Voetafdrukken: een boekreview

Jurriaan Simonis (45) liep wel eens een blokje om. Toen een collega vertelde dat verder en langer lopen ook leuk kan zijn nam hij de proef op de som.

De collega bleek gelijk te hebben, en sindsdien loopt Jurriaan minstens vier keer per week. Onder de naam Rencapy vertelt hij op zijn weblog over zijn ervaringen en indrukken als loper, en dit jaar kwam zijn boek 'Voetafdrukken' uit bij Uitgeverij Hardlopende Zaken

Boekje oogt wat armetierig

De eerste indruk van het boekje is dat het er uit ziet alsof Jurriaan het in eigen beheer heeft uitgegeven: de kaft is niet zo stevig, en de bladzijden dun. Maar dat neemt niet weg dat het een leuk boek is, over een redelijk 'gewone' hardloper. Met redelijk gewoon bedoel ik dat hij wel de marathon weet te lopen onder de drie uur.

Achterflap

Op de achterflap staat het volgende:

'Voetafdrukken beschrijft de loopbevelling van iemand die nooit verder zak reiken dan de top van de middenmoot. In dit boek komen dan ook geen bokalen, startgelden of nationale recoreds voor. Voetafdrukken is een boek voor wie het hardlopen meer vindt dan een poging zo snel mogelijk een afstand te voet af te leggen.'

Prettig leesvoer voor de gemiddelde hardloper

Bovenstaande maakt Voetafdrukken aangenaam leesvoer voor de gemiddelde hardloper. Jurriaans stijl doet bij vlagen denken aan wijlen Simon Carmiggelt, in zijn sfeertekeningen. Qua schrijfstijl moet hij het weliswaar afleggen van Diederik van Hoogstraten auteur van de De Rennende Hollander, maar qua herkenbaarheid en menselijkheid wint hij het glansrijk.

Verfrissende onderwerpen

Ook de onderwerpen die Jurriaan behandelt zijn verfrissend. Zo beschrijft hij het fenomen van hardlopen als religie, met haar eigen predikanten en discipels. Herkenbaar is zijn schuldgevoel over een gemiste loop: 'Het komt wel eens voor dat ik een geplande trainning laat schieten. Steevast voel ik mij na een dergelijke looploze avond alsof ik ernstig heb gezondigd'.

Conclusie

Voetafdrukken is een aanrader, en leest gezellig weg. Vergeleken met het gemiddelde hardloopboek is het verfrissend laagdrempelig en 'gewoon'.

En voor slechts 10,40 is het ook vriendelijk geprijsd.

Je kunt het boek kopen bij Uitgeverij Hardlopende Zaken.

Maar je kunt natuurlijk ook even wachten op de giveaway die morgen gepland staat!

Lees jij graag over hardlopen?
Heb je een favoriet boek?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.