Sport-bh's voor hardlopers: waar kun je uit kiezen?
Als je gaat hardlopen is het verstandig om een goede sport-bh te dragen.
Want hardlopen valt in de categorie 'high impact' sport. En dat betekent dat je borsten elke keer dat je voet op de grond landt een opdonder krijgen. Daarom is het van belang ze stevig te verpakken.
En daar zijn natuurlijk producten voor. Sportbh's om precies te zijn.
En die heb je in allerlei soorten en maten. Dat maakt het soms lastig om de juiste sportbh te vinden. Daarom zet ik de verschillende types sport-bh's hier voor je op een rijtje. Zo krijg je een handig overzicht van de mogelijkheden : )
Algemene regel bij het kopen van een sport-bh
Net als bij de aankoop van een gewone bh geldt bij een sport-bh:
Koop de juiste maat.
Nou denk je misschien: 'Duh! Dat is toch logisch!' Maar uit onderzoek blijkt dat maar liefst 70% van de vrouwen een verkeerde maat bh draagt. Goed, nu we dat uit de weg hebben, gaan we kijken naar de types sportbh's waaruit je kunt kiezen.
Soorten sport bh's op een rijtje
Een compressie sport bh is een bh die er uitziet als een kort hemdje. Er zijn geen afzonderlijke cups. Dit type bh is geschikt voor vrouwen met een A of B cup, en sporten met een low tot medium impact. Dus niet voor hardlopen. Je borsten worden bij een compressie bh stevig tegen je lichaam gedrukt.
Sporbh met zogenoemde racerback. Racerback bh's bedekken meer van je rug, waardoor ze meer steun bieden.
Sportbh met 2 afzonderlijke cups. Dit is mijn favoriete type sport bh. Je borsten zitten elk afzonderlijk in een cup. Dat vind ik prettiger dan dat ze plat worden gedrukt. Bovendien is dit type sport bh ook geschikt voor grotere cupmaten en voor high impact sporten, zoals hardlopen.
Als je net als ik niet zo ruim bedeeld bent door moeder natuur, kun je kiezen voor een sport bh met push-up effect. Bijkomend voordeel vind ik, dat zo'n push up bh je borsten extra goed ondersteunt. Dat gevoel heb ik tenminste wel. Hier onder zie je zo'n sportbh met push-up effect van het merk HIS.
Borstvoedings sport-bh!
Onderstaande bh is van het merk Cake Maternity. Je betaalt 9 euro verzendkosten voor deze sportbh waarmee je ook borstvoeding kunt geven. Hij kost 64,90.
Sport bh die je over je hoofd aantrekt
De meeste sportbh's moet je over je hoofd aan- en uittrekken. Ik vind dat een groot raadsel! Want na het hardlopen ben ik meestal warm en bezweet, en heb ik de grootste moeite om dat ding uit te krijgen. Ik heb veel liever een sportbh die je aan de achterkant kunt openen en sluiten. Maar dat is de volgende bh pas. Nu eerst een voorbeeld van een sportbh die je over je hoofd aantrekt.
Deze sportbh van de Hema vind ik heel mooi, vanwege het kant aan de achterkant. En hij heeft nog een push-up effect ook. Maar ik koop hem niet, omdat je hem alleen over je hoofd kunt aan doen.
Sportbh met voor- of achtersluiting
Onderstaande sportbh van de Hema heb ik! Hij steunt goed, en hij is makkelijk aan en uit te trekken. Hij heeft geen racerback. Maar hij heeft weer als voordeel dat je hem strakker kunt stellen.
3 dingen waarop je moet letten bij de aankoop van een sportbh
Je weet nu uit welke soorten sportbh's je kunt kiezen. Als je een nieuwe sportbh wilt kopen is het goed om te weten dat een sportbh 3 steunpunten heeft:
- De bandjes: hoe minder ze meegeven, hoe beter.
- De cups. Ook hier geldt: hoe minder ze meegeven hoe beter. Check of je borsten er helemaal in zitten.
- De band om je middenrif en de zijkanten. Steek je vinger tussen de band: je moet de band niet meer dan 2 cm uit kunnen trekken.
Conclusie over sportbh's
Net zoals er allerlei soorten hardloopschoenen zijn, zo zijn er ook allerlei sportbh's. En net als bij hardloopschoenen is niet elk model geschikt. Hoewel je bij sportbh's wel iets meer kunt afgaan op je persoonlijke voorkeur. In deze post gaf ik een overzicht van de verschillende soorten sportbh's waaruit je kunt kiezen.
Lees ook mijn post over de Hema sportbh!
Wat is jouw favoriete model sport bh?
De shockabsorber. Rugsluiting, afzonderlijke cups, geen beugel, geen naadje precies over je tepels. En met extra clip zodat je de schouderbandjes "gekruist" kunt maken voor extra stevigheid. Ik draag deze bh's ook gewoon de hele dag, en alleen bij het sporten maak ik het clipje vast. En ik heb n flinke cupmaat (niet fijn bij sporten), en die maat is er nog net (90D). Hij is wel flink duurder dan m'n Hema sportbeha, maar gelukkig gaan ze lang mee. M'n oudste schockabsorber is nu 10+ (en ik was m soms ook op 60 graden)
Dat is echt heel oud voor een bh Marijke. En hij zit nog steeds goed? Ik ben onder de indruk!
Sportbh met push-up effect dat is nieuw voor mij. Ik moet binnenkort ook een nieuwe kopen. Mijn leven is zeker onmissbaar zonder sportBH, want ik sport veel.
Ik zweer bij de shockabsorbers die speciaal voor hardlopen zijn ontwikkeld. Geweldige steun en nauwelijks schuren (alleen bij heel klef weer een beetje, maar bij andere sportBH's had ik daar veel meer last van). Ze zijn prijzig, maar dat zijn ze zeker waard! Enige nadeel vind ik dat ze niet snel drogen omdat ze dubbellaags zijn. Dus bij wedstrijden neem ik altijd een extra mee om droog aan te doen na het lopen.
Slim van je om een reserve bh mee te nemen Eline!