Wereld marathons

wereld marathons

Of je nou marathons loopt of niet, het boek Wereld marathons, vind ik een echte aanrader. Want wist je bijvoorbeeld dat de New York Marathon door een misverstand haar huidige vorm kreeg?

Wereld marathons: Het verhaal achter de New York City Marathon, de blauwdruk voor alle marathons

In 1976 viel de New York City Marathon toevallig samen met het tweehonderdjarige bestaan vaan Amerika, en Ted Corbett een plaatselijke bekende hardloper stelde voor om de vijf stadsdelen uit te nodigen voor een onderlinge teamcompetitie. Op de een of andere manier interpreteerde het stadsbestuur dit als een wedstrijd door de hele stad New York. Tot die tijd liepen ze gewoon vier keer een rondje Central Park!

Wereld marathons: Vier keer een rondje door Central Park is zo passé

Doordat de marathon nu door de hele stad ging, konden New Yorkers er niet meer om heen, en velen kregen zin om mee te doen. Hierdoor liep het aantal deelnemers in één jaar op van 534 tot 2100. Anno 2013 schrijven elk jaar zo'n 100.000 mensen zich in om één van de 45.000 plaatsen te bemachtigen.

De New York City Marathon is het sjabloon voor de moderne marathon geworden.

Wereld Marathons: de 50 avontuurlijkste marathons die je gelopen moet hebben

In Wereld Marathons beschrijven Hugh Jones en Alexanders James in het kort de geschiedenis van de marathon, en daarna volgen maar fotoreportages en routebeschrijvingen van maar liefst 50 marathons over de hele wereld. Het is naast een leesboek, dus ook een prachtig kijkboek.

En je kunt het boek ook gebruiken als een soort planner, want bij elke marathon staat aangegeven wanneer je je uiterlijk moet inschrijven. Ook staat er een moeilijkheidsgraad bij: de makkkelijkste marathons heeft een 4/10 en de moeilijkste 9/10. Dat is handig als je voor het eerst een marathon wilt lopen! Kies dan liever niet een marathon met een moeilijkheidsgraad van 9/10 zoals de North Pole Marathon.

Doordat de auteurs ook een algemene routebeschrijving geven, krijg je als lezer en would-be marathon loper een goede indruk wat je kunt verwachten op een traject. Zo zijn er diverse marathonroutes met vervelende kinderkopjes!

Lees ook Hardlooproute maken!

Enkele leuke en interessante feitjes over wereld marathons!

  • Om mee te mogen doen aan de Boston Marathon moet je je eerst kwalificeren door een andere marathon binnen een bepaalde tijd te lopen!
  • De Marine Corps Marathon in de VS richt profileert zich als 'The People's Race' en is echt voor 'gewone lopers'
  • Bij de Frankfurt Marathon is het laatste stukje 'indoor'.
  • Bij de London Marathon zijn er veel meer inschrijvingen dan plaatsen, en om je kans op een plekje te vergroten kun je voor een goed doel lopen.

Conclusie over wereld marathons

Wereld marathons is een heerlijk boek om te lezen, te bekijken, en te gebruiken als inspiratie of misschien zelfs als planner voor de marathons die jij wilt gaan lopen. Alleen de ondertitel, De 50 avontuurlijkste marathons die je gelopen moet hebben, vind ik de plank een beetje misslaan, want de marathons in bijvoorbeeld Berlijn en Amsterdam zijn niet zo avontuurlijk. De oorspronkelijke titel luidt dan ook simpelweg 'Marathons of the world' en vind ik beter.

Praktische informatie

Wereld marathons is voor 18,95 te koop bij bol.com. Een prijs die ik verrassend laag vindt voor wat het boek te bieden heeft. Meestal vallen prijzen tegen, maar deze valt dus mee!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.