Hardloopschema beginners

hardloopschema beginners

Herinner je je die klasgenoot? Die ene, die er zo slecht was in gym? Die altijd als laatste aankwam als er hardgelopen moest worden? Ik was zoals die klasgenoot. Hoewel ik dagelijks 8 kilometer naar school fietste. En ‘s middags weer 8 kilometer naar huis. Ik was superslecht met gym. Maar dankzij een hardloopschema voor beginners, ben ik niet langer die klungel! Daarom een post over het onderwerp hardloopschema beginners!

Hardloopschema beginners: waarom?

Als je wilt beginnen met hardlopen is een hardloopschema beginners essentieel! Veel beginnende hardlopers maken de fout om gewoon maar te gaan rennen. Maar binnen no time snak je dan naar adem. Je wordt moe. En na 10 minuten concludeer je: ‘Zie je wel?! Hardlopen is niks voor mij. Ik wist het wel!’ Met een hardloopschema voor beginners voorkom je deze valkuil! Een hardloopschema houdt als het ware je hand vast. Het werkt als een vriendelijke coach. Een hardloopschema beginners vertelt je wanneer je moet lopen. En hoe lang. En ook hoeveel, en wanneer je mag wandelen.

Een hardloopschema is de sleutel om van hardlopen een succes te maken!

Hardloopschema beginners: welke moet ik hebben?

Er zijn verschillende hardloopschema beginners verkrijgbaar. Maar een aantal dingen hebben ze gemeenschappelijk:

  • Ze bouwen hardlopen rustig op
  • Hardlopen en wandelen worden afgewisseld
  • Wandelpauzes worden steeds korter
  • De hardloopgedeeltes worden steeds langer
  • Na 8,  10 of 12 weken kun je 30 minuten achter elkaar hardlopen
  • Gemiddeld loopt je 3 keer per week

Hardloopschema”s beginners: de opties

Je kunt kiezen voor een hardloopschema op papier. Of je kunt er eentje nemen die je op je smartphone installeert. Zelf begon ik met een hardloopschema op papier. Het nadeel van een papieren loopschema is dat je het steeds moet vasthouden. Een loopschema op je smartphone vinden veel beginnende hardlopers daarom handiger. Maar het is vooral wat je zelf het prettigst vindt!

Voordat je begint met hardlopen: een paar aandachtspunten

Welk schema je ook kiest, houd een paar dingen in gedachten.

Er zúllen lastige momenten zijn. Momenten dat je denkt: ‘Ik wil niet meer! Ik kan niet meer!’ Maar dat is helemaal normaal. En het is het waard! Vind je het erg moeilijk? Doe dan gerust een week opnieuw. Eventueel daarna zelfs nog een keer. Daar is echt niks mis mee. Wees geduldig, en verwacht niet te snel, te veel. Het geheim van succesvol hardlopen is rustig opbouwen. En kies een vast moment waarop je gaat hardlopen. Anders komt er zo de klad in. Als je veertig bent of ouder, en heel lang niet gesport hebt, kan het goed zijn eerst even langs je huisarts te gaan. Leg haar je plannen uit en vraag wat ze er van vindt.

Video over hardlopen en beginners

In onderstaande video wordt informatie gegeven over hardloopschema’s!

Twijfel je nog? Of heb je moeite met je motivatie?

Succes! En vergeet niet: zo gauw je een voet buiten de deur zet ben je goed bezig! Je bent nu al beter dan al die mensen die op de bank zitten!

2 Responses to Hardloopschema beginners

  1. Beste renmamaren, ik was ook die klasgenoot. Ik fietste ook een kleine 10 km naar en van school en bleef altijd de traagste; de Coopertest mijn ergste nachtmerrie.
    Je weet niet hoe goed het me doet om te lezen dat ik niet de enige ben. Ik vroeg me altijd af of er is mis was met mijn lichaam. Ik ben nu bijna 30, en ik ga ervoor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.