Hardlopen en milieu
Hardlopen heeft een milieuvriendelijk image. Het wordt gezien als een schone, groene sport.
Je hoeft immers alleen maar de deur uit te stappen en hup je kunt aan de gang. Toch heeft zelfs hardlopen ook minder milieuvriendelijke aspecten. Aspecten waarvan niet iedereen zich even bewust is.
Hardlopers en afval
Je doet het zelf misschien ook wel eens. Hardlopen met een flesje water in je hand, en eventueel een energybar voor de lekkere trek (of hongerklop). Nadat je dorst is gelest, en je honger gestild, houd je een leeg flesje en een wikkel over. Je kunt beide natuurlijk gewoon mee naar huis nemen, maar dat doet helaas niet iedereen.
Daardoor raken steeds meer hardlooproutes en natuurgebieden vervuild. Gooi lege verpakkingen dus niet weg, maar prop ze in je zak en gooi ze thuis in je prullenbak, touch bin, kliko of andere vuilnisbak. Of gooi het in één van de vele publieke vuilnisbakken die Nederland rijk is.
Wat betreft drinken is er een simpele oplossing. Er zijn namelijk steeds meer lichte, speciaal voor sporters gemaakte drinkflessen op de markt. Flessen die je niet snel zult vergeten of laten slingeren. Een laatste oplossing: koop flesjes en verpakkingen van afbreekbaar materiaal. Maar zelfs dan is het niet charmant om het te laten slingeren in de natuur. Bovendien geef je daarmee het verkeerde voorbeeld aan je kinderen!
Veel beter om thuis te komen met je lege flesje en het demonstratief in de prullenbak te gooien. Wel even wachten tot de kinderen kijken!
Hardlopers en luchtkwaliteit
Als hardloper adem je drie keer zoveel lucht in als normaal. Dan is het wel fijn als die lucht gezond is. Helaas is dat niet altijd het geval. Daarom startte de Stichting Natuur & Milieu project Run4air. Doel van dit project is een schonere en dus gezondere lucht in de steden.
In de stad is er namelijk vaak veel luchtvervuiling door met name het verkeer. Dat is slecht voor het milieu en voor je gezondheid. Op deze kaartjes kun je zien wat de actuele luchtkwaliteit is! Hardlopen is zo groen, als het milieu waarin je loopt.
Hardlopers en hun schoenen
Helaas zijn loopschoenen meestal van weinig milieuvriendelijk materiaal. Ze worden bovendien vaak in China geproduceerd, en vervolgens over de hele wereld gevlogen. Daardoor hebben loopschoenen letterlijk en figuurlijk een behoorlijke voetafdruk. De meeste schadelijke stoffen komen vrij bij het máken van de loopschoen: 68%. Het materiaal is verantwoordelijk voor nog eens 29% schadelijke stoffen.
Gelukkig hebben fabrikanten dit ook ontdekt en worden steeds meer loopschoenen van milievriendelijker, of gerecycled materiaal gemaakt.
8 x Groener hardlopen
Als hardloper kun je je steentje bijdragen aan een beter en schone milieu!
- Recycle je loopschoenen. Wat doe jij met je oude loopschoenen? Ik heb ze allemaal nog. Mijn kinderen gebruiken ze nu voor de gymles. Want ook al ondersteunen ze niet voldoende meer bij het hardlopen, voor gym zijn ze nog prima geschikt. Maar je kunt je loopschoenen ook inleveren voor een goed doel. Afgelopen zomer had bijvoorbeeld Run2day een actie waarbij je 20 tot 40 euro korting kreeg op een paar nieuwe loopschoenen als je je oude loopschoenen inleverde. Dit project heet Shoe2care en de opbrengsten gingen naar Right to Play. Een ander project is ReUse a Shoe. Dit is een project van Nike. Oude loopschoenen worden gerecycled tot Nike Grind. Dat is een materiaal dat wordt gebruikt op sportvelden, speelplaatsen, schoenen en kleding. Nike wil zo afval verminderen.
- Doe zo lang mogelijk met je loopkleding. Doe je hardloopkleding liever niet in de droger. Dan gaat het namelijk langer mee!
- Kies 'groene' loopevenementen. Een voorbeeld van een groen loopevenement is de Stichting Zevenheuvelenloop. De organisatie van deze loop schafte de papieren brochure en de 25.000 goodiebags af. Ze vervingen de katoenen T-shirts met shirts van ecologisch katoen. Hun catering is geheel biologisch, en er wordt gebruik gemaakt van milieuvriendelijke vervoersmiddelen.
- Rijd niet met de auto eerst ergens heen. Loop vanuit je huis, of fiets ergens anders naar toe. Doe je mee aan een loopwedstrijd gebruik dan het openbaar vervoer.
- Loop niet te hard! Hoe langzamer je rent, hoe minder carbon dioxide je lichaam uitstoot.
- Investeer in een speciale fles en mijd plastic flesjes.
- Gooi geen troep op de grond
- Kies voor groene looproutes.
Laten we er voor zorgen dat hardlopen haar groene image verdiend!
Hi Nicole,
Heb je ook gelezen/gezien over annelooptlangzaamhard (www ervoor en .nl erachter zetten) Zij rent een jaar lang door Nederland en verzamelt zwerfvuil. Als we allemaal 1x per dag iets van zwerfvuil zouden opruimen zou er op een gegeven moment te weinig zijn. Ik was afgelopen week in Den Haag en heb haar ontmoet. Ze komt ook bij mij slapen op haar run door Nederland en ze zoekt nog veel slaapplaatsen, misschien dat jij haar verder kunt helpen, want met dit blog heb je al een goede green boost gegeven.
groetjes,
Dorothé