Sportbh voor hardlopen: welk kamp ben jij? Encapsulation of compression?

Een sportbh voor hardlopen. Welke zijn dan geschikt? Wat zijn je opties?

Als ik ga hardlopen draag ik altijd mijn Hema sportbh met beugel. Maar omdat ik die al flink wat jaartjes heb, keek ik afgelopen week rond naar andere Hema sportbh's. En het viel me op dat de meeste sportbh's van de Hema geen beugel hadden.

Sportbh twee soorten: encapsulation en compression.

Runner's World vat de twee types sportbh's waaruit je kunt kiezen handig samen:

  1. Zogenoemde 'encapsulation' sportbh's. Deze bh's hebben net als gewone bh's twee cups waar je borsten in zitten, maar dan met extra steun.
  2. De 'compression' sportbh's. Deze lijken nog het meest op een kort topje. Deze doen hun werk door je borsten strak tegen je lichaam te duwen.Je doet ze aan over je hoofd, net als een... topje.

Ik ben zelf van het kamp 'encapsulation sportbh. Ik haak af op sportbh's die ik over mijn hoofd moet aantrekken. Ik vind het niet fijn om zo'n strak ding aan te trekken, en bovendien kan ik ze amper meer uit krijgen na het hardlopen. Ik ben dan bezweet en plakkerig, en zie dan maar eens zo'n strakke vochtige sportbh over je hoofd weer uit te trekken.

Sportbh: wel of geen beugels?

Afgezien van de encapsulation en compression sportbh kwestie, heb je dan nog de vraag of een sportbh beter is met beugel of zonder. Ik heb mijn sportbh's het liefst met beugel, omdat ik het idee heb dat dit beter steunt.

In het algemeen geldt het advies dat als je grotere borsten hebt, een encapsulation sportbh doorgaans meer steun biedt. De compression sportbh's zijn meer voor vrouwen met wat kleinere borsten. Met mijn cup B zou ik dus in principe ook een compression sportbh kunnen dragen.

Sportbh kopen

Het belangrijkste van een sportbh voor hardlopen is dat hij je  borsten goed ondersteunt, en dat hij lekker zit. Welke sportbh dat is, zal per persoon verschillen. Zo ben ik dus iemand die kleding al snel te strak en beklemmend vind. Vandaar dat ik meestal kies voor een encapsulation sportbh met beugels.

Controleer voor welk type sport de sportbh geschikt is

Bij veel sportbh's staat erbij voor welk type sport ze geschikt zijn. Als je yoga en hardlopen doet, heb je een ander type sportbh nodig dan als je gaat hardlopen. Sportbh's voor hardlopen vallen in de categorie 'high impact' of 'zwaar'.

Hieronder een 'encapsulation' sportbh van de Hema met beugels met het label 'zwaar'.

sportbh voor hardlopen
27,50 bij de Hema

Maar onderstaande sportbh vind ik veel leuker:

sportbh voor hardlopen
14,- bij de Hema

Helaas is deze alleen geschikt voor middelzware sporten en dus niet voor hardlopen.

Ik zou willen dat de Hema leukere sportbh's voor hardlopen zou verkopen, in allerlei kleurtjes. En niet alleen maar in wit en grijs. Ook als ik bij Hunkemoller kijk, zijn de sportbh's die ik leuk vind niet geschikt voor hardlopen helaas. Ook bij Bonprix zijn de sportbh's voor hardlopen grijs in plaats van vrolijk gekleurd. Ik houd nogal van bloemetjes, en bij Bonprix hebben ze deze mooie sportbh:

22,90 bij Bonprix

Maar helaas, deze sportbh is geschikt voor Level 2, en dus niet voor hardlopen.

Sportbh voor hardlopen samengevat

Als je gaat hardlopen is het belangrijk om een goede sportbh te dragen. Je borsten wiebelen anders namelijk alle kanten op, en dat is niet goed voor ze. Ook niet als je maar kleine borsten hebt. Een sportbh is dus belangrijk. Je kunt kiezen uit 2 types: een encapsulation sportbh of een compression sportbh.

Het belangrijkst is dat je een sportbh kiest die geschikt is voor hardlopen.

Dat betekent dat je een sportbh nodig hebt die geschikt is voor zogenoemde high impact sporten. Bij de Hema geven ze dit bijvoorbeeld aan met het label 'Zwaar' en bij Hunkemöller en Bonprix met 'Level 3'.

Lees nu mijn Bonprix sportbh review.

Wat is jouw favoriete type sportbh?

Similar Posts

One Comment

  1. Ik heb de sportbeha’s van de Hema met twee sluitingen op de rug, zonder beugels, voor zware sporten. Ik vind hem geweldig! Veel beter dan de shock-absorber die ik eerst had en die stukken duurder is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.