Hardlopen kalmeert (ge)moederen

hardlopen zen

Ik ben ervan overtuigd dat het feit dat ik nog steeds niet aan de valium ben te danken is aan hardlopen.

Want er is immers geen natuurlijker reactie op stress dan te rennen. Vroeger hadden we stress als we oog in oog stonden met een Tyrannosaurus Rex die ons als lunch wilde opeten. Met de adrenaline die daardoor vrij kwam konden we dan fijn wegrennen.

Stress oorzaken

Tegenwoordig hebben we stress vanwege heel andere zaken, ruzieënde kinderen bijvoorbeeld. Daar kun je helaas niet van wegrennen. Je kunt het natuurlijk wel proberen, maar dan komen ze je gewoon achterna. En wat te denken van de vele eisen van school rondom Kerstmis. Ik hoor overal moeders die gestresst zijn omdat ze allemaal kersthapjes moeten produceren voor het school kerstdiner!

Kortom, we hebben best veel stress!

En wat te doen met al die ongebruikte adrenaline die is vrijgekomen? Die verwerk je gewoon even in een half uur hardlopen! Voila, een ontstresste moeder.

Hardloop cadeautjes onderweg

En soms kom je onderweg zomaar een cadeautje tegen: een veld bezaaid met klaprozen, een stralend blauwe lucht, diepgroene bomen, een filofosich roodborstje op een tak of een diepzinnige collega-hardloper.

Zo pufte ik laatst met rood aangelopen hoofd over het fietspad terwijl alles in mij zei: 'Meid ga toch lekker zitten', toen een snelle hinde vermomd als hardloper mij voorbij hupte. Hij keek mij in het zweterige gelaat en vroeg retorisch: 'Gaat het nog?'
Ik mompelde iets bevestigends, waarop hij monter zei: 'Gewoon doorgaan he?!' Hij knikte me bemoedigend toe en rende toen met verende tred de verre horizon tegemoet.

Gewoon doorgaan!

Ik voelde me vreemd gesterkt, en herhaalde in mezelf zijn diepzinnige tekst 'Gewoon doorgaan, he?' getroffen door het hoge waarheidsgehalte. Want is het hele leven niet een kwestie van 'Gewoon doorgaan he?'

Met nieuwe moed, en lichte tred legde ik de laatste kilometers af.

Want ik ga gewoon door.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.