Sportrusten Marathon Schema en moederschap!

sportrusten marathon schema

Je hoeft iets niet altijd gedaan te hebben om het te kunnen. Eén van de beste voorbeelden hiervan is denk ik toch wel het Sportrusten Marathon Schema. Met dit loopschema bereid je je voor op het lopen van een marathon. Een marathon is een afstand van 42,195 km. Sportrusten is trainen op hartslag.

Maar met het loopschema voor een marathon van Sportrusten loop je nooit meer dan 14 kilometer!

En toch garanderen ze je dat je met dit schema succesvol een marathon kunt lopen.

Is het niet wonderlijk?!

Twaalf jaar geleden gebeurde mij iets vergelijkbaars. Ik gebruikte toen een loopschema van Asics waarmee ik uiteindelijk 10 kilometer in 1 uur zou kunnen lopen. Hoewel ik nooit daadwerkelijk 10 kilometer liep met dit schema, wensten ze me toch opgewekt 'Succes!'.

Dat verbaasde mij, en ik schreef daar onderstaande blogpost over.

'Succes!'

Mijn training om de 10 kilometer in één uur lopen, is bijna afgelopen. Nog maar 1 training waarbij ik drie minuten lopen moet afwisselen met 1 minuut wandelen. Volgens myasics is mijn fitness niveau 100, en mijn fitnesscurve is een prachtige boog de lucht in. Het meest verrassende effect van de training vind ik wel de verbetering van mijn snelheid.

Maar, niet één van de trainingen vroeg me om 10 kilometer te lopen. Toch kondigt myascis voor 8 april een wedstrijd van 10 kilometer aan en wenst me opgewekt 'Succes!'

Maar hoe weet ik nou dat ik iets kan, als ik dat feitelijk nooit geoefend heb!

Het is als bevallen en moederschap: je bereidt je voor en je traint, maar de daadwerkelijke prestatie kun je niet oefenen, die kun je alleen maar doen. En waar voor de bevalling het hoopvolle gezegde 'Er is er nog nooit één blijven zitten,' geldt, ervaar ik bij het moederschap vooral het motto: 'God zegene de greep!'

Dus veel succes!

Sportrusten Marathon Schema: ik zie parallellen met het moederschap

Ik zie parallellen tussen het Asics schema van destijds en het Sportrusten Marathon Schema en het moederschap.

Ook daar bereid je je op voor, maar je kunt het niet van te voren doen om zeker te weten dat je het kunt.

Tijdens je zwangerschap doe je wellicht een zwangerschapscursus om je voor te bereiden op een bevalling. Bevallingen worden zelfs regelmatig vergeleken met marathon! Maar een bevalling van te voren oefenen? Dat kan niet. Sterker nog, zelfs zonder voorbereidende cursus zul je bevallen, want zoals mijn oma altijd zei: 'Er is er nog nooit één blijven zitten!'

De overeenkomst tussen het Sportrusten Marathon Schema vind ik dus het element van voorbereiding, in combinatie met durven springen en vertrouwen dat het inderdaad goed komt. Het is een 'leap of faith!'

Sportrusten Marathon Schema

Nog 5 lessen van het Sportrusten Marathon Schema!

Er zitten nog meer wijze lessen in het Sportrusten Marathon Schema!

  1. Eén keer per week ga je hardlopen zonder hartslagmeter. 'Vogels kijken' wordt dit ook wel genoemd. Met andere woorden, je laat alles even los en gaat simpelweg lopen. Dus niet je afstand berekenen of je afstand meten. Als moeder is het ook goed om dit regelmatig te doen. Je hoeft niet altijd te presteren. Soms is het genoeg om er gewoon te zijn.
  2. De belangrijke rol van je ademhaling in het Sportrusten Marathon Schema geldt ook voor het moederschap. Als je je gestresst voelt of je maakt je druk over een vervelend 10-minuten gesprek dan zie je dat hoogstwaarschijnlijk terug in je ademhaling: die wordt sneller en hoger. Door je hiervan bewust te worden, en rustig in en uit te ademen kun je jezelf helpen om weer rustiger te worden. Je ademhaling is als moeder en als hardloper een nuttig instrument dat je altijd bij je hebt en kunt inzetten!
  3. Het Sportrusten Marathon Schema biedt structuur op zowel het gebied van actief zijn als rusten. Beide zijn even belangrijk! Ook als moeder. Voor je huishouden kun je als moeder bijvoorbeeld een schema gebruiken van Flylady. Dat helpt om je huishouden op orde te krijgen, en heeft ook ruimte voor rustmomenten.
  4. Op de website van sportrusten kun je bijhouden wat je hebt gedaan, en notities maken over hoe het voelde. Ook als moeder kan het fijn zijn om je activiteiten, gedachten en hoe het met je gaat bij te houden. Door het allemaal op te schrijven neem je afstand, en worden dingen vaak weer helderder. Bovendien kun je later teruglezen en zien van hoe ver je bent gekomen!
  5. Het Sportrusten Marathon Schema is niet duur en een simpel hartslaghorloge is al genoeg. Ook dit is van toepassing op het moederschap! Je kunt natuurlijk voor de allerduurste buggy of kinderwagen gaan, of de meest bijzondere kinderkamer. Maar vaak is een simpele versie ook prima.

Leestip

Hardlopen en fitness!

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.