Fastinista's en Stunners

Ruk jij nog een willekeurig t-shirt en hardloopbroek, uit de kast als je gaat hardlopen?

In Amerika is het een trend in hardloopland om je zorgvuldig, en weloverwogen uit te dossen als je gaat hardlopen. De verkoop van vrouwelijke hardloopkleding is daar gestegen van 275 miljoen dollar in 2007, naar 350 miljoen in 2010.

Fastinista's en Stunners

Deze vrouwelijke hardlopers worden Fastinista's genoemd, een samentrekking van Fashionista en Fast. Een andere term is Stunners, een combinatie van de woorden runner en stunner!

Eén van de plekken waar deze trend duidelijk zichbaar werd, was tijdens de Boston marathon. Dit is een hele serieuze marathon, waarvoor je je echt moet kwalificeren wat betreft je snelheid. Het zijn dus 'echte' hardloopsters die zich zo bijzonder uitdossen.

Critici vinden dat deze vrouwen hardlopen een slechte naam geven, en dat ze zich drukker maken om hoe ze er uit zien, dan hoe hard ze gaan.

Kenmerken van een Fastinista schijnen zijn:

 1. Vrouw die er leuk uit wil zien als ze loopt
 2. Ze heeft minstens twee kinderen
 3. Ze rent maximaal 15 mijl/ 25 kilometer per week
 4. Ze doet alleen mee aan zogenaamde 'ladies runs'
 5. Ze doet nooit mee aan wedstrijden van meer dan 10 km
 6. Ze rent alleen op asfalt
 7. Ze wil dat haar make-up perfect blijft tijdens een wedstrijd
 8. Ze zal nooit een heuvel/berg op rennen

Ben ik een Fastinista?

Ik wil er best wel leuk uitzien tijdens het hardlopen, maar ik houd niet van toeters en bellen en ik vind kniekousen lelijk. Ik heb wel minstens twee kinderen, vijf om precies te zijn, en ik ren meer dan 25 km per week. Ik doe helemaal niet mee aan wedstrijden, en ren graag over zandpaden. Make-up draag ik nooit, en ik ben niet te beroerd om een heuvel op te rennen!

Ik ben dus geen Fastinasta, maar ik draag wel graag vrolijk gekleurde hardloopkleding en hardlooprokjes.

Ben jij een Fastinista?

Similar Posts

8 Comments

 1. Sjee, nee dat ben ik niet. Ik heb drie kinderen, loop graag in het bos waar het heuvelachtig kan zijn en loop ongeveer 40 k per week. Ik moet zeggen dat ik ze hier ook niet zie. De meeste vrouwelijke renners zijn nog veel fanatieker en sneller dan ik.

  Wat ik wel zie is hele dikke mannen in veel te warme trainingspakken die nauwelijks vooruit komen, is daar ook een naam voor?

 2. Tuurlijk wil ik leuk uit zien als ik hardloop en ik heb 3 kinderen. Dus aan punt 1 en 2 voldoe ik.

  Punt 3 t/m 5 is nog niet van toepassing, omdat ik een beginner ben, maar terzijne tijd wil ik wel over die 25 km per week heen en wedstrijden gaan lopen. Toevallig is mijn eerste wedstrijd de meiden-run in Utrecht, maar er gaan er meer volgen, ook met mannen. Juist met mannen, mijn man loopt ook en het lijkt me juist zo leuk om samen een wedstrijd te lopen.

  punt 6 voldoe ik nu al niet aan, punt 7 kan me niet schelen en punt 8, ik woon aan de dijk, dus ik moet altijd een heuvel op tijdens de training. Een beetje heuvel training is toch goed?!?!?!

  Dus nee, ik ben geen fastinista.

  1. Evelien, dat lijkt me leuk om samen met je man te lopen! De mijne krijg ik niet zo ver, maar stiekem denk ik ook dat we ruzie zouden krijgen, en dat we allebei steeds sneller zouden gaan lopen om de ander te verslaan.

 3. Ik heb drie kinderen. Ik ren een km of dertig per week. Ik ren alleen op asfalt, want da's wat ik tot mijn beschikking heb.

  En ik word ERNSTIG blij van nieuwe hardloopkleding, ik geef t eerlijk toe. 🙂

 4. 1. ja, 2. ja, 3. soms, 4. nee zeg, 5. tot nog toe niet nee, helaas, 6. nee, 7. make-up? 8. ook (behoorlijke) heuvels maken deel uit van mijn routes. Nee, please, geen fastinista.

 5. Ik loop er graag leuk bij als ik ga hardlopen. Het lijkt me vleugels te geven. Van nieuwe, leuke kleding ga ik serieus nog harder lopen.
  Ik ben tegen de 40, twee dochters.
  Maar geen asfalt voor mij. Trail is mijn passie. Lekker vies worden, genieten van de natuur.
  Geen ladiesrunnen voor mij. Er is toch niks leukers dan af en toe een man inhalen!
  En ik doe nooit mee aan wedstrijdjes onder de 15km.
  En geen make-up. Dat loopt zo uit.
  Dus, nee, toch geen fastinista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.