Plogging: zwerfvuil opruimen tijdens het hardlopen

Ik kende wel het fenomeen 'plog,' oftewel een blogpost die bestaat uit foto's. Maar nu is er plogging, en dat heeft te maken met hardlopen! Plogging houdt in dat je tijdens het hardlopen zwerfvuil opraapt. In de krant wordt plogging als volgt omschreven:

'Bukken, rapen en doorrennen. Dat is plogging.'

Plogging: overgewaaide fitnesstrend uit Zweden

Plogging wordt een heuse fitnesstrend genoemd, en is overgewaaid uit Zweden. Plogging is een samentrekking van de Zweedse woorden 'plocka' dat pakken of oprapen betekent en 'joggen'. Met plogging sla je twee vliegen in één klap: je werkt aan je conditie, en je ruimt de natuur op.

Plogging als hardlooptraining

Volgens de Zweedse fitness app Lifesum verbrand je met 30 minuten plogging zo'n 288 calorieën. Dat zijn 53 calorieën meer dan met alleen maar hardlopen.

Squatten en lungen

Tijdens het ploggen kun je squatten en lungen om het zwerfvuil op te rapen. Zo train je meteen even spieren die tijdens het hardlopen weinig aan bod komen.

Plogging in actie

In onderstaand filmpje zie je een nieuwsbericht over plogging, en zie je het iemand doen.

Wil jij ook aan plogging doen? Dit heb je nodig

  • Je gewone hardloopkleding.
  • Een plastic zak. Dat kan een gewone plastic tas zijn, of een grote vuilniszak als je grote ambities hebt.
  • Eventueel handschoenen, om vies zwerfvuil op te pakken.

Plogging motivatie

Voor mensen die hardlopen saai vinden, kan plogging afleiding bieden. Daarnaast kun je andere spiergroepen trainen als je dingen opraapt van de grond. En last but not least, door plogging draag je bij aan een schonere wereld.

Plogging inspiratie

De eerste plogging foto's stammen uit 2016. Maar inmiddels is de #plogging heel populair op Instagram. Dus als je wel eens wilt zien hoe dat plogging er verder in de praktijk uitziet, raad ik een bezoekje aan Instagram aan.

Plogging: eigenlijk is het niet nieuw

Eigenlijk is plogging niet nieuw. Want in bijvoorbeeld de VS heb je al veel langer groepen die tijdens het hardlopen zwerfvuil opruimen. Er zijn daar zelfs speciale Pick'n Run events. En in 2011 rende de Nederlandse Anne van Dalen blootsvoets door Nederland terwijl ze ondertussen troep opruimde.

In die zin is eigenlijk vooral het woord plogging nieuw!

Wat vind jij van het fenomeen plogging?

Bron afbeelding: Shutterstock

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.