Hardloopschema: hoe vind je de juiste voor jou?

hardloopschema

Als je een hardloopschema zoekt, ontdek je al snel: er zijn eindeloos veel hardloopschema's. Er zijn er zelfs zoveel, dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet.

Want er zijn hardloopschema's voor:

 1. Beginnende hardlopers
 2. Gevorderde hardlopers
 3. Vergevorderde hardlopers
 4. Hardlopers die gewicht willen verliezen
 5. Hardlopers die hun gemiddelde hardloopsnelheid willen verbeteren
 6. Hardlopers die trainen voor een marathon
 7. Hardlopers die trainen voor een 5-kilometer loop
 8. Hardlopers die trainen voor de 10 kilometer
 9. Hardlopers die hun uithoudingsvermogen willen verbeteren
 10. Hardlopers die een depressie willen overwinnen
 11. Hardlopers die hun conditie willen verbeteren
 12. Hardloopschema's op basis van je hartslag
 13. Hardloopschema's op een app
 14. Hardloopschema's via een podcast
 15. Hardloopschema's op papier
 16. etc.

Je kunt het eigenlijk zo gek niet verzinnen of er is wel een hardloopschema voor.

Twaalf jaar geleden was ik op zoek naar een goed schema. Ik schreef daar onderstaande blogpost over.

Ik zoek een nieuw hardloopschema!

Nu ik al twee keer succesvol met het hardloopschema van myasics heb getraind voor de 10-kilometer kijk ik spiedend rond, op zoek naar een nieuw schema. Nu ik eenmaal heb geproefd van de motivatie/begeleiding/aanmoediging die een hardloopschema biedt, wil ik niet meer terug naar mijn drie keer per week 'zomaar' dertig minuten lopen. Maar een goed schema vinden valt nog niet mee.

Het is niet dat er geen schema's zijn, maar veel gaan er van uit dat de wereld, als een maatbeker, is ingedeeld in handige kilometers.

En wat blijkt?

Dat is niet zo!

Overgelaten aan mijn eigen, zeer dubieuze gevoel voor afstand zijn dergelijke hardloopschema's voor mij gedoemd te mislukken.

Borst-versus flesvoeding discussie

Het doet me denken aan de borst- versus flesvoeding discussie, waarbij de flesvoeders vaak als argument aanvoeren: 'Met de fles weet ik tenminste hoeveel hij heeft gegeten!' waarop borstvoeders nors antwoorden: 'Als dat belangrijk was had God wel een maatbeker op je borst afgedrukt!'

Aangezien God het dus blijkbaar niet belangrijk vindt hoe lang de afstand is die ik heb gelopen ben ik aangewezen op schema's die tijd gebruiken als handvat. Dankzij de uitvinding van de eierwekker kan ik dat wel!

Na naarstig zoeken heb ik nu een schema gevonden van mijn favoriete, schrijvende hardloper John, The Penguin, Bingham die zijn bijnaam dankt aan zijn manier van lopen.

Nu kan ik weer zo'n tien weken vooruit. En daarna, wie weet?! Dan ga ik misschien wel voor de halve marathon trainen.

Slechts mijn geest en 'the sky' zijn de limit!

Hardloopschema 2021

Op dit moment loop ik zonder hardloopschema. Ik heb een tijdje gebruik gemaakt van de Couch to 5K app, ook al loop ik inmiddels 18 jaar, maar hij viel zo vaak uit dat ik hem weer heb verwijderd. Ik gebruikte hem vooral als een soort trainingstool om eens wat anders te doen dan alleen maar rechttoe rechtaan hardlopen.

Hardloopschema's anno 2021 vind je vaak in de vorm van een app en zijn daardoor laagdrempelig en makkelijk te gebruiken. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon old school een schema uitprinten en dat gebruiken.

Hoe kies je een hardloopschema?

Stap 1

Een hardloopschema kiezen hoeft niet moeilijk te zijn. Het begint eigenlijk heel simpel met de vraag:

Wat wil je? Wat is je doel?

Wil je beginnen met hardlopen? Dan kies je voor een hardloopschema voor beginners. Wil je een marathon lopen? Dan heb je daar dus een schema voor nodig. Kortom, stel het schema af of op je doel.

Stap 2

Welke vorm spreekt je het meest aan? Houd je van apps? Of heb je liever een hardloopschema op papier? Wil je achteraf je gelopen afstand berekenen? Hoeveel tijd heb je om te trainen? Wil je bijvoorbeeld een marathon lopen, maar heb je weinig tijd, dan zou je het schema van Sportrusten kunnen gebruiken.

Leestip

Hoe vaak hardlopen?

Gebruik jij een hardloopschema?

Similar Posts

One Comment

 1. Ik was van plan om een schema van 5 naar 10 km te volgen, maar het duurde me veel te lang want ik voelde dat 7 of 10 km lopen vooral een mentale training is, en dat dat eigenlijk niet zoveel uitmaakt. Na drie weken liep ik al 10km. Ik zou na de zomer willen opbouwen naar een halve marathon en daar wil ik wel netjes een schema voor volgen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.