Zevenheuvelenloop: we lopen steeds langzamer

zevenheuvelenloop
Bron: Wikipedia

De Zevenheuvelenloop in en om Nijmegen is één van de grootste hardloopwedstrijden van Nederland. Op 18 en 19 november aanstaande wordt hij weer gehouden. In de krant las ik dat zowel de echt serieuze hardlopers als de amateurs minder snel zijn geworden.

Voorbeeld:

In 2000 liepen 111 mannen 15 kilometer in een tijd onder de 50 minuten. In 2016 waren dater nog maar 38! Bij de vrouwen is het verschil minder groot: in 2000 liepen 57 vrouwen 15 kilometer binnen het uur. In 2016 zijn dat er nog 47.

Hoe komt het dat hardlopers langzamer worden op de Zevenheuvelenloop?

De belangrijkste verklaring die wordt geopperd in de krant is dat de Zevenheuvelenloop door veel lopers minder als een wedstrijd wordt gezien, en meer als een belevenis. Iets waaraan je meedoet voor je plezier. En niet per sé om een snelle tijd neer te zetten. De tijdsgeest is veranderd.

Een paar verklaringen op een rijtje:

  • Mensen trainen minder door tijdgebrek.
  • Mensen trainen minder omdat ze het minder belangrijk vinden om snel te zijn.
  • Fitheid wordt belangrijker gevonden dan snelheid.
  • Hoogleraar Maria Hopman, die al jaren gezondheidsonderzoek doet onder deelnemers aan de Zevenheuvelenloop, heeft een minder leuke verklaring: onze motoriek is minder geworden!

Marathon wordt ook langzamer gelopen

Een vergelijkbaar verschijnsel doet zich ook voor bij marathon lopen. Ook daar zie je dat deelnemers langzamer worden. In 1983 haalde 58,7 de 3-uurslimiet. In 2007 was dat nog maar 2%. Maar dat kan ook komen doordat er meer vrouwen en oudere mensen een marathon gingen lopen schrijven ze op de site van de NOS.

Lees hier het hele artikel over de Zevenheuvelenloop.

Conclusie over langzamere tijden op de Zevenheuvelenloop

Zowel bij de Zevenheuvelenloop als bij marathons doen hardlopers langer over de afstanden. De vraag is of dit komt door meer recreatieve, oudere en vrouwelijke deelnemers of is er echt iets lichamelijks aan de hand is waardoor lopers langzamer worden? Zitten we bijvoorbeeld teveel achter schermpjes?

Lees ook mijn posts Langzamer loper, en over afstand meten.

Hoe belangrijk is snel lopen voor jou?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.