Hardlopen: wat doe je met je haar?

Je haren tijdens het hardlopen

'Haar in het gezicht,'staat hoog in mijn top 10 van irritaties tijdens het hardlopen. Achter tights die omhoog kruipen, maar vóór: 'oortjes die uitvallen'. Om die reden zorg ik altijd dat ik een sportproof kapsel heb.

Mijn haren zijn vrij lang, en op één lengte. Dat betekent gelukkig dat ik ze makkelijk kan vastbinden in een knot of staart. Toen mijn haar in laagjes was geknipt, lieten aan de voorkant altijd een paar lokken los. En die gingen uiteraard steeds in mijn gezicht zitten. Dat probleem heb ik nu niet meer.

Maar ik had wel een ander probleem, en dat waren de elastiekjes die ik gebruikte.

Het juiste elastiekje voor je haar tijdens hardlopen is belangrijk

's Ochtends deed ik een simpel zwart elastiekje in mijn haar om het zo uit mijn gezicht te houden tijdens het lopen. Dat ging prima. Het probleem kwam als ik na het hardlopen het elastiekje uit mijn haar wilde doen. Het was er bijna niet uit te krijgen, en ik had het gevoel dat ik er een heleboel haren uittrok.

Omdat ik nogal gesteld ben op mijn haar, en bovendien nogal droog en pluizig haar heb, vond ik dit niet ideaal.

Maar gelukkig heb ik nu een goed alternatief gevonden, en dat zijn elastiekjes van de Action.

Elastiekjes van de Action

De elastiekjes van de Action worden per setje van 5 verkocht en kosten maar 99 cent. Wat ze onderscheidt van de simpele zwarte elastiekjes die ik voorheen gebruikte, is dat ze een stukje dikker zijn. Als ik deze elastiekjes na het hardlopen uit mijn haar haal, gaat dit een stuk makkelijker dan het zwarte elastiekje. En zonder dat ik diverse haren verlies.

haren tijdens hardlopen
Mijn haar met het elastiekje van de Action

Tips voor sportproof haar tijdens het hardlopen

 1. Er zijn speciale haarbanden te koop voor tijdens het sporten, die antislip zijn. Met andere woorden ze blijven keurig op hun plek zitten.
 2. Ook als je kort haar hebt kun je een haarband gebruiken om je haren uit je gezicht te houden.
 3. Een paardenstaart kan je een makkelijk slachtoffer maken: je bent makkelijk 'te grijpen' aan je paardenstaart. Dat kan een reden zijn om liever voor een knot te kiezen.
 4. Haren invlechten is ook een goede methode. Je haar blijft goed op de plek, en het ziet er nog eens keurig uit ook.
 5. De combinatie van een lage paardenstaart + een haarband houd je haar uit je nek en voorkomt dat haar aan de voorkant loskomt en in je gezicht waait.
 6. Haarbanden zijn heel persoonlijk: de één vindt een dun haarbandje prettig, de andere wil een bredere band. Test dit eerst even goed uit tijdens een kort rondje, voordat je bijvoorbeeld een duurloop gaat doen.
 7. Je kunt schuifspeldjes gebruiken voor extra grip.
  schuifspeldjes
  12,24 voor 24 stuks
 8. Kies het juiste haarelastiekje voor je haar. Veel mensen zweren bij de zogenoemde invisibobble. De invisibobble staat bekend om gebruiksgemak en dat je er geen knik van in je haren krijgt. Maar zelf vind ik hem niet zo fijn.
  invisibolle
  7,39
 9. Als je een petje draagt bij het hardlopen is de kans op 'zweethaar' een stuk groter.
 10. Wacht na het lopen even totdat je hoofd en haren zijn afgekoeld voordat je je haarelastiek verwijdert. Dan gaat het namelijk een stuk makkelijker!

Lees ook: 5 kapsels voor hardlopers

Hoe houd jij je haar op de plek tijdens het hardlopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.