|

Hardlopen is grensverleggend

Als hardloopster heb ik voorheen onaantastbare grenzen verlegd. Toen ik net begon vertelde mijn beginnersschema me om twintig minuten te wandelen, waarna mijn lichaam me vertelde om dertig minuten te gaan liggen. Na zo'n vier maanden kon ik een half uur achter elkaar rennen. Ik vond dat een ongelooflijke prestatie, en een aantal jaren was ik daar diep tevreden mee.

Toen besloot ik om eens gek te doen en naar Zelhem te rennen, zés kilometer verderop. Ik keek mijn man lief aan, en vroeg hem om een lift naar Zelhem, zodat ik terug kon rennen. Zwaar onder de indruk van mijn eigen durf rende ik de weg van Zelhem naar huis, waar ik na drie kwartier aankwam, de drempel over wankelde en fluisterde: 'Water, ik heb water nodig!'

Die week vertelde ik trots een groepje collega-moeders: 'Ik kan van Zelhem naar huis rennen!' Ze leken gepast onder de indruk, maar één onverlaat vroeg: 'En rende je ook eerst naar Zelhem toe?'
Verbijsterd keek ik haar aan: wat dacht ze wel niet?! 'Nee, dat is natuurlijk veels te ver!' antwoordde ik, hoofdschuddend over zoveel domheid.

Sindsdien zijn vier jaren verstreken en niet alleen ren ik naar Zelhem en weer terug, ik noem het zelfs mijn 'makkelijke afstand'. Inmiddels ren ik naar Westendorp en terug, samen zestien kilometer. En ik neem niet eens de bus!

Hardlopen heeft me dingen laten doen die ik me absoluut niet kon voorstellen.

Het heeft me geleerd dat onmogelijke dingen mogelijk kunnen worden, en de deuren van mijn geest wijd open te gooien om die mogelijkheden binnen te laten.

En als moeder geeft me dat hoop voor de toekomst!

Similar Posts

3 Comments

  1. Tja, Zelhem, dat vinnik nogal ver, maar je hebt gelijk dat je meer kunt dan je denkt.
    Ik zit momenteel zelf even tegen het weer aan te hikken.... naar buiten, sporten, in regen wind en kou???? Ben hard aan het nadenken over een loopband of roeitrainer oid...

  2. Ik zit nog in jouw eerste fase. Ik ren nu (na ongeveer 4 maanden) ook zo'n 30 minuten. In een slakkengangetje :-)En ik ben zo trots! Hard op weg naar mijn eerste 5 km!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.