Het Drie Lagen Systeem: derde laag

derde laag hardloopkleding
De derde, en laatste laag!

De beste hardloopoutfit bestaat uit laagjes. Drie om precies te zijn. Vandaag het derde artikel uit de reeks Het Drie Lagen Systeem! Onder aan deze post vind je de links naar de eerste twee posts.

Het drie lagen systeem voor hardloopkleding

Het klassieke drie lagen systeem werd in 1987 door ODLO geïntroduceerd. Het werkt als volgt:

 1. De eerste laag houd je huid droog.
 2. De tussenlaag zorgt voor isolatie en afvoer van zweet
 3. De buitenlaag beschermt tegen wind en regen.

De lucht tussen de verschillende lagen kleding heeft ook een positieve werking. Die isoleert, zorgt voor de vochtafvoer.

Minder charmant geformuleerd komt het drie lagen systeem hier op neer:

Kleed je als een ui!

De derde beschermende laag

In deze post wil ik het over de derde, beschermende laag hebben. Mijn derde laag bestaat uit een roze bodywarmer van' technisch materiaal'. Hij is dun, en beschermt mijn bovenlichaam in de winter tegen kou en snijdende wind. Tegelijkertijd laat hij mijn armen vrij, en dat vind ik prettig. Bij lage temperaturen draag ik hem dan ook bijna dagelijks. En dat terwijl ik in mijn normale leven niet dood gevonden wil worden in zo'n stomme bodywarmer.

Daarnaast heb ik nog een Puma regenjack. Die draag ik als het heel hard regent. En heel soms als het buiten echt erg koud is. Maar dat komt in Nederland zelden voor.

Softshell: combinatie van 2e en 3e laag

Er is nu een handige manier om de tweede en derde laag te combineren! Dat kan met een zogenaamd softshell jas. Een softshell jas isoleert én  beschermt. Hij biedt warmte en comfort. Een softshell wordt dan ook wel een hybride kledingstuk genoemd.

Kenmerken van softshell

 • Softshell is waterafstotend. Softshell bestaat uit strak op elkaar geweven lagen, waardoor water er bijna niet doorheen kan.
 • Softshell is niet waterdicht. Bij enorme hoosbuien, word je dus wel nat.
 • Softshell is ademend!
 • Softshell houdt 90% van de wind tegen
 • Stof is rekbaar en zacht
 • Hij zit lekker en comfortabel
 • Softhsell jassen bewegen goed mee met je lichaam
 • Softshell is heel licht
 • Softshell jackets worden gemaakt van polyester of nylon en elasthan.

Waar kun je softshell jassen kopen?

Softshell jassen zijn te koop bij speciaalzaken, zoals Perry Sport. Maar je vindt ze ook online bij o.a. Zalando en postorderbedrijf Otto. Gemiddeld beginnen de prijzen rond de 65,-. I kheb er zelf nog geen ervaring mee, maar ik vind ze erg handig klinken

Toch vraag ik me af zo ze niet te warm zullen zijn. Zo koud zijn de Nederlandse winters immers ook weer niet.

Lees ook

Hoeveel lagen draag jij doorgaans? En hoe zijn jullie ervaringen met softshell jassen?

Similar Posts

One Comment

 1. Ik heb er geen ervaring mee, maar ze voelen wel lekker aan. Afgelopen winter (mijn eerste hardloopwinter) had ik genoeg aan een technisch shirt met lange mouwen en een ademend hardloopjackje. AFgelopen winter had ik hiermee het warm genoeg. Meestal heb ik het wel eventjes koud om mee te beginnen, maar na 5 minuten heb ik het altijd warm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.