Hardloopkleding: hoe kies je de juiste hardloopkleding?
Het is een bekend verhaal van beginnende hardlopers.
De eerste keer dat ze voet op het hardloperspad zetten, doen ze dat vaak in een oude, katoenen joggingbroek die ze nog in de kast hadden liggen.
Als topje dragen ze een oversized t-shirt van hun man, en een paar oude gymschoenen uit de middelbare schooltijd maken het hardloop ensemble af. Annemerel de Jongh van het populaire boek Love, live, run liep in het begin zelfs in een afgeknipte spijkerbroek.
Waarom kleden beginnende hardlopers zich vaak in oude joggingbroek e.d.?
Er zijn diverse redenen waarom beginnende hardlopers in eerste instantie vaak gaan hardlopen in oude kleren.
- Gebrek aan vertrouwen in zichzelf als hardloper. Veel mensen die beginnen met hardlopen hebben zo hun twijfels of ze het wel gaan volhouden. Daarom willen ze niet meteen geld uitgeven aan hardloopkleding, die ze misschien maar 1 keer zullen dragen.
- Gebrek aan kennis. Naast gebrek aan vertrouwen kan gebrek aan kennis ook een rol spelen. Als je een a-sportief leven hebt geleid dan weet je bijvoorbeeld niet dat een oude, katoenen joggingbroek niet zo fijn zit tijdens het hardlopen. En dat katoen vochtig wordt en gaat schuren over je huid.
- 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.' Veel beginners willen voorkomen dat ze overkomen alsof ze het hoog in de bol hebben als beginnende hardloper. Iedereen kent denk ik wel het beeld van de beginnende skiër in een outfit die normaliter alleen gedragen wordt door professionele skiërs... Menig beginner wil die look vermijden! En hoe kun je dat beter doen dan in een nederige joggingbroek!
Hoe kies je de juiste hardloopkleding?
Maar ook als beginner is het fijn om de juiste hardloopkleding te dragen. Dat loopt gewoonweg prettiger. En als je bang bent om veel geld uit te geven aan een activiteit waarvan je nog niet zeker bent dat je die zult volhouden, wees dan niet bang. Hardloopkleding hoeft helemaal niet duur te zijn. Er zijn diverse plekken waar je terecht kunt voor goedkope hardloopkleding!
De juiste hardloopkleding is kleding die gemaakt is van technisch materiaal dat vocht van je huid weg transporteert, en die lekker zit. Ook op langere afstanden.
Dat betekent dat je tijdens het passen goed moet opletten of je ergens naden en dergelijke voelt. Bij goedkopere hardloopkleding is de kans in de regel groter dat je naden voelt, dan bij duurdere kleding.
En spring gerust een paar keer op en neer, of jog 'op de plaats'. Alleen zo kun je bepalen of de kleding ook lekker zit als je beweegt. Als je dat niet prettig vindt, doe dit dan gewoon even in het pashokje.
Speciale aandachtspunten bij running tights en tops: tights moeten niet afzakken of tussen je billen kruipen. Topjes moeten niet omhoog kruipen.
De juiste hardloopkleding is voor iedereen weer anders
Voor sommige mensen is de juiste hardloopkleding te koop bij de de Lidl. Voor anderen is de juiste hardloopkleding van een echt hardloopkledingmerk zoals Odlo of Nike. Om er achter te komen welke hardloopkleding voor jou het beste is, moet je diverse kledingstukken passen, en voelen.
Zo vind ik zelf bijvoorbeeld de hardloopkleding van de Wibra te stug. Terwijl de running tights van de H&M wel van heel soepel materiaal zijn. Maar iemand anders kan juist houden van wat steviger materiaal.
Conclusie over de juiste hardloopkleding vinden
Sleutelelement bij de juiste hardloopkleding is dat het van technisch materiaal gemaakt moet zijn. En verder moet hardloopkleding comfortabel zitten, ook tijdens een sprint of duurloop.
Soms kan het even duren voordat je het perfecte model of merk hardloopkleding hebt gevonden.
Maar het is de zoektocht meer dan waard.
Waar let jij op bij de aanschaf van hardloopkleding?
Comments
Hardloopkleding: hoe kies je de juiste hardloopkleding? — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>