6 feitjes over je borsten en hardlopen

Borsten en hardlopen

Naast goede hardloopschoenen moet je als vrouw ook een goede sportbh hebben. En dat is vanwege je borsten!

6 feitjes over je borsten

1. In borsten zit geen spierweefsel: je kunt ze dus niet trainen

In borsten zit geen spierweefsel. Je kunt je borsten dus niet trainen om sterker te worden, en netjes op dezelfde hoogte te blijven. Borsten bestaan uit bindweefsel en vetweefsel. En dat moet allemaal op de plek worden gehouden door je huid en een paar ligamenten. Hieronder een afbeelding:

hardlopen en je borsten
Bron: Wikipedia. Patrick J. Lynch, medical illustrator

 

Met andere woorden: je borsten hebben je hulp nodig! Als je ze in hun eentje laat vechten tegen de zwaartekracht, dan gaan ze het zeker verliezen. Vandaar ook het advies dat je een goede sportbh moet dragen als je gaat hardlopen

2. De mate waarin je borsten bewegen wordt beïnvloed door je leeftijd

De mate waarin je borsten bewegen als je wandelt of loopt wordt beïnvloed door je leeftijd. Bij jonge meisjes bewegen de borsten vooral op en neer, maar als je ouder wordt bewegen ze ook heen en weer. Uit onderzoek blijkt dat je borsten bewegen in een liggend 8-patroon. Als je gaat hardlopen bewegen je borsten 51% op en neer, 22% heen en weer en 27% 'in and out'.

Fun Fact over borsten

Als je 1 kilometer hardloopt, of 1320 stappen rent, dan zullen de borsten van een vrouw met een gemiddelde c-cup 0,12 kilometer afleggen : )

3. Borsten kunnen gaan uitzakken door hardlopen. Maar!

Ja, je borsten kunnen uitzakken doordat je gaat hardlopen! Dat volgt helaas uit punt 2. Als je borsten tijdens het hardlopen allerlei kanten uit vliegen dan kan dit leiden tot uitzakken. Ze worden immers alleen maar op de plek gehouden door je huid en die paar ligamenten. Maar voordat je zegt: 'Ik ga nooooit meer hardlopen, want ik wil mooie borsten houden,' dit probleem is op te lossen met een goede sportbh. Bovendien speelt ook erfelijkheid een rol, en of je rookt. Hardlopen is dus zeker niet de enige oorzaak van een zakkende boezem.

Je borsten bewegen overigens evenveel of je nou 10 kilometer per uur loopt of 14 kilometer per uur.

4. Je borsten kunnen kleiner worden van hardlopen

Je borsten kúnnen kleiner worden van hardlopen. Als dat gebeurt dan is dat omdat je tijdens het lopen vet verbrandt, en omdat je borsten onder andere bestaan uit vetweefsel kan dit kleinere borsten tot gevolg hebben. Sommige mensen vinden dat fijn om te horen, anderen juist niet!

5. Ook als je een A-cup hebt is een sportbh belangrijk

Ook als je kleine borsten hebt, en een A-cup hebt, is een goede sportbh belangrijk als je gaat hardlopen. Een goede sportbh voorkomt 53% van het bewegen dat je cup A borsten anders zouden doen tijdens het hardlopen.

6. Hardlopen verkleint de kans op borstkanker

Weer zo'n fijn voordeel van hardlopen: het verkleint de kans op borstkanker. Ook maakt lopen de kans dat borstkanker terugkomt kleiner. Hoewel er helaas geen garanties zijn.

Borsten en hardlopen

Als je gaat hardlopen dan zijn er twee dingen essentieel: goede hardloopschoenen en als je een vrouw bent, een goede bh. Doe je borsten een plezier en zorgt dat ze goed gesteund worden tijdens het hardlopen. Want alleen kunnen ze het niet.

Zelf draag ik altijd een sportbh van de Hema. Eentje die je net zo aantrekt als een gewone bh. Want bh's die je over je hoofd moet aantrekken vind ik altijd zo irritant. Die krijg ik ook bijna niet uit na het hardlopen! Met mijn cup B is die voldoende.

Welk type sportbh draag jij?

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.