Heb je hardloopschoenen nodig?

hardlopen

Heb je hardloopschoenen nodig als je gaat hardlopen?

Volgens vegetarische slager Jaap Korteweg niet.

In het zomernummer van het tijdschrift Genoeg stond een interview met vegetarische slager Jaap Korteweg. In dagblad Trouw wordt hij omschreven als: 'De man die de supermarktbezoeker aan de kipstuckjes en gehacktballen heeft gekregen.' Ik vond het een leuk artikel om te lezen, maar ik struikelde over zijn 'Genoeg-tip'.

Je hebt geen speciale hardloopschoenen nodig joh.

Die luidt namelijk:

'Ik loop af en toe een rondje hard, gewoon in een korte broek, zomer en winter. Het gaat erom dat ik beweeg, mijn energie kwijt kan en lekker moe word. Daar heb je echt geen nieuwe dure kleding of schoenen voor nodig.'

Enerzijds vind ik dit een aansprekende stelling. Gewoon lekker gaan hardlopen, zonder gedoe of investeringen in kleding en schoenen. Maar eerlijk gezegd heb ik toch wel het idee dat een paar goede hardloopschoenen wel degelijk verstandig zijn. Tenzij je het geluk hebt dat je een hele neutrale voetlanding hebt. Dan zal het misschien inderdaad kunnen op gewone schoenen.

Waarom ik wel speciale hardloopschoenen draag

Maar toen ik begon met hardlopen op een paar oude sportschoenen van de middelbare school die ik ooit bij de Schoenenreus kocht omdat er zulke leuke roze bloemetjes op stonden, kreeg ik al snel knieklachten... Sinds ik speciale hardloopschoenen draag, die mijn loopstijl compenseren, loop ik inmiddels al 18 jaar zonder noemenswaardige blessure.

Daar komt nog bij dat ik na ongeveer een jaar dagelijks hardlopen wat vage pijntjes begin te voelen. Dat is dan aanleiding om de onderkant van mijn schoen eens te bekijken. Meestal blijkt die dan helemaal afgesleten! Dat is dan weer een signaal om nieuwe loopschoenen te kopen. En dan kan ik weer een jaar verder.

Op basis van deze twee ervaringen geloof ik toch wel in de kracht van speciale hardloopschoenen. Als het niet zo was, zou ik dat overigens heel fijn vinden, want dan kon ik gewoon de leukste sportschoenen kopen die ik zag. Nu ben ik veroordeeld tot 'het verstandige model'. Hardloopschoenen kopen vind ik dan ook echt een waardeloos klusje, dat ik zo lang mogelijk uitstel.

Heb je hardloopschoenen nodig: wat zeggen experts?

Veel mensen zijn het met vegetarische Jaap Korteweg eens, als het gaat over de vraag Heb je hardloopschoenen nodig? Zij zeggen dat je beter je hardlooptechniek kunt verbeteren dan van die dure en speciale hardloopschoenen te gaan kopen. Dan heb je die speciale schoenen namelijk helemaal niet nodig. Ik moet zeggen dat dit argument zinnig klinkt.

Lees ook: Wat zijn goede hardloopschoenen?

Toch houd ik het voorlopig bij mijn speciale antipronatie schoenen. Ik ga uit van het Engelse gezegde: 'If it ain't broke, don't fix it.' Dankzij deze hardloopschoenen loop ik al jaren zonder problemen. Ik heb daarom geen zin om de Goden te tarten.

Je kunt het betreffende nummer van Genoeg hier nabestellen overigens.

hardloopschoenen

Wat vind jij: Zijn speciale hardloopschoenen nodig of niet? En wat zijn jouw ervaringen met hardloopschoenen?

Similar Posts

One Comment

  1. Jaap Korteweg loopt af en toe een rondje hard. Ik weet niet hoe vaak en hoe lang dat is, maar dat is waarschijnlijk een stuk minder belastend dan wanneer je meerdere keren per week een uurtje of langer loopt. Ik moet af en toe rennen om de bus te halen, dan doe ik mijn hardloopschoenen ook niet aan en daar heb ik nog geen blessures van gekregen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.