Wielrennen en vrouwen

wielrennen en vrouwen'Het is buiten,' Je kunt het doen wanneer je het wilt,' en 'Je kunt het met vriendinnen doen.'

Wielrennen

Bovenstaande klinkt als de voordelen van hardlopen. Maar het gaat over wielrennen en vrouwen! Ik schreef er al eens eerder over: wielrennen en vrouwen wordt steeds populairder. En het grote voordeel van fietsen is natuurlijk dat het je benen minder belast.

Persoonlijk snap ik helemaal niets van wielrennen. En dan doel ik vooral op die onprettige houding! Dat kan toch niet fijn zitten, zo voor overgebogen? Ik ben best bereid te fietsen, maar dan wil ik wel lekker rechtop zitten!

Fietsen als crosstraining is tot daar aan toe

Fietsen als crosstraining snap ik heel goed. Daarom fiets ik elke donderdag 10 km heen en terug naar de stad voor een kop koffie bij de Hema. Maar dan wel op mijn omafiets, en aangenaam rechtop. De combinatie wielrennen en vrouwen is niet mijn ding.

Wielrennen probeer je minder makkelijk uit

Als ik heel eerlijk ben, dan lijkt mijn visie op wielrennen veel op mijn visie op hardlopen voordat ik zelf ging hardlopen… Ik snap niet dat mensen het doen!

Zou ik wielrennen, net als hardlopen dan toch eens moeten proberen? Zou het kunnen dat ik het dan wel begrijp? Maar dan komt het grote verschil tussen wielrennen en hardlopen om de hoek kijken: wielrennen is veel duurder. Je moet dan toch zo'n speciale fiets aanschaffen. Hoe kun je anders zo rottig krom zitten?

Wielrennen en vrouwen: enkele cijfertjes!

 • Marco Goudwaard van Wielerlandontour zag een stijging van wielrennen en vrouwen van 10% in 2010 naar 23% in 2013
 • Vrouwelijke deelnemers van de Amstel Gold Race stegen van 1,7% in 2002 naar 15% in 2013
 • De Boogie's Extreme trok in 2008 6,1% vrouwen en dit jaar 14,7%.
 • Limburgs Mooiste zag een kleine stijging van wielrennen en vrouwen: van 12% in 2012 naar 13% in 2013

Wielrennen: wat een raar woord eigenlijk!

Weet je nog dat je als kind een woord net zo vaak zei, tot het heel raar werd? Dat had ik tijdens het schrijven van deze post over wielrennen. Wielrennen, wielrennen, wielrennen… Wat een raar woord eigenlijk. En tegelijkertijd beschrijft het wel uitstekend wat het betekent: rennen met een wiel! Wat zeg Wikipedia er eigenlijk over? Helaas, die maken er wegwielrennen van. En de definitie luidt heel saai: 'Populairste tak van de wielersport'. En wielersport is dan weer een verzamelnaam voor sporten waarbij een fiets gebruikt wordt.

De Dikke van Dale biedt: 'hardrijden op de fiets'.

Ik vind rennen op de fiets veel leuker klinken.

Wielrennen en vrouwen: een reportage

Onderstaande reportage gaat over vrouwen en wielrennen. Wat me opvalt is dat de vrouwen in het filmpje best veel competitie voelen ten opzichte van mannen! Blijkbaar is gelijkwaardigheid op de werkvloer niet genoeg! Nu moeten de mannen er ook bij het wielrennen nog aan geloven. Diezelfde drang om mannen te verslaan lees je ook in het superleuke boek Vrouw & Fiets. Van dat boek kreeg ik zelfs bijna zin om te gaan wielrennen. Kun je nagaan!

Einddoel van de dames in de reportage: een Tour de France voor vrouwen. Dat past natuurlijk prachtig in de trend van Ladies Runs.

Waarom ís er eigenlijk geen Tour de France voor vrouwen?

Topwielrenster Marianne Vos is een petitie begonnen voor een Tour de France voor vrouwen. Ze heeft al 23.000 handtekeningen. In deze geëmancipeerde tijden is het inderdaad wel wonderlijk dat de Tour de France zo'n mannenaangelegenheid is!

Marianne Vos: 'Al 100 jaar is de Tour de France het evenement bij uitstek in de wereld van de uithoudingssport. Maar tegelijk is het al 100 jaar een uitsluitend mannelijke aangelegenheid. Na een volledige eeuw is het hoog tijd dat vrouwen ook hun Tour kunnen rijden.'

Volgens de regels van de wielrenuni UCI mag een etappe voor vrouwen maximaal 143 kilometer lang zijn. Maar dat mag van Marianne Vos ook wel veranderen.

Als vrouwen een marathon kunnen lopen, zouden ze dan inderdaad ook niet de Tour de France kunnen volhouden? 

Similar Posts

4 Comments

 1. Ik heb dat filmpje ook gezien. En ging mee in het enthousisame tot ik de shots zag vanaf het stuur ingezoomd op dat smalle bandje, dikte van hooguit 2 ballpoints naast elkaar. Ik voel met met de benen op de grond dan toch een stuk steviger.
  Maar ik moet wel een alternatief voor hardlopen kiezen, na 2 hele en 3 halve marathons. De vaten in mijn benen zijn te zwak, dus het is beter een minder belastende sport te kiezen.
  Zwemmen, mmm wel prima, maar is binnen. Niet buiten.
  Skeeleren lijkt me ook wel wat, maar ook dat schijn je eerst te moeten leren en bovendien is het op mijn leeftijd verstandig allerlei beschermende materialen te dragen bij het skeeleren. Wandelen, dat doe ik veel, maar je moet echt veel en snel wandelen om een betere conditie op te bouwen.
  En over wielrennen heb ik precies dezelfde ideeen als jij. Krom voorover zitten,bovendien op die hele dunne bandjes, op een peperdure fiets, en met beschermende kleding aan en een helm op.
  Maar zeg nooit nooit, wie weet komt het wielrenvirus ooit mijn bloedbaan binnen...

  1. Als ik het rijtje zo lees dan lijkt wandelen me nog de beste optie. Aquajogging kwam ook bij me op, maar dat is ook weer binnen.

   En als je minder grote afstanden zou lopen? Kun je dan wel blijven hardlopen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.