De tien de halve en de hele
Wat moet een (hard)loper die ruim 40 minuten of 6 kilometer doet met een handboek voor de prestatiegerichte hardloper?
Het antwoord is: nieuwsgierigheid en interesse.
Want ook al ben ik zelf totaal niet competitief ingesteld, op social media lees ik veel verhalen van hardlopers die zichzelf voortdurend willen verbeteren. En daar ook hun best voor doen.
Dat intrigeert mij.
Wat drijft deze prestatiegerichte hardlopers? Waarom hebben ze niet genoeg aan 'gewoon' dagelijks een rondje lopen? Waarom willen ze sneller worden? En bovenal: loop ik iets mis door niet meer te willen dan wat ik nu doe? Wat neer komt op een steeds hetzelfde aantal minuten hardlopen?
Dit allemaal was aanleiding voor mij om het boek De Tien De Halve en De Hele van Rob Veer te willen lezen.
De Tien De Halve en De Hele
De ondertitel spreekt boekdelen: 'Handboek voor de prestatiegerichte hardloper.'
Dit is nou echt eens een boek voor lopers die hun snelheid en prestaties willen verbeteren. Maar meteen in het begin dempt Rob Veer de verwachtingen met de stelling:
'Een topprestatie is geen appeltaart.'
Hij schrijft dat hij jarenlang heeft gezocht naar het perfecte recept en de juiste ingrediënten om een snellere en betere hardloper te worden. Net zoals je naar het perfecte recept voor appeltaart kunt zoeken. Met het idee als je het recept precies volgt, je dus een prachtig resultaat zult boeken.
Maar zo werkt het dus niet.
Want, schrijft Rob Veer, een loopschema is slechts één van de vele, vele zaken in een lange lijst van prestatiebepalende factoren. Met andere woorden: het is niet gezegd dat je na het lezen van dit boek, en het volgen van een loopschema DUS een topprestatie zult neerzetten.
Wat biedt Rob Veer dan wel?
Rob Veer behandelt 'alle puzzelstukjes' die nodig zijn voor een geslaagde loopwedstrijd en hoe je die zelf kunt gebruiken om beter en sneller te worden. Zodat ze hopelijk op het moment supreme op hun plek vallen, zoals dat heet.
De algemene moraal van het verhaal is dat er bij hardlopers geen 'one size fits all' schema bestaat.
6 Trainingswetten van hardlopen
De basis van de trainingsleer wordt bepaald door een aantal simpele trainingswetten, aldus Rob Veer. Ook als recreatieve loper vond ik ze interessant. Dus ik deel ze hieronder graag:
- Overload: als je teveel en te hard traint. de truc is om optimaal maar niet maximaal te trainen.
- Herhaling: minimaal 3x per week trainen is het minimum.
- Verminderde meeropbrengst: als je op een bepaald niveau blijft hangen. Je zult slimmer en meer moeten gaan trainen om jezelf nog te verbeteren.
- Reversibiliteit: als je stopt met lopen zakt je conditie en wat je hebt opgebouwd weg.Use it or lose it. Lekker dan.
- Specificiteit: stem je training af op het doel dat je wilt halen.
- Individualiteit: een loopschema wordt bij voorkeur nauwkeurig op jou afgestemd. Een schema wat het ene jaar werkt, kan het volgende jaar minder effectief zijn. Zo ver gaat dat!
- Supercompensatie: Je wordt beter van je training.
Hoofdstuk over vrouwen en hardlopen
Rob Veer stelt dat het niet nodig is om aparte loopschema's voor vrouwen te maken. Maar 'er zijn wel voldoende redenen om de schema's met de nodige flexibiliteit te hanteren.' Het meest interessante feitje dat ik in dit boek las was dat je in de tweede helft van je cyclus meer kans hebt op blessures. Wil je krachttraining doen? Leg dan nadruk op de eerste twee weken van de menstruatiecyclus.
Opzet van De Tien De Halve en De Hele
De Tien De Halve en De Hele is een lijvig, uitgebreid boek. Het is heel grondig en verantwoord. En er staan ook allemaal grafieken in en scheikundige termen. Dit boek gaat beslist verder dan de meeste andere boeken over hardlopen, die toch meer aan de oppervlakte blijven.
Het boek bestaat uit 3 delen
- Training
- Voorbeeldschema's
- Topschema's van hardlopers
Achterin het boek staat een index, die het makkelijk maakt om even snel iets over een onderwerp op hardloopgebied op te zoeken. Het boek is prettig vormgegeven, met her en der foto's.
Rob Veer vertelt over zijn boek
In onderstaand filmpje vertelt Rob Veer over zijn boek. Ik vind hem sympathiek en vertrouwenwekkend overkomen!
Mijn conclusie over De Tien De Halve en De Hele
De Tien De Halve en De Hele lijkt me zeker een aanrader voor hardlopers die zichzelf willen verbeteren maar niet goed weten hoe ze dat het beste kunnen aanpakken. Dit boek geeft grondige informatie én loopschema's. Bovendien is het heel uitgebreid.
Als recreatieve hardloper schrokken de grafieken en scheikundige termen mij wat af. Maar ik vond het toch interessant om te lezen. Het blijft leuk om je als hardloper te blijven ontwikkelen. Is het niet op snelheid, dan wel op kennis ; )
Praktische informatie over de De Tien De Halve en De Hele
is voor 34,99 te koop bij bol.com. Dat is een pittige prijs, maar dan heb je ook wel een grondig naslagwerk in huis. Het boek is volgens mij de prijs wel waard.
Reacties
De tien de halve en de hele — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>