Hoe is jouw gezicht tijdens het hardlopen?

Hardlopen en het effect van glimlachen!

Hoe ziet jouw gezicht eruit tijdens hardlopen? Is het vertrokken in een grimas vanwege de inspanning? Of is het gewoon ontspannen? Of heb je zelfs een glimlach op je gezicht?

Tijdens het lopen kan ik mezelf niet zien natuurlijk. Maar ik hoop dat mijn gezicht er 'gewoon' uitziet met een neutrale gezichtsuitdrukking, en ontspannen. Er ook nog blij glimlachen vind ik dan weer vrij veel gevraagd ; )

Maar uit onderzoek blijkt dat door te glimlachen tijdens het lopen het prettiger wordt, én je sneller loopt. Dit fenomeen heet facial feedback. En je kunt het gebruiken om je persoonlijke record te verbreken!

Sneller en fijner hardlopen door te glimlachen

Als je blij bent ga je (glim)lachen. Maar het blijkt dus ook andersom te werken: Als je niet zo goed in je vel zit, maar je trekt je mond in een glimlach, dan ga je je beter voelen. Het maakt niet uit dat je lach nep is, en geforceerd. Omdat je glimlacht denken je hersenen: 'Ah, blijkbaar zijn we blij vandaag!' en verbetert je stemming.

Dus als je glimlacht tijdens het lopen, zul je je prettiger voelen dan als je fronst of grimast.

Het effect van glimlachen op je snelheid

Behalve een positief effect op je stemming bevordert glimlachen tijdens het lopen ook nog eens je snelheid. Onderzoekers van Swansea University lieten 24 mensen hardlopen met een ademhalingsmasker om de zuurstofopname te meten. Daarbij moesten ze afwisselend fronsen of juist glimlachen.

'The main reason for the 2.8 per cent improvement in running economy, we believe, was that smiling helped participants to relax and reduce muscle tension without deliberately, or consciously trying to relax.' (Hoofd onderzoeker Noel Brick)

Gezichten tijdens hardlopen

Hieronder een overzicht van afbeeldingen van gezichten van mensen die geen ontspannen gezicht hebben tijdens het hardlopen!

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

hardlopen met glimlach

hardlopen

De effecten van glimlachen op hardlopen op een rijtje

  • Je bent meer ontspannen, en verbruikt daardoor geen onnodige energie.
  • Het gevoel van inspanning wordt kleiner door te glimlachen.
  • Door facial feedback verbetert je algehele stemming.

Hoe kun je glimlachen bij het hardlopen?

Alles goed en wel, maar hoe pak je dat glimlachen tijdens het lopen nou aan? Een simpele manier is door te luisteren naar iets dat je doet glimlachen. Bijvoorbeeld een grappige conference, of een liedje waar je blij van wordt. Daarnaast is het simpelweg belangrijk om je bewust te zijn van je gezichtsuitdrukking. Ontspan je gezicht, en probeer vervolgens om daar een glimlach aan toe te voegen! Bedenk hoe fijn het is dat je gezond genoeg bent om te gaan hardlopen. Daarvan gaat een mens spontaan glimlachen : )

Hoe is jouw gezicht tijdens het hardlopen?

Lees ook over Runner's face!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.