Hardloopschema's + Hoogmoed komt voor de val

hardloopschema

Twaalf jaar geleden schreef ik een post over een hardloopschema van Myasics. Ik had destijds blijkbaar als doel om 10 kilometer achter elkaar te kunnen lopen. Maar toen ik het hardloopschema zag, was mijn eerste reactie er eentje van minachting en afkeuring.

Waar het op neer komt, is dat ik dacht dat ik het zelf beter wist...

Kuch.

Hieronder de betreffende blogpost.

Ik heb een hardloop openbaring gehad

Ik heb een hardloop openbaring gehad, ook wel bekend als open-deur-ervaring of simpelweg 'Duh!'

Toen ik mijn print-out met trainingsschema voor de 10-kilometer las lachte ik geamuseerd. De mensen van myasics.nl wisten duidelijk niet met wie ze te maken hadden! Drie minuten rennen en dan twee lopen, en dat zes keer herhalen. Dat is een station dat ik vijf jaar geleden, zij het zwaar hijgend, triomfantelijk passeerde!

Maar goed, je moet dingen een kans geven, dus besloot ik het schema toch te volgen. En in gedachten stelde ik vast de brief op aan de mensen van Asics waarin ik ze vriendelijk zou wijzen op hun misleide schema's. Misschien zouden ze me wel bedanken voor mijn tip met een paar nieuwe sportschoenen! Een meisje kan dromen, nietwaar?

Blasé rende ik mijn eerste drie minuten, wandelde er twee en herhaalde het hele proces zes keer. En wie schetst mijn verbazing toen mijn afgelegde afstand groter was dan wanneer ik het hele eind ren! In de veilige wetenschap dat ik na drie minuten kon uitrusten durfde ik harder te rennen, en kwam verder dan ooit.

Met nieuw respect kijk ik naar spreekwoorden als 'Langzaam aan, dan breekt het lijntje niet,'hardlopers zijn doodlopers' en de mensen van Asics.

En met nieuwe minachting naar mijn snelheid.

7 voordelen van een hardloopschema

Tot zover deze flashback naar vroeger tijden!

Zoals uit bovenstaande post blijkt heeft een goed hardloopschema onvermoede krachten. Zoveel dat ze mij anno 2020 inspireren om alle voordelen van lopen met een hardloopschema eens op een rijtje te zetten!

 1. Met stip op nummer 1: een goed hardloopschema beschermt je tegen hardloopblessures en te hard van stapel lopen. Zeker bij beginners voorkomt een hardloopschema dat ze veels te hard en te ver gaan lopen, met soms als gevolg dat ze helemaal afhaken op hardlopen.
 2. Een hardloopschema helpt je om jezelf te verbeteren als hardloper. Ook als je denkt dat ze stom zijn #ik
 3. Ze geven je houvast. Je weet wat je moet doen en hoe lang je het moet doen. En daarna ben je ook echt klaar.
 4. Een hardloopschema werkt motiverend. Zeker als je een dag geen zin hebt, kan zo'n schema helpen om toch te gaan lopen.
 5. Loopschema's geven een doel om naartoe te werken.
 6. Je afstand berekenen is niet nodig.
 7. Er zijn hardloopschema's in alle vormen en maten, dus je kunt er altijd wel eentje vinden die bij jou past. Van een hardloopschema voor beginners tot het Sportrusten Marathon Loopschema.
 8. Behalve dat loopschema's een doel geven om naartoe te werken, helpen ze je bovendien ook om het doel te halen! Een goed schema zit vernuftig in elkaar, en als je het goed opvolgt dan zal het resultaat goed zijn.

Wat vind jij van het gebruik van een hardloopschema?

Similar Posts

One Comment

 1. Ja, had laatst ook een schemaatje bekeken om zo op verantwoorde wijze het hardlopen weer langzaam op te pakken. Helaas is het wederom niet gelukt om me aan het schema te houden. Eén minuut lopen, dan weer een minuut wandelen, enz. Nou nee hoor, dat gaat me écht te langzaam. Heb dus maar zelf tijdblokjes gemaakt (5 min. hardlopen, 1 min. wandelpauze, 5 min. lopen, etc.) en dat opgevoerd. Nu zit ik aan bijna 2x15min. met 1 min.wandelpauze en het gaat goed (gelukkig).
  Ben heel benieuwd hoe dat schema van jou je uiteindelijk bevalt. Het lijkt er iig op dat het aanslaat. Suc6!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.