Hardlopen als je moe bent: toch gaan, of overslaan? + 12 minuten regel

hardlopen als je moe bent
Deze vrouw kan waarschijnlijk beter juist wél gaan hardlopen!

Hardlopen als je moe bent.

Als moeder heeft hardlopen mij vaak geholpen. Bijvoorbeeld als ik het gevoel kreeg dat ik gillend gek werd als er nog één keer een beker kleverige ranja zou omvallen. Of wanneer de kinderen weer ruzie maakten.

Na een hardlooprondje kon ik er weer tegenaan. Tijdens het lopen liep ik mijn ergernissen en frustraties er als het ware uit. Ze vormden de brandstof voor mijn looprondje, en daarna voelde ik me weer een stuk rustiger.

In 2008 plaatste ik onderstaande foto met de tekst: 'Niet na een marathon, maar na tweeëneenhalve dag zomervakantie met vijf kinderen.'

Maar waar ligt de grens voor hardlopen als je moe bent?

Wanneer ben je inderdaad te moe om te gaan hardlopen?

En wanneer is het juist verstandig om tóch te gaan hardlopen?

Hardlopen als je moe bent: toch gaan, of overslaan?

Acht van de tien keer dat je moe bent en denkt: 'Misschien moet ik hardlopen vandaag maar overslaan' kun je beter gewoon gaan hardlopen! Want de praktijk leert dat de vermoeidheid na ongeveer 10 minuten verdwijnt, en dat je je na je hardlooprondje beter voelt.

Hoe je je voelt voor je gaat hardlopen is vaak een slechte voorspeller voor hoe je je voelt als je toch gaat hardlopen!

Denk dus niet te snel dat het beter is om toe te geven aan je gevoel van vermoeidheid.

Hardlopen als je moe bent: herken de soort vermoeidheid

Hoewel het niet vaak voorkomt, kán vermoeidheid soms inderdaad een signaal van je lichaam zijn dat het rust nodig heeft. In dat geval is het goed om naar je lichaam te luisteren.

Maar hoe weet je of je naar je lichaam moet luisteren of dat je last hebt van mentale vermoeidheid? Of dat je gewoon geen zin hebt in hardlopen?

Mogelijke redenen dat je lichaam écht moe is:

  • Je hebt al minstens 3 nachten slecht geslapen omdat je baby steeds huilt.
  • Je bent een maand geleden bevallen van je kind.
  • Je hebt gisteren net een marathon gelopen.
  • Je gaat elke dag hardlopen.
  • Je bent heel hard aan het trainen voor een bepaalde afstand.
  • Je neemt voldoende rust, slaapt goed maar bent toch steeds moe. In dat geval is het verstandig om eens naar de huisarts te gaan om te kijken of er meer aan de hand is.

Hardlopen als je moe bent: als je gewoon wel moet gaan hardlopen!

  • Na een dag hard werken, kom je thuis en je denkt: 'Ik ben zooo moe, ik wil niet meer hardlopen!' Dit is een duidelijk geval van niet toegeven aan je vermoeidheid. Ga gewoon hardlopen. Je zult merken dat je je daarna beter voelt.
  • Je hebt 1 nacht slecht geslapen en voelt je brak en moe. Gewoon gaan hardlopen! Ook hier geldt dat je er waarschijnlijk van zult opknappen.
  • Je wordt 's ochtends wakker, en hebt totaal geen zin in om te gaan hardlopen. Je voelt gewoon dat je vandaag mag overslaan! Ook hier geldt: gewoon gaan lopen! Dit is een motivatieprobleem, en een opstartprobleem. Het zal verdwijnen als je gaat hardlopen.

Hardlopen als je moe bent: de 12-minutenregel

Het kan best heel lastig zijn om te beslissen of je lichaam inderdaad rust nodig heeft, of dat je gewoon last hebt van mentale vermoeidheid en smoesjes. Twijfel je? Gebruik dan de zogenoemde 12-minuten regel.

Trek je hardloopkleding aan, en zeg tegen jezelf: 'Ik ga 12 minuten hardlopen! Als ik me daarna nog te moe voel, mag ik stoppen.'

Negen van de tien keer loop je gewoon je hele looprondje! En zo niet, dan weet je in ieder geval zeker dat het geen smoesje was.

Hardlopen en vermoeidheid: cumulative fatigue

Hardlopen Matt B maakt een filmpje over de vraag wanneer hardlopen terwijl je moe bent goed is, en wanneer niet. Ik vond het treffend dat Matt zegt dat je in principe een beetje moe zult zijn als je gaat hardlopen. Ook als je er bijvoorbeeld 1 rustdag tussen hebt. Hij noemt dat 'cumulative fatigue'. En dit soort vermoeidheid is juist goed, want het maakt je een betere hardloper, aldus Matt. Wil je meer weten over cumulative fatique? Laura Norris legt het goed uit vind ik.

Samenvattend

Hardlopen als je moe bent kan als een onmogelijke taak voelen. Maar het is de kunst om te bepalen wat voor soort vermoeidheid het is.

Verwar mentale vermoeidheid niet met lichamelijke vermoeidheid!

Is je lichaam echt uitgeput? Heb je hard getraind, nachtenlang slecht geslapen, net een kind gekregen? Sla dan een keertje over. Maar als je de hele dag achter een bureau hebt zitten te werken, dan is er waarschijnlijk sprake van mentale vermoeidheid en kun je dus gewoon hardlopen.

Want vergis je niet, hardlopen is niet alleen een fysieke sport, het mentale element speelt ook een grote rol. Zeker bij vermoeidheid.

N.B. als je om de haverklap verkouden bent en blessures krijgt, dan kan dat een signaal zijn dat je lichaam meer rust nodig heeft! In dat geval is vermoeidheid dus een legitieme reden om niet te gaan hardlopen.

Hoe ga jij om met vermoeidheid en hardlopen?

Gebruikte bronnen onder andere: Sportrusten, Runningdirect.nl, MOE en FIT, Geert Wevers, MapMyRun, The Wired Runner, Reddit, Runners Connect, Fitday, Runner's World, Ultrarunning

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.