Sporten na keizersnee: wanneer mag je weer?

Sporten na keizersnee

Sporten na een keizersnee: wanneer mag dat weer? Het is te vergelijken met de vraag: 'Wanneer mag je weer hardlopen na de bevalling?' De antwoorden op beide vragen lijken veel op elkaar.

Op de toonaangevende site thuisarts.nl geven ze hetzelfde advies over sporten na een keizersnee, als voor sporten na de bevalling:

'Ga nog niet sporten in de eerste 6 weken.'

Thuisarts.nl is een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de wetenschappelijke vereniging van huisartsen. Als je betrouwbare medische informatie zoekt, wordt daarom altijd thuisarts.nl geadviseerd.

Sporten na keizersnee: 6 ervaringsverhalen

Zelf heb ik vijf vaginale bevallingen achter de rug. Met hardlopen na een keizersnee heb ik zelfs dus geen ervaring. Maar er zijn diverse bloggers die op hun blog hun verhaal vertellen over sporten na een keizersnee.

Mama's Meisje over sporten na keizersnee

Karin, de vrouw achter het blog Mama's Meisje sportte voor haar bevalling 3 tot 4 keer per week. Haar verhaal kenmerkt zich door een stukje ongeduld. Na twee weken vond ze dat wel genoeg had stilgezeten, en ging ze wandelen.

Deze lichamelijke inspanning viel haar zwaar tegen. Na 300 meter lopen was ze kapot. Bij de nacontrole na ongeveer 6 weken na de keizersnee, kreeg ze van de gynaecoloog toestemming om het sporten voorzichtig weer op te pakken. Dit deed ze met behulp van een deskundige fysiotherapeut. Pas na 5 maanden kon Karin pijnvrij weer buikspieroefeningen doen.

Ook haar tweede kind kwam ter wereld met een keizersnee. Dit keer luisterde Karin beter naar haar lichaam, en nam meer rust. Dat wierp vruchten af: na 8 weken kon ze weer buikspieroefeningen doen.

Geleerde les: luister naar de adviezen dat je voldoende rust moet nemen na een keizersnee. Negeer ze niet.

Twinkelbella over sporten na keizersnee

Het verhaal van Karin op haar blog Twinkelbella is heel anders. Zij ging net iets voor de periode van 6 weken weer hardlopen na haar keizersnee. De reden dat ze niet meer kon wachten, is dat ze zich mentaal niet zo prettig voelde, en ze wist uit ervaring dat hardlopen haar goed zou doen. Wel liep ze een kort rondje van 1 kilometer. Maar dat verliep zonder problemen. Bij Karin waren de gevolgen van een keizersnee op sporten dus minimaal.

Dotjes

Bianca van het blog Dotjes sportte fanatiek voor en tijdens haar zwangerschap. Na een 'horrorbevalling' die eindigde in een spoedkeizersnee ging Bianca 6 weken na haar keizersnee weer sporten.

Lisa Goudsmit over sporten na keizersnee

Lisa Goudsmit vertelt op Elle.com haar verhaal over sportief bewegen na de keizersnee.  Zij schrijft dat ze 6 weken na de keizersnee nog 'compleet in de kreukels' lag. Een paar maanden na de keizersnee deed ze heel voorzichtig wat yoga, maar dat bleek pijnlijk en moeizaam. (Lees ook Yoga en hardlopen)

Mega Mayer

De Amerikaanse Megan Mayer vertelt over haar ervaringen met hardlopen na een keizersnee. Zij nam 6 weken 'vrij' na de keizersnee. In die periode wandelde ze overigens wel. Zeven weken na de keizersnee begon Megan voorzichtig met hardlopen, waarbij ze dit afwisselde met wandelen. 10 weken na de bevalling liep ze voor het eerst 1 mijl aan één stuk.

Jo over hardlopen na keizersnee

Jo uit Engeland begon 6 weken na haar keizersnee met afwisselend hardlopen en wandelen. Van daaruit bouwde ze het hardlopen op.

Wat hebben we nu geleerd?

Het is een cliché, maar uit bovenstaande blijkt weer eens dat sporten na een keizersnee voor iedereen weer anders is. De één staat te popelen om weer te gaan hardlopen, terwijl een ander 3 maanden na de keizersnee nog niet moet denken aan sporten.

Eén en ander hangt samen met het verloop en herstel van je keizersnee, hoe je zwangerschap was, je conditie voor de bevalling, je baby etc. Kortom, er zijn vele factoren die van invloed zijn op hardlopen en bewegen na een keizersnee.

In het algemeen geldt in ieder geval: ga niet eerder sporten dan nadat je gynaecoloog je gecontroleerd heeft en je het groene licht geeft. En bouw het dan rustig op.

Denk niet dat je meteen weer 30 minuten aan één stuk kunt gaan hardlopen. Maak eventueel gebruik van een beginnersschema voor hardlopers om weer op te bouwen. Je kunt eerder wandelen na een keizersnee dan dat je kunt hardlopen.

Leestips

Wat zijn jouw ervaringen met hardlopen na een bevalling?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.