Hoe beïnvloedt je menstruatie je hardlopen?

menstruatie en hardlopenWist je dat je lichaam de eerste dag van je menstruatie op haar sterkst is?

Huh?

Dat zegt tenminste Dr. Stacy Sims. En haar verklaring is dat de eerste dagen van je menstruatie de hoeveelheid hormonen progestoron en oestrogeen afnemen. Daardoor lijkt je lichaam tijdelijk meer op een mannenlichaam, en kun je dus sneller en harder lopen!

Toch vraag ik me af of veel vrouwen zich in Dr. Stacy Sims’ uitspraak herkennen… Dames die last hebben van buikpijn en krampen zullen zich denk ik helemaal niet zo sterk voelen.

De week vóór je ongesteld moet worden heeft wel negatieve impact

Maar als Dr. Sims gelijk heeft dan is: ‘Ja maar ik ben ongesteld,’ dus geen excuus om niet te gaan hardlopen. Of er met de pet naar te gooien. Als je je menstruele cyclus als excuus wilt gebruiken om niet te gaan hardlopen of als excuus voor slechte prestaties, dan moet je dat volgens dr. Sims in de 5 à 7 dagen vóór je ongesteld moet worden doen. Want dán worden je hardloopprestaties inderdaad negatief beïnvloed door je cyclus.

Want dan gebeurt er dit:

 • Je bloed wordt dikker
 • Je basis lichaamstemperatuur stijgt
 • Je zenuwstelsel functioneert minder optimaal.

Zware, high intensity work-outs doen in de week voor je ongesteld moet worden, is dan ook niet zo handig.

Hardlopen kan menstruatie klachten verminderen

Goed, je menstruatie maakt je dus niet een tragere hardloper. Maar het brengt wel zijn issues met zich mee. Zoals bloedverlies. En niet iedere vrouw vindt het prettig om dan te gaan hardlopen. Zeker niet als het vloeien heviger wordt door hardlopen. En sommige vrouwen hebben last van buik- en of rugpijn tijdens de menstruatie. Maar, als je het kunt opbrengen om de deur uit te rennen, dan kan hardlopen deze klachten juist verminderen.

Volgens Dr. Stacy Simms is je lichaam tijdens de menstruatie beter in staat tot hardlopen dan ooit.

Mijn ervaringen met menstruatie en hardlopen

Tot een aantal jaren terug greep ik mijn menstruatie dankbaar aan als een excuus om over te slaan. Niet omdat ik buik- rugpijn of wat dan ook had, maar gewoon, omdat het kón.

Maar op de één of andere manier ging ik toch steeds sneller weer hardlopen. En nu loop ik zelfs op de eerste dag van mijn menstruatie gewoon door. Ik heb het idee dat het vloeien minder wordt door het hardlopen. En bovendien duurt de menstruatie volgens mij korter als ik blijf hardlopen.

Bovendien houd ik van het gevoel dat hardlopen me geeft. En dat wil ik niet mislopen door mijn menstruatie.

Conclusie over menstruatie en hardlopen

In principe hoeft de menstruatie geen reden te zijn om niet te gaan hardlopen. Sterker nog, je lichaam is in optimale conditie tijdens de menstruatie. Het zijn vaak de bijkomende verschijnselen van de menstruatie zoals bloedverlies en kramp die roet in het eten gooien.

Hardlopen kan deze verschijnselen zelfs verhelpen! Door de endorfines die vrij komen tijdens het hardlopen heb je minder last van de menstruatie.

Lees ook mijn post over overgangsklachten.

Wat zijn jouw ervaringen met menstruatie en hardlopen?

Similar Posts

7 Comments

 1. Ik loop gewoon. Als ik echt erg last heb van kramp neem ik een paracetamolletje in en loop dan een kort rondje. Maar no way dat ik skip! Daarvoor geniet ik er veel te veel van ?

 2. Ik loop ook gewoon. Ik heb weinig last van krampen. Sterk voel ik me zeker niet, het is en blijft gedoe. Op dag 2 voel ik me soms wat flauw (ik heb een lage bloeddruk + menstrueren).
  Ik heb sinds kort een menstruatiecup (MeLuna), en hardlopen gaat heel goed ermee. Hoef je veel minder te verschonen dan met tampons, en het voorkomt dat het helemaal droog wordt zoals dat met tampons het geval is.

  1. Met een cup hardlopen lijkt me een beetje eng. Ik zou denk ik bang zijn om dat ding te verliezen. Maar dat komt waarschijnlijk omdat ik er geen ervaring mee heb.

   1. Ik vrees dat je beeld niet echt klopt. Die cup valt er zeker niet uit. Een tampon (die gied zit) valt er toch ook nooit uit? 😉
    Gewoon es proberen! Echt een aanrader! Google anders es op ervaringen van andere vrouwen.

     1. Had op 26 augustus ook hardgelopen en was net die dag ongesteld geworden. Twijfelde nog of ik zou gaan, was toch gegaan en had mijn oude tijd neergezet (voor de zomervakantie), begreep er niets van. Maar nu ik net je bericht lees vallen de puzzelstukjes in elkaar. Nooit geweten! Maar wel goed dat ik het weet…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *