Vroeg of laat is je wilskracht op

'Het is dom om wilskracht te gebruiken voor dingen die je liever niet doet.'

Dat zegt hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell in de Gezondgids van december 2017.

Mijn eigen ervaring is inderdaad dat wilskracht opraakt.

De reden dat ik het hardlopen inmiddels 15 jaar volhoud is dan ook niet mijn wilskracht denk ik. Het is veel meer omdat het een gewoonte is geworden. Zelfs als ik 's ochtends uit bed stap en denk: 'Vandaag ga ik dus éécht niet hardlopen,' dan begint het na zo'n 45 minuten vanzelf te kriebelen. En dan ga ik dus toch. Mijn lichaam en geest zijn er aan gewend geraakt, en dat maakt het makkelijker.

De dingen die Jaap Seidell over wilskracht en doelen zegt, zijn direct van toepassing op hardlopen!

Een doel hebben is niet genoeg

Eén van de dingen die ik altijd overal hoor is dat je een duidelijk doel moet hebben als je iets wilt bereiken. Er zijn allerlei stappenplannen en criteria om je te helpen een goed doel te stellen. Ook voor hardlopers. Een doel van een beginnende hardloper kan bijvoorbeeld zijn:

'Ik wil over 12 weken 30 minuten achter elkaar kunnen hardlopen.'

Dat is een mooi, en concreet doel, zou je zeggen.

Maar volgens Jaap Seidell heb je er weinig aan! Je bent dan wel gemotiveerd om je doel te halen, maar als de weg er naar toe bestaat uit dingen die je niet graag doet, dan gaat het niet lukken. En jezelf dwingen, en denken: 'No pain, no gain,' noemt Seidell 'flauwekul'. Seidell:

'Het is dom wilskracht te gebruiken voor dingen die je liever niet doet. Vroeg of laat is die wilskracht gegarandeerd op.'

Hoe moet het dan wel?

Kies gedragsveranderingen die klein zijn, en die bij je passen. Wil je meer water drinken op een dag? Zet dan een karaf met water op je bureau. Wil je meer bewegen? Neem een hond die je moet uitlaten. Of spreek met een collega af om samen naar het werk te fietsen in plaats van met de auto te gaan. Sleutelwoorden zijn 'concreet' en 'haalbaar'. En: het moet bij je passen. Seidell:

'Als jij een pesthekel hebt aan rennen, of je knieën kunnen dat niet aan, dan houd je het niet lang vol. Wandel je wel graag, dan kun je bijvoorbeeld op zoek naar een groepje en mooie routes lopen.'

Zie ook Hardlooproute maken.

Samenvattend

Volgens Jaap Seidell heeft het geen zin om jezelf stevig aan te pakken en te dwingen om te gaan hardlopen of gezonder te gaan leven. Dat houd je namelijk niet vol. De truc is volgens hem, om het gedrág dat je nodig hebt om je doel te halen leuk te maken.

Je moet de weg naar je doel zo prettig mogelijk maken.

Dus wil je meer bewegen? Kies dan gedrag dat bij je past.

Zelf lezen?

Je vindt het interview met Jaap Seidell in Gezondgids nummer 6 van 2017.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.