Hardloopschoenen kopen

In Siska Mulders boek 'Na Delphine' stelt één van de hoofdpersonen de aanschaf van een paar nieuwe loopschoenen zo lang mogelijk uit.

'Hugo's voeten protesteerden, maar hij rende resoluut door de pijn heen. Dit probleem had hij altijd met nieuwe hardloopschoenen. Hij had de aansdchaf uitgesteld tot er bijna geen vering meer in zijn oude schoenen zat, maar nu moest hij er toch aan geloven.'

Ik knikte instemmend toen ik dit las en dacht: 'Hugo, ik snap jou helemaal!' Terwijl ik als vrouw en moeder elke gelegenheid om nieuwe schoenen te kopen juichend aangrijp, stel ik nieuwe schoenen als loopster zo lang mogelijk uit.

Er is gewoon geen eer aan te behalen. Je kunt in een hardloopwinkel nu eenmaal niet het meest bekoorlijke paar kiezen. In plaats daarvan onderwerp ik mij aan het advies van de 'meneer van de hardloopwinkel', en koop klakkeloos het paar dat hij mij aanraadt.

In mei 2008 kocht ik voor het laatst hardloopschoenen van het merk Saucony, maar de laatste tijd kreeg ik steeds vaker klachten binnen van mijn scheenbenen. En als ik de schoenen zo eens bekeek, zagen ze er best afgetrapt uit. Uiteindelijk dreef de angst voor een blessure mij de winkel in, en vragend liet ik mijn schoenen zien: 'Zijn deze aan vervanging toe?'
De verkoper gnuifde: 'Die zijn helemaal dóór!'

En toen ging hij naar achteren, en haalde daar vrijwel dezelfde loopschoenen als ik al had, maar deze hadden nog profiel op de zolen.
'Heeft u ze misschien nog in een ander kleurtje?' vroeg ik hoopvol.
'Nee, dit is de enige kleur die we hebben.'
'Er is ook geen eer aan te behalen,' verzuchtte ik, en besloot: 'Ik neem ze.'

Inmiddels heb ik alweer twee keer gelopen met mijn spiksplinternieuwe loopschoenen, maar ook al zijn ze hetzelfde als mijn oude, toch voelen ze nog onwennig. En een beetje treurig denk ik terug aan mijn afgetrapte loopschoenen, die ik mis als een paar oude vrienden.

Maar van mijn scheenbenen heb ik geen last meer.
Dus uiteindelijk zal ik met deze ook wel vrienden worden.

Lees ook: Wat zijn goede hardloopschoenen?

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.