Hardloopschoenen hoe lang mee als je ze niet gebruikt?

hardloopschoenen hoe lang mee

Hardloopschoenen: hoe lang gaan ze mee als ze niet worden gebruikt?! We kennen denk ik allemaal wel de regels voor de houdbaarheid van hardloopschoenen die je actief gebruikt.  Zo niet, lees dan mijn post over wanneer hardloopschoenen vervangen.

Ongebruikte hardloopschoenen worden stug door vochtverlies en temperatuurverschillen

'Ongebruikte schoenen worden stug door vochtverlies en temperatuurverschillen.' 

Dat staat te lezen in het oktobernummer van Runner's World.

Met andere woorden: ook als je je hardloopschoenen niet actief gebruikt, zijn ze onderhevig aan slijtage. Blijkbaar kun je hardloopschoenen vergelijken met een pak melk: zowel melk als hardloopschoenen hebben een uiterste houdbaarheidsdatum. Daarna gaat de kwaliteit achteruit.

Dat is belangrijke informatie als je graag oude modellen hardloopschoenen koopt om zo geld te besparen.

Hardloopschoenen uiterste houdbaarheidsdatum

Wat betekent dit nou als je bijvoorbeeld een langere periode niet hebt gelopen? Stel je kocht nieuwe hardloopschoenen, en vervolgens kon je door omstandigheden een jaar lang niet hardlopen. Zijn die nieuwe hardloopschoenen dan nog goed?

Dit is een vraag die mij ook bezighoudt vanwege mijn budget idee om een extra paar hardloopschoenen te kopen. Ik kocht in een speciaalzaak nieuwe Asics hardloopschoenen. Nu wil ik datzelfde model online kopen, maar dan in een leukere kleur en voor een fijnere prijs. Die extra schoenen wil ik in het voorjaar gaan dragen.

Maar door de mogelijke slijtage door de tijd, weet ik niet of het slim is om hardloopschoenen op voorraad te hebben.

Ik ging op zoek naar antwoorden.

Hardloopschoenen hoe lang mee?

Brooklyn Running: middenzool blijft 5 jaar goed

Bij Brooklyn Running zijn ze heel duidelijk: ja, hardloopschoenen worden minder goed, ook als je ze niet draagt. Maar de slijtage gaat wel langzamer dan als je ze draagt. Volgens Brooklyn Running blijft de middenzool nog 5 jaar prima, maar laat de lijm die de hardloopschoenen bij elkaar houdt vaak los.

Fleet Feet: koop geen schoenen die 6 - 12 maanden oud zijn

Op de site van Fleet Feet zegt Kyle Stump, eigenaar van een hardloopschoenenwinkel, dat de kwaliteit van nieuwe hardloopschoenen vanaf 6 tot 12 maanden achteruit gaat. Ze zullen stugger voelen en minder lang meegaan als een compleet nieuw paar hardloopschoenen. Koop dus liever geen oud model hardloopschoenen dat langer dan een jaar oud is, zeggen ze daar.

Hardloopschoenen hoe lang mee: samenvattend

Hardloopschoenen hebben in theorie een uiterste houdbaarheidsdatum, ook als je ze niet draagt. Nieuwe hardloopschoenen zouden vanaf 6 maanden aan dempende werking verliezen.

Dit is goed om te weten als:

  • Je graag oude modellen voor een lage prijs koopt.
  • Je een lange periode niet kon hardlopen.

Dat gezegd hebbende, zijn er ook veel mensen die denken dat dit een praatje is om zoveel mogelijk hardloopschoenen te verkopen.

Als je kijkt op forums dan kom je verschillende hardlopers tegen die prima lopen op oude modellen hardloopschoenen die ze twee jaar geleden hebben gekocht. Een belangrijke factor hierbij is wel hoe je nieuwe hardloopschoenen bewaart. Zorg dat daar geen temperatuurverschillen zijn, en dat de schoenen goed beschermd zijn.

Op basis van alle informatie durf ik nu wel dat extra paar hardloopschoenen te kopen, en die pas in de lente te dragen.

En ik denk dat ik ze ook wel een jaar in de kast durf te bewaren en daarna te dragen.

Wat zijn jouw ervaringen met de houdbaarheid van hardloopschoenen als je ze niet draagt?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.