Soorten motivatie: wat motiveert jou tot hardlopen?

hardlopen motivatie

Toen mijn interesse in hardlopen werd gewerkt lag ik hevig vloeiend in het kraambed. Want ik had net mijn vierde kind gekregen.

Het was mijn kraamhulp die iets over hardlopen zei dat me raakte. Ze vertelde hoe ze van hardlopen zo rustig werd, en hoe fijn het was om buiten in de natuur te zijn.

De belofte van rust werd mijn 'haakje' om te gaan hardlopen. Ook al had ik tot dan toe alles dat met sporten te maken had verafschuwd.

Wat is jouw haakje om te gaan hardlopen?

Heb je wel eens geprobeerd een jas op te hangen zonder dat er een haakje is om hem aan te hangen? Hij valt meteen op de grond! Hetzelfde geldt voor motivatie.

Als er geen haakje is, blijft hij niet hangen.

De truc is dus om jouw 'haakje' te vinden. Maar hoe doe je dat?

Er zijn verschillende sóórten motivaties! Ik zet ze hier onder voor je op een rijtje. Dan kun je kijken welke bij jou past.

1. De belofte van een beter en gezonder leven

Eén van de belangrijkste motivaties van mensen om te gaan hardlopen is een gezonder lichaam. Ze hebben gelezen dat je van hardlopen gezonder wordt, en afvalt. Deze motivatie is dus een soort wortel. Je gaat hardlopen vanwege de beloning die je er voor verwacht.

Dit is een prima motivatie, maar hij is wel kwetsbaar. Want wat als je niet zo snel gewicht verliest als je had verwacht? En wat als je geen effect ziet? Dan kan het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven.

2. Een datum waarop je iets moet kunnen

Dit is een motivatie die wordt geleid door een heel concreet doel. Je neemt je bijvoorbeeld voor om over 4 maanden een halve marathon te lopen, en schrijft je in voor zo'n evenement. Om je in te schrijven moet je betalen, en dit kan de motivatie nog groter maken: 'Zonde van het geld om dan ook niet mee te doen ook.'

Deze motivatie is in de regel heel effectief. Want als je dan een keer geen zin hebt om te gaan hardlopen, dan is er die datum. En die dag moet je toch echt die halve marathon kunnen lopen. En zonder te oefenen is de kans kleiner dat het goed gaat.

Het nadeel van dit type motivatie is dat veel hardlopers in een gat vallen als de datum voorbij is. Ze zijn hun doel en motivatie kwijt en hardlopen kan ineens zinloos voelen. Wat volgt is een 'Wat nu?' gevoel.

3. Coach of trainer

Sommige hardlopers worden gemotiveerd door iemand die ze aanmoedigt en begeleidt. Ze hebben bijvoorbeeld geen zin om te gaan hardlopen maar de wetenschap dat hun trainer op ze wacht en ze zal berispen als ze niet komen motiveert ze om toch maar te gaan. Het voordeel van een persoonlijke trainer is dat je minder afhankelijk bent van je eigen motivatie. Je trainer wordt je externe motivator!

4. Hardlopen om iets te voorkomen

Er zijn ook mensen die lopen vanuit een 'negatieve motivatie'. Ze lopen dus niet zozeer om iets te bereiken als wel om iets te vermíjden. Ze lopen bijvoorbeeld om te voorkomen dat ze weer gaan aankomen. Of om te voorkomen dat hun cholesterol stijgt.

Het nadeel aan deze motivatie is dat het een negatief uitgangspunt heeft. Maar dat wil niet zeggen dat het niet heel effectief kan zijn!

5. Competitiedrang

Sommige mensen vinden het leuk om anderen te verslaan. Om beter te zijn dan iemand anders. Dit kan enorm motiverend werken. De gedachte dat je langzamer zou zijn dan die ene irritante hardloper die je elke keer voorbij loopt, kan een goede schop onder de kont zijn om te gaan hardlopen.

6. Ondersteuning en kameraderie

Sommige voelen zich gemotiveerd door de aanmoediging van anderen. Als dit ook jouw type motivatie is, is het slim om je aan te sluiten bij een hardloopgroep. Daar zit de ondersteuning en kameraderie automatisch bij ingebakken!

7. Data verzamelen

Sommige mensen genieten van gegevens. Zoals informatie over hun hartslag zones, het aantal stappen dat ze hebben gezet etc. Schaf een activity tracker aan als dit jou motiveert!

8. Zelf gemotiveerd

Dit type hardloper heeft een soort van innerlijke motivatie die haar de deur uit duwt om te gaan hardlopen. Ze wordt niet gemotiveerd door evenementen of andere mensen. Ze weet wat ze wil en wat ze moet doen vanuit een innerlijke overtuiging.

Mijn motivatie voor hardlopen

Ik herken me in onderstaande soorten motivatie voor hardlopen. Ik orden ze in volgorde van belangrijkheid voor mij:

  • (8)Zelf gemotiveerd: ik loop het liefst alleen, en doe nooit mee aan evenementen. Ik loop omdat ik het belangrijk vind, en omdat ik weet dat mijn kopje koffie er extra lekker door zal smaken.
  • (1) De belofte van een beter en gezonder leven.
  • (4) Hardlopen om iets te voorkomen. Een hoog cholesterol zit bij mij in de familie, dus dat is een belangrijke reden voor mij om te gaan hardlopen.
  • (7) Data verzamelen. Ik ben echt dol op mijn Fitbit, en baal als een stekker als ik hem vergeet om te doen bij het hardlopen. Want ik wil dat mijn stappen geteld worden, en mijn hartslag!

Lees ook mijn andere posts over motivatie

Welke type motivatie voor hardlopen herken jij?

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.