Vermoeid tijdens het hardlopen? Of is er sprake van wat anders?

vermoeidheid en hardlopen

Als je een tijdje hebt gelopen kun je een vermoeid gevoel krijgen.

Wat zeg ik?! Soms krijg ik zelfs al een vermoeid gevoel als ik net de deur uitloop. Mijn lichaam moet dan als het ware even wakker worden, en zich realiseren dat het moet gaan hardlopen.

Maar ook als je een lange afstand loopt of in een hoog tempo, kun je moe worden. Zo moe, dat er gedachten bij je opkomen als: 'Ik ben moe, ik wil eigenlijk even stoppen.'

Soms zijn dat zinnige gedachten. Maar meestal niet!

Vermoeid tijdens het hardlopen? Of is er wat anders aan de hand?

Zo is er een verschil tussen lichamelijke vermoeidheid bij het hardlopen en psychologische vermoeidheid.

Lichamelijke vermoeidheid wordt ook wel 'neuromusculaire vermoeidheid' genoemd. Dat is een vermoeidheid die je kunt herleiden tot je zenuwstelsel en spieren. Je kunt dan bijvoorbeeld de laatste meters amper meer je ene voet na de andere zetten, en strompelt de finish over. Dit type vermoeidheid zie je nog wel eens bij de finishlijn van marathons.

Maar daarnaast heb je ook zoiets als psychologische moeheid. En voor die moet je oppassen. Want hoewel je lichaam dan nog best verder kan, is het je geest die loopt te morren en probeert je te laten stoppen. Dit is het type vermoeidheid waar ik het meest last van heb. Van mijn dagelijkse hardlooprondje van 45 minuten wordt mijn lichaam volgens mij niet zo vermoeid dat het echt niet meer verder kan.

3 oorzaken van psychologische vermoeidheid bij mij

Mijn 'vermoeidheid' wordt meestal veroorzaakt door de volgende factoren:

  1. Ik krijg het heet. Ik houd er helemaal niet van om het heel heet te krijgen. Toch gebeurt dat al gauw tijdens het hardlopen. En ik betrap mezelf er regelmatig op dat dit gevoel van hitte me ondermijnt tijdens het hardlopen. Met andere woorden: het geeft me het gevoel dat ik wil stoppen met lopen op dat moment.
  2. Verveling! Dit is ook een belangrijke oorzaak bij mij. Soms is hardlopen gewoon best saai, en dan slaat de verveling wel eens toe. En ook die spoort me aan te stoppen met lopen en over te gaan naar wandelen. Gelukkig helpt een nieuwe playlist hier vaak goed tegen.
  3. Gebrek aan motivatie. Hiervan heb ik gelukkig niet zoveel last. Ik probeer gewoon niet teveel na te denken terwijl ik loop. En ik houd mezelf voor dat de koffie na het lopen altijd extra lekker is, en dat ik door te lopen tenminste gezond bezig ben en mijn 10.000 stappen haal.

Hoe herken je goede en foute vermoeidheid?

In het tijdschrift Runner's World van maart 2018 onderscheiden ze ook nog eens goede en foute vermoeidheid.

Volgens hen is goede vermoeidheid een vermoeidheid die snel voorbij gaat. Ze geven het volgende voorbeeld van een gezonde trainingscyclus:

hardlopen - goede vermoeidheid - herstel - supercompensatie - hardlopen.

Bij foute vermoeidheid word je niet beter als hardloper. Je prestaties worden slechter in plaats van beter. Deze vermoeidheid herken je aan een wekenlang gevoel van vermoeidheid en slechtere prestaties zonder dat je duidelijk een oorzaak kunt aanwijzen. De oplossing is één of twee weken rustig aan doen.

Merk je daarna nog geen verbetering dan adviseert Runner's World om eens te overleggen met arts of het zin heeft om een aantal bloedwaarden te meten.

Leestip

De kracht van gedachten

Welke soort vermoeidheid herken jij als hardloper? En hoe ga je daarmee om?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.