I am the champion. Altijd! Zo doe ik dat.

hardlopen

Het is inmiddels 19 jaar geleden dat ik mijn eerste voorzichtige stappen op het hardlooppad zette! Het idee om te gaan hardlopen ontstond nota bene in het kraambed na mijn vierde bevalling. Mijn kraamhulp vertelde hoe ze altijd zo fijn rustig werd van hardlopen, en dat element sprak mij enorm aan als moeder van een druk gezin.

Het was ook precies dát element dat ervoor zorgde dat ik ging hardlopen, want aan sporten had ik een enorme hekel.

Nog steeds eigenlijk...

De truc om te gaan hardlopen: vind 'je haakje'

Ik leerde hiervan een belangrijke les.

En dat is dat je 'je haakje' moet vinden.

Het haakje waaraan je jóuw motivatie om te gaan hardlopen kunt ophangen. Want als er geen haakje zit, dan blijft je motivatie niet hangen. Het is net als een jas die je probeert op te hangen: als er geen haakje zit valt hij op de grond.

Dan ga je misschien een paar keer hardlopen, maar daarna 'vergeet' je het, of het komt er steeds maar niet van. En dan vraag je je misschien teleurgesteld af: 'Waarom lukt het mij nou nooit eens om door te zetten?!'

Kun je jezelf niet motiveren om te gaan lopen? Dan heb je het goede haakje nog niet gevonden!

Het antwoord is eigenlijk simpel: je hebt het goede haakje in jezelf nog niet gevonden. Er is als het ware geen goede voedingsbodem om te gaan hardlopen. Het zaadje van het hardlopen valt op rotsige bodem, en schiet geen wortel. En misschien zit er in jouw geen haakje voor hardlopen, en is een andere sport geschikter voor jou.

Mijn haakje was de belofte van rust, maar er zijn vele andere haakjes.

hardlopen
Wat is jouw haakje?

 

Mogelijke hardloop haakjes

 1. Je conditie verbeteren
 2. Een betere gezondheid
 3. Afvallen met hardlopen
 4. Stress verminderen
 5. Een moment voor jezelf
 6. Een strakker lichaam
 7. Geld: bijvoorbeeld met de asr Vitality app die je beloont met tegoedbonnen waarvan je dingen kunt kopen bij o.a. bol.com als je voldoende beweegt
 8. Angst dat als je niet gaat bewegen je gezondheid slechter wordt
 9. Een leukere moeder willen zijn

Twaalf jaar geleden schreef ik onderstaande post over hardlopen, en hoe ik hardlopen best zwaar vond voelen.

I am the champion!

Hardlopen gaat mij niet altijd even natuurlijk af. Vol bewondering luister ik naar de verhalen van hardlopers die vertellen dat het eerste half uurtje altijd even afzien is, maar dat ze daarna soepel anderhalf uur rondrennen.

Ik beken het schoorvoetend, maar ik vind mezelf altijd al steengoed als ik het een half uur heb volgehouden.

Elke run is een overwinning op mezelf en het stemmetje dat fluistert: 'Ga toch lekker zitten.'

En ik win altijd!

Tot slot

Ben jij iemand die wel wil hardlopen, maar waarbij het maar niet wil lukken? Ga dan eens voor jezelf na wat je redenen zijn om te willen hardlopen en hoe belangrijk je die eigenlijk vindt. Dat voor jezelf helder krijgen, kan je helpen om door te pakken. En bepaal voor jezelf wat je wilt bereiken, en wat voor jou een hardloopsucces is.

Voor mij is dat simpelweg mezelf overwinnen, de deur uitgaan en mijn hardlooprondje maken.

Zo ben ik elke dag The Champion ; )

Similar Posts

2 Comments

 1. Da's in ieder geval een positieve instelling..hihi.
  Ik ben gisteren voor het eerst weer buiten aan het lopen geweest. Een half uurtje. Normaliter vind ik dat niet veel, maar nu ben ik héél blij dat ik dat half uurtje zonder problemen heb kunnen lopen!
  Ik probeer wel weer op te bouwen naar die ene lange duurloop van 1 à 2 uur. Dat lijkt me heerlijk, zeker met dit prachtige weer.
  Loop jij een half uurtje omdat je nog niet meer kunt of wil je niet meer dan dat half uurtje?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.