Hoe ga je om met verveling tijdens het hardlopen?

Soms overvalt me tijdens het hardlopen een diep, intens verlangen te stoppen. Niet omdat ik zo moe ben, maar omdat ik me verveel! Mijn beentjes zouden nog best verder kunnen, en het is ook niet zo dat ik naar adem hap, maar ik heb gewoon 'geen zin' meer.

Nou hoef ik daar niet mee aan te komen bij mijn Innerlijke Coach. Die houdt niet van dat soort excuses en schreeuwt: 'DAN MAAK JE MAAR ZIN! LOPEN JIJ! HET MOET TOCH NIET GEKKER WORDEN!'

En dan ren ik gehoorzaam verder.

Hoe kun omgaan met verveling tijdens het hardlopen?

Sinds ik heb gelezen dat verveling kan leiden tot de meest briljante invallen à la Einstein en Newton, probeer ik haar te verwelkomen. En soms krijg ik inderdaad goede invallen. Maar nog vaker zet ik mijn iPod aan en luister naar mijn muziek. Die helpt uitstekend tegen eventuele verveling.

 • Verwelkom de verveling als een kans om briljante ideeën en diepzinnige gedachtes te krijgen
 • Gebruik de verveling om je dag voor jezelf op een rijtje te zetten
 • Luister een luisterboek
 • Loop met een loopmaatje. Let wel op dat het geen saai loopmaatje is…
 • Kies een nieuwe route en verdwaal. Geloof me: je verveelt je totaal niet als je vreest voor je leven en dat je nooit meer thuis zult komen
 • Luister muziek
 • Neem een route met veel loslopende honden. Dit is ook goed voor een adrenaline rush
 • Kies een bospad vol voetangels, boomwortels die boven de grond uitgroeien, kuilen en klemmen

Hoe ga jij om met verveling tijdens het hardlopen?

Similar Posts

12 Comments

 1. Verveling tegen het lopen is mij totaal onbekend, ook tijdens de lange duurlopen voor de marathon (tussen 2 en 4 uur). Die doe ik wel in een groep ivm verzorging en evt. hulp. Ik vind het heerlijk om juis even op te gaan in het niets, het landschap, mijn gedachten. Als je vind dat het nog ver is - dat overkomt mij ook - dan moet je verder van je af kijken, dat helpt.

  groetjes,
  Dorothe
  http;//djaktief.wordpress.com

 2. ik loop soms maar 4 km en verveel me dan al dood!!! Erg hè, het is waarschijnlijk ook daarom dat ik niet verder zal komen dan de 5 km, ik bedenk me vooral wat ik allemaal anders kan doen in de tijd dat ik aan het lopen ben, en hoeveel tijd het kost tegen dat mijn hoofd geen tomaat meer is en ik weer gewassen en gekleed aan de rest van de dag kan beginnen, heb ik een probleem??;-)

  1. Extra goed van jou dat je die 4 kilometer toch maar mooi doet! En vergeet vooral niet dat hardlopen ook extreem nuttige tijd is: je vermindert tijdens die 4 km toch maar mooi even je kans op osteoperose, brengt je cholesterol omlaag, verbrandt calorieën en wordt in het algemeen gezonder. Niets anders wat je gedurende je hardlooptijd zou kunnen doen is zo goed voor je gezondheid!

  2. So, die had ik even nodig 🙂 Ik voel dat hetzelfde nl als Marieke hierboven. Ik heb er dan wel $@&^# aan dat ik zo zweet en zo hijg en zo rood word, maar ik voel me wel altijd de enige die dat heeft. Dank dus Nicole voor deze opbeurende woorden. Ik neem nog een bross

 3. Hi Marieke,

  Het gras is altijd groener aan de andere kant van de heuvel zeggen ze. Als je probeert dat te doen wat je op dat moment doet ipv te denken wat je liever had gedaan dan zet je een stap vooruit, anders hol je alleen maar achter jezelf aan. Ik zie ook tegen dingen op maar ik probeer er luchtiger over te doen en dat maakt het allemaal wat lichter en minder belastend. In sommige periodes gaat dat makkelijker dan in andere. Iedere km die je rent is er een voor jouw gezondheid!

  Keep on going,

  Dorothe
  http://djaktief.wordpress.com

 4. Het is mij nog nooit overkomen dat ik mij verveel tijdens het lopen. Altijd wel genoeg te zien, ook al loop ik al voor de 50ste keer hetzelfde stukje. Maar ik loop altijd met muziek of een vriendin, dus altijd gezellig.

 5. Ik ben ook wel eens gaan hardlopen met cabaret mp3'tjes op mn telefoon.
  Ziet er alleen wel raar uit als je ineens in de lach schiet terwijl je aan het hardlopen bent, maar je loopt wel met een lach op je gezicht 😉

 6. Heb podcasts ontdekt. Een zeer goede app is Pocket Casts. 1000en verschillende onderwerpen, van informatief tot entertainment...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.