Hardloper Francis (36)

hardloper Francis

Het is altijd weer leuk om de verhalen te horen van collega hardlopers!

Vandaag het verhaal van Hardloper Francis!

Hoi ik ben Francis (35 jaar) en mama van Ize (7) en Luke (4). Van kleins af aan ben ik al dol op bewegen, lezen en schrijven. Later, tijdens mijn studie levensmiddeltechnologie, is daar mijn passie voor voeding en gezondheid bijgekomen.

Naast mijn blog mamazetkoers.nl werk ik 32 uur in loondienst bij een grote brouwerij in Nederland. Uiteraard run ik samen met mijn man ook ons huishouden en gezinsleven.

Hoe ben je begonnen met lopen? Hoe oud was je toen?

Laat ik eerlijk zijn: hoewel ik dol was op sport had ik een hekel aan hardlopen! Tijdens de gymlessen smokkelde ik met de Coopertest, en deed er alles aan om met een looptraining niet mee te doen. Later, rond mijn 25e zocht ik een sport die ik in mijn eigen tijd kon doen, niet duur was in aanschaf en buiten was: zo ging ik voor het eerst hardlopen. Dit hield ik welgeteld 5 weken vol. Ondanks alle support van Hardlopen met Evy mocht het niet baten en belandden mijn hardloopschoenen achter in de kast, om er pas na 9 jaar weer uit te komen.

Vorige lente was ik het helemaal zat. Na een coronajaar zonder al te veel beweging, en na twee zwangerschappen waren er langzaamaan steeds meer kilo’s bijgekomen.

afvallen

Hier wilde ik iets mee gaan doen en zo besloot ik op mijn 34e om het hardlopen toch nog een kans te geven.

Waarom begon je met hardlopen? Was er een bepaalde aanleiding?

Waarom ik toch nog begonnen ben? Wederom zocht ik iets laagdrempeligs, en wat me (in het begin) niet al te veel tijd ging kosten. Door mijn drukke baan, mijn blog en mijn gezin was er niet veel tijd over. Daarnaast was ik altijd thuis en wilde ik meer naar buiten. Tijd om iets aan mijn conditie, gewicht en zelfbeeld te gaan doen. Evy heb ik geen tweede kans gegeven. Ik vond het niet zo fijn dat ze de hele tijd praat, en dat er al een standaardmuziekje bij zit. Ik houd meer van rust.

Dit keer koos ik daarom voor een andere hardloopapp: 5K runner. Hierin wordt vrij weinig gesproken, en je kunt je eigen muziek eronder zetten. Voor mij werkt dit prima. Vorige lente was ik al blij als ik 1 minuut het lopen vol kon houden. Inmiddels kan ik zonder wandelauzes de 10 kilometer lopen. Hier ben ik ontzettend trots op!

Waar loop je het liefst: in natuurgebied of liever in de stad?

Beide, ik loop zowel hier in en rondom het dorp als in de natuur. Ik woon in Drunen, en woon dus praktisch tegen de Loonse Drunense Duinen aan. De afwisseling vind ik prachtig. Het lopen op onverharde paden en door het losse zand is veel intensiever.

Wanneer ik meer in de bossen heb gelopen merk ik dat ik daarna mijn PR op de weg kan verbreken. Wanneer ik waar loop hangt een beetje af van het weer. Op warme dagen is het heerlijk in de bossen, maar wanneer het lang nat is geweest maak ik liever een run over de weg.

Hoe vaak loop je?

Ik loop zo’n 1 à 2 keer per week. Dit is afhankelijk van mijn agenda en het weer. Zodra mijn kids op school zijn, en het weer en mijn werk het toelaten ga ik graag een keer doordeweeks lopen en in het weekend. Mijn runs zijn ongeveer 6,5 kilometer lang. Het varieert tussen de 5 en 10 kilometer.

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Graag zou ik nog eens aan een hardloopwedstrijd mee te doen. Niet om te winnen, daar is mijn snelheid niet hoog genoeg voor, maar het meemaken lijkt me ontzettend gaaf. Sinds me de 10 KM gelukt is blijf ik ook stiekem denken aan een halve marathon maar die ambitie heb ik nog niet.

Loop je alleen of in een groep? Of beide?

Ik loop graag alleen. Op mijn eigen tempo, met mijn eigen hardloopmuziek en mijn eigen gedachtes, wanneer het mij uitkomt. Misschien ben ik juist ook gaan hardlopen om alleen te zijn. Even zonder man en kinderen en verantwoordelijkheden. De tijd die je als moeder alleen hebt is schaars. Door alleen te lopen kan ik de tijd helemaal zelf indelen en hoef ik me niet aan iemand anders zijn tempo aan te passen.

Wat motiveert je om te gaan hardlopen? Wat drijft je?

Ondertussen ben ik 12 kilo afgevallen en helemaal tevreden met mijzelf. Niet alleen door het verliezen van dit gewicht maar ook de conditie die ik er voor terug heb gekregen. Ik blijf lopen om fit en gezond te blijven maar hardlopen is ook zeker een uitlaatklep geworden om even helemaal tot mijzelf te komen.

Lukt het niet op het werk of zit alles tegen?

Na een rondje hardlopen zie ik het toch allemaal iets positiever in. Het is heerlijk!

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Het is voor mij echt de combinatie, het versterkt elkaar. Ik ga ook meer 'om het gaan,' dan om een snelle tijd.

Hardlopen betekent voor mij tijd voor mijzelf, ontspanning, beweging en uitdaging.

Naast het hardlopen doe ik ook nog aan fietsen (Mountainbike en race), en ben hier een tijd lang mijn plezier in kwijt geweest omdat ik alleen maar beter en sneller wilde gaan. Dat gaat niet altijd en heb die knop echt om moeten zetten.

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Nee dat zie ik niet. Wel zie ik dat hardlopen een van de weinige sporten is die ik mét de kinderen kan doen. Ik neem ze gerust mee op hun fiets, step of loopfiets. Ze vinden het nog leuk ook. Ondanks dat ik liever alleen ga. Maar als het niet anders kan neem ik de kinderen mee.Hieronder zie je mij met mijn dochter Ize.Samen deden we de Strong Viking Run.

Kun je hardlopen gebruiken in je moederschap?

Ja, het helpt me om soms even afstand te nemen voor alles en het is tijd voor mijzelf.

Leer je je kinderen ook hardlopen? Waarom wel/ niet?

Nee nog niet. Ze hebben er beide nog geen interesse in. Met de oudste gaan we er wel regelmatig op de MTB op uit. Ik raad mijn kinderen alle sporten aan. Dat ze maar mogen ontdekken wat ze allemaal leuk vinden!

Loop je met 'gadgets'? Zo ja met welke? (mobieltje, iPod, hartslagmeter etc.)

Jazeker, al is het ook meer omdat ik verwend ben met mijn fiets gadgets. Op de MTB en racefiets maak ik altijd gebruik van een Garmin fietscomputer. Deze zet elke rit automatisch op Strava (sociale media voor Hardlopen en Fietsers).

Deze houd netjes mijn hartslag, afstand etc bij. Tijdens het hardlopen ontbrak het me aan die informatie tijdens het lopen. Mijn telefoon nam de run wel op, maar is niet nauwkeurig en vooral onhandig.

Daarom in de zomer gekozen voor een sporthorloge van Garmin. Thuis doe ik ook voor trainingen vanuit huis (HIIT) en we wandelen veel. Zo kan ik alles bijhouden. Daarnaast heb ik ook draadloze oordopjes.

Doe je mee aan wedstrijden? Waarom wel of waarom niet?

Nee nog niet. Als ik straks mee ga doen is het vooral om het meedoen en de ervaring. Dat is denk ik voldoende voor mij. Op mijn 35e zullen er weinig prijzen meer in zitten haha. En daarnaast, mijn snelheid is nog niet zo hoog.

Loop je op muziek? Waarom wel, of juist niet?

Yes altijd met muziek, net waar ik zin in heb. Soms is de muziek rustig en soms helemaal niet. Net wat op dat moment bij me past en waar ik naar wil luisteren.

Draag je ook looprokjes? Waarom wel of juist niet?

De term ‘looprokje’ heb ik even moeten Google-en. Het antwoord is daarmee 'Nee.' Heel eerlijk? Ik snap het nut van een broekje met een rokje erover ook niet zo goed. Als je je er prettig in voelt zeker doen, maar bij de Tennis en Hockey zijn ze volgens mij verplicht en vind het maar raar.

Wat is er mis met een broek?

Ik voel me er ook niet zozeer vrouwelijker in. Maar goed, ik ga in de winter voor de ¾ legging en in de zomer voor een korte broek.

Vind je loopschoenen kopen leuk?

Ja, totdat ik ze moet betalen haha. Wat zijn die dingen duur. Liefste koop ik meerdere paren maar dat doen we om de prijs maar even niet. Mijn favoriete sportschoenen zijn mijn huidige Brooks.

Is er iemand die je inspireert om te gaan hardlopen?

Nee, ik kijk gewoon waar ik zelf behoefte aan heb.

Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Ik lees ook geen boeken over hardlopen, ik lees vooral tijdschriften. Maar Runner's World juist niet, omdat het specifiek over alleen hardlopen gaat. Ik doe aan meerdere sporten en vind het leuker om dan over meerdere sporten te lezen. Ik lees dus graag tijdschriften specifiek over gezondheid en de Women’s Health.

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Laat je niet tegenhouden door wat dan ook. Doe wat jij denkt wat goed is en ga ervoor. Ik dacht vroeger misschien: straks zien mensen me lopen en vinden ze me raar. Dat is echt niet zo!

Wil je meer weten van Francis?

Bezoek dan haar blog mamazetkoers.nl

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.