Van hardlopen krijg je een sterk karakter

hardlopenLang geleden vond ik hardlopers wonderlijke wezens, maar als ik tegenwoordig een hardloper zie dan bekijk ik hem of haar met een mengeling van respect en bewondering. Want sinds ik zelf hardloop weet ik wat het van ze vraagt.

Ik ben ervan overtuigd dat hardlopen goed is voor je karakter, en dat je er mentaal sterker van wordt. Denk alleen maar aan alles wat je moet overwinnen om de deur uit te gaan voor je looprondje: slecht weer, jezelf, tijdgebrek. Alleen daarom al vind ik hardlopers stoer! Ze doen het toch maar weer!

Maar wat doet hardlopen concreet voor je karakter?

 1. Hardlopen kweekt doorzettingsvermogen: eerst om de deur uit te gaan, en later tijdens het hardlopen als je eigenlijk zou willen stoppen, en toch doorzet.
 2. Hardlopen maakt je mentaal sterker: je leert dat je veel meer kunt dan je dacht. In het begin lijkt 5 kilometer ontzettend ver, maar door te oefenen en te trainen maak je het mogelijk.
 3. Hardlopen leert je vertrouwen in je lichaam te hebben. Ook je lichaam blijkt tot veel meer in staat dan je eerst had gedacht! Vroeger sidderde ik al bij het idee 3 kilometer van huis naar de stad te wandelen, tegenwoordig draai ik mijn hand niet om voor 10 km.
 4. Hardlopen leert je geduld. Zeker bij duurlopen kan het best saai zijn, en zit er niets anders op dan geduld te oefenen tot je de afstand hebt afgelegd.
 5. Hardlopen vergroot je zelfvertrouwen. Je kunt je bijna niet slecht over jezelf voelen als je zo juist 5 kilometer hebt gerend.
 6. Hardlopen leert je overweldigende gebeurtenissen of taken in stukjes te hakken, en één voor één aan te pakken.

Kortom: hardlopen zorgt ervoor dat je het leven beter aan kunt!

Lees ook hardlopen mentaal!

Hoe beïnvloedt hardlopen jou?

Similar Posts

2 Comments

 1. Hi Nicole,

  Ik denk dat het wel klopt wat je zegt, maar je kunt dat ook voor veel andere dingen zeggen. Het is niet specifiek aan hardlopen gebonden. Het is meer zoals in de spreuk 'Als je vandaag niets doet, doe je morgen hetzelfde als gisteren'. Dat geld voor hardlopen, sporten, studeren en voor heel veel dingen in ons leven. Als je een stap zet ben je al goed op weg, maar soms gaat het anders en moet je opnieuw die eerste stap zetten.

  En nou ga ik lekker lopen 😉

  groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.