|

Running Streak

Ik kan er geen goed Nederlands woord voor vinden, dus gebruik ik maar gewoon de Engelse term: 'Running streak'. Een running streak betekent elke dag hardlopen, zonder ook maar één dag over te slaan.

Een rustdag biedt je lichaam kans te herstellen van het hardlopen

Sinds mijn favoriete auteur over hardlopen John (de penguin) Bingham schreef dat het voor je lichaam het beste is als je telkens één rustdag inlast, deed ik dat braaf want zijn redenering klonk mij logisch in de oren. Bovendien beloofde hij dat na zo'n rustdag mijn lichaam niet alleen hersteld zou zijn van de inspanningen, maar bovendien klaar voor betere prestaties!

Ik ben 'on a running streak'

En ik geloof hier nog steeds in, maar van rustdagen is tegenwoordig geen sprake meer. Sinds ik de kinderen hardlopend naar school breng, ren ik vijf dagen per week, en fiets ik één ochtend. Dat fietsen doe ik op donderdagochtend, want dan fiets ik meteen door naar de stad waar een dampende kop koffie bij de Hema op mij wacht. In totaal fiets ik op donderdag 20 kilometer. Mijn rustdag is zaterdag, en op zondag doe ik mijn duurloop.

Ik heb overwogen om het hardlopen af te wisselen met fietsen, maar met name mijn jongste zoon is zo tergend langzaam op zijn fietsje, dat ik er kriebelig van wordt. Dan is het veel fijner om zelf de langzaamste te zijn, en als hardloopster ben ik dat! Bovendien voelt het heerlijk als ik om negen uur 's ochtends thuis kom, in de triomfantelijke wetenschap dat ik die dag mijn bewegingsnorm alweer gehaald heb.

Met John Bingham's wijze woorden in mijn achterhoofd ben ik wel bedacht op pijntjes, moeheid en plotselinge verkoudheden. Maar die blijven uit, dus blijkbaar gaat het goed met mijn bijna 'running streak'!

Hoe ziet jouw hardloopweek er uit?
Hoe vaak loop je, en hoe lang?
Hanteer je een vast schema elke week?

Similar Posts

2 Comments

 1. Hi Nicole,

  Helaas behoor ik tot de oudere loopsters en die herstellen niet meer zo snel, dus voor mijn geen running streak. Ik loop meestal 3x per week waarvan 1x langer dan 1,5 uur of nog veel langer afhankelijk van waarvoor ik aan het trainen ben. Verder fitness ik 1x per week. Van die andere trainingen doe ik om de week een heuveltraining en de andere week een intervaltraining. Verder doe ik 1x per week loopscholing. Die plak ik vast aan de rustige loopjes. Als ik meer ga doen dan komt de rest van mijn leven in de knel (studie, naailes, kids, huis- en tuin, sociale contacten). Ideaal lijkt me als ik op de dagen dat ik niet sport nog een beetje buikspieren zou doen op de bal en/of fietsen op de hometrainer en/of touwtje springen om aan dat half uur matig intensief bewegen per dag te komen. Ik neem het me steeds voor maar het komt er niet van. Verder fiets ik ook alles zoveel mogelijk, maar dat zet volgens mij niet zoveel zoden aan de dijk omdat ik dan te korte stukjes heb en/of niet hard genoeg fiets om mijn hartslag omhoog te krijgen.

  Ik heb geen vast schema maar wel gewoontes waar ik ook wel weer makkelijk van afwijk. Ik loop vrijwel nooit 's avonds maar laatst deed ik dat wel en toen ging ik ineens veel harder als anders. Dat geeft me dan weer een impuls om eens anders te trainen.

  groetjes,

  Dorothé

 2. Ik zou het wel willen maar met een gezin / baan en alle aanverwante bezigheden komt het er vaak niet van. Of het regent zo hard 's avonds dat ik er echt geen zin in heb.
  Maar sinds het weer beter gaat met mijn achillespees, loop ik drie keer in de week. Dus met een of twee rustdagen ertussen. Liefst 1 maar soms noodgedwongen 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.