Hoe lang gaan hardloopschoenen mee: 2 vuistregels getest

Hoe lang gaan hardloopschoenen mee?

Hoe lang gaan hardloopschoenen mee?

Er zijn twee vuistregels die hierop een antwoord proberen te geven:

  1. Er is een vuistregel dat hardloopschoenen gemiddeld zo'n 8 tot 12 maanden meegaan, afhankelijk van het aantal kilometers dat je loopt natuurlijk. Als je ze 8 maanden in de kast hebt laten liggen, zullen ze uiteraard minder te lijden hebben ; ) Ik vind die vuistregel met maanden dus eigenlijk niet zo handig.
  2. De andere vuistregel, die ik beter vind, kijkt naar het aantal kilometers dat met hardloopschoenen is gelopen. Volgens deze vuistregel gaan hardloopschoenen gemiddeld zo'n 1000 tot 1200 kilometers mee. Dus als je 1200 deelt door 52 weken, dan kom je uit op zo'n 23 kilometer per week. Met andere woorden: als je per week zo'n 23 kilometer loopt dan doe je ongeveer 1 jaar met je hardloopschoenen. Dat klopt dan wel weer ongeveer met vuistregel één. Alleen is deze tweede vuistregel gebaseerd op daadwerkelijk gebruik. En dat vind ik beter.

Hoe lang gaan hardloopschoenen mee: de 2 vuistregels toegepast op mijn loopschoenen

Ik kocht mijn hardloopschoenen in februari 2018. Ik heb ze dus 10 maanden intensief gebruikt: ik loop 6 dagen per week 45 minuten. Alleen op zondag loop ik niet; dan heb ik 's avonds dansles! Volgens mijn Fitbit Charge 2 leg ik zo'n 7 kilometer per keer af. (Het rondje dat ik loop is zo'n 6 kilometer, maar daarna doe ik nog allemaal huishoudelijke klusjes op mijn hardloopschoenen.) Dat betekent dat ik zo'n 42 kilometer per week afleg op mijn hardloopschoenen. Dat is ongeveer 178 km per maand. In 10 maanden tijd liep ik 1780 km op mijn loopschoenen.

Mijn hardloopschoenen na 10 maanden

Laten we om te beginnen eens inventariseren en beschrijven wat er te zien valt aan mijn hardloopschoenen. Hieronder een foto, zodat jullie kunnen meekijken:

Hardloopschoenen lezen

Zoals je zit is de bovenkant van de loopschoenen wat gedeukt en rimpelig. Ik heb een lampje op mijn schoen voor extra verlichting. Daarnaast draag ik een Kalenji runlight. Je ziet ook een rode SOS-munt op mijn schoen. Dat is om ervoor te zorgen dat ik te identificeren ben, mocht me iets overkomen. Ik vind die munt ideaal, want ik hoef er nooit meer aan te denken.

De onderkant van mijn hardloopschoenen na 10 maanden:

hardloopschoenen lezen

Bij de rechterschoen mist er bij de tenen een flink stuk van de zool. De slijtage is rechts een stuk meer dan links. Ik vind het intrigerend dat de slijtage bij de rechterschoen groter is dan bij de linkerschoen.

Binnenkant hiel hardloopschoenen is het grootste probleem

Het grootste probleem met mijn hardloopschoenen na 10 maanden is de kapotte hiel aan de binnenkant. De binnenkant van mijn hardloopschoen is bij de hiel dermate beschadigd dat zelfs een paar dikke sokken dat niet meer compenseert. Het is dat probleem dat me dwong om nieuwe loopschoenen te gaan kopen, want ik kreeg enorme blaren en wonden aan mijn hakken. Verder voel ik geen pijntjes en heb ik geen klachten.

Hoe lang gaan hardloopschoenen mee: conclusie over de vuistregels

Op basis van de 2 vuistregels over hoe lang hardloopschoenen meegaan mag ik eigenlijk niet mopperen dat ik nieuwe moest kopen na 10 maanden gebruik. Want ik heb er ruim 500 kilometer méér mee kunnen lopen dan de tweede vuistregel aangeeft. Als de hiel van mijn hardloopschoen niet zo beschadigd was, had ik nieuwe loopschoenen kopen nog even uitgesteld.

Lees ook: Wat zijn goede hardloopschoenen? en mijn post over Decathlon hardloopschoenen!

Hoe stel jij vast of je hardloopschoenen aan vervanging toe zijn?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.