10 Psychologische brandstoffen om op te lopen

Lopers fuel

Als loper heb je diverse soorten brandstof tot je beschikking. Je hebt natuurlijk de variant van voedsel als brandstof, maar daar gaat deze post niet over. Ik heb het hier over psychologische brandstoffen. Ik maak er zelf tenminste veelvuldig gebruik van als hardloper.

11 psychologische brandstoffen om op te lopen

 1. Verlangen. Veel mensen beginnen met hardlopen vanuit een verlangen om af te vallen met met hardlopen.
 2. Schuldgevoel. Teveel gegeten, te zwaar getafeld? Schuldgevoel over al dat eten kan een prima brandstof voor je volgende hardlooprondje zijn.
 3. Motivatie. Motivatie is één van de bekendste brandstoffen voor hardlopen, maar het is helaas niet de meest betrouwbare. Want motivatie heeft de onhebbelijke neiging om af te nemen. Vandaar dat ik ook een groot fan van die andere belangrijke brandstof: gewoonte.
 4. Gewoonte. Gewoonte is mijn belangrijkste brandstof voor hardlopen. De gewoonte om dagelijks te gaan hardlopen is inmiddels zo in mij geworteld, dat ik geen motivatie meer nodig heb als brandstof. Sterker nog: ik kan er vast van overtuigd zijn dat ik een dagje ga overslaan, maar vervolgens toch gaan hardlopen. Puur door de kracht en macht van de gewoonte.
 5. Schaamte. Heb je trots aan al je vrienden verteld dat je voortaan minstens twee keer per week gaat hardlopen? Dan kan schaamte een prima brandstof zijn om ook daadwerkelijk te gaan lopen. Liever dat, dan beschaamd moeten opbiechten dat je het al hebt laten afweten.
 6. Compassie en idealisme. Steeds meer mensen lopen voor een goed doel. Dit type brandstof werkt heel goed, omdat je er andere mensen meehelpt. Het gaat niet meer alleen om jou en je hardlooprondje, maar om iets groters dan jij alleen. Denk maar eens aan Kika bijvoorbeeld.
 7. Angst. Angst is een slechte raadgever, en is niet de meest prettige brandstof voor lopers. Angst kan bijvoorbeeld als brandstof fungeren omdat je bang bent dat je, als je niet gaat lopen, je conditie zult verliezen.
 8. Trots. Ook trots kan een brandstof zijn voor lopers. Heb je een mooie tijd gelopen voor bijvoorbeeld een marathon? Dan kan trots over die prestatie als brandstof dienen om te gaan lopen: je wilt je conditie immers vasthouden.
 9. Verdriet. Verdriet kun je prima gebruiken als brandstof voor hardlopen. Bijvoorbeeld na een overlijden van een dierbare. Je kunt je verdriet kanaliseren en gebruiken tijdens het hardlopen.
 10. Boosheid. Wie wel eens boos is gaan hardlopen zal het herkennen: boosheid is een uitstekende brandstof voor een looprondje en zorgt bovendien vaak voor een hogere snelheid.
 11. Wilskracht. Net zoals motivatie is wilskracht één van de bekendste brandstoffen om op te lopen. Maar net als motivatie is een grillige brandstof, waar je niet teveel op moet rekenen. Op een gegeven moment is het op.

Welke psychologische brandstoffen gebruik jij tijdens het lopen?

Similar Posts

2 Comments

 1. Bevrijding en mijn blijdschap daarover heeft es gemaakt dat ik een absoluut record rende. Oh wat was dat heerlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.