Waarom is hard lopen zo populair?

hard lopenHet lijkt soms wel alsof iederéén tegenwoordig aan hard lopen doet. Er is een hele hoos aan evenementen en wedstrijden. Ook is lopen voor een goed doel helemaal 'in'.

Hoe komt het dat hard lopen zo populair is?

  1. Het is gemakkelijk in te passen in een druk leven. Bijna iedereen heeft het tegenwoordig druk, druk, druk. Maar terwijl een bezoek aan de sportschool toch al gauw een uurtje kost, kun je bij hardlopen in 30 minuten klaar zijn. Je rent de deur uit, loopt een half uur, en klaar.
  2. De opkomst van de digitale coach! Hard lopen is laagdrempeliger geworden. Dankzij mp3 hardlooptrainingen die je tijdens het lopen afluistert, heeft iedereen zijn eigen coach. Hierdoor bouwen mensen hard lopen veel beter en rustiger op, en wordt het eerder een succes! Zo heeft Evy Gruyaerts podcast al vele mensen aan het hard lopen gekregen.
  3. Hardloopschoenen zijn verbeterd. Ook al is er nog regelmatig discussie of high tech loopschoenen nou wel goed zijn voor je voeten, feit is wel dat ze steeds slimmer zijn geworden. Sinds ik van die antipronatie schoenen draag, heb ik helemaal geen last meer van knieën.
  4. Programma's als Start to Run worden op steeds meer plaatsen gegeven. Dit voorkomt dat een beginner veel te hard van stapel loopt, en rustig opbouwt. Eigenlijk net zoals bij een digitale coach.
  5. Blogs! Ik denk dat hard lopen ook populairder is geworden door de opkomst van blogs. Veel hardlopers houden namelijk een blog bij, waarop ze vertellen over hun tijden en ervaringen. Zo ontstaan 'communities' waar hardlopers lief en leed delen. En dat motiveert!
  6. De hardloop app. Er zijn allerlei leuke hardloopapps op de markt. Mijn favoriet is natuurlijk de Zombies, run app. Was hard lopen vroeger wellicht nog wel eens saai, nu hoeft dat echt niet meer. En dankzij hardloopapps is het makkelijk geworden om je gemiddelde looposnelheid en afstand bij te houden. Bijvoorbeeld via de Runkeeper app.
  7. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. Veel mensen verlangen terug naar een simpeler bestaan. En wat is er nou simpeler dan je ene voet voor de andere zetten? Hard lopen brengt je terug naar de basis. Je hebt er niets anders voor nodig dan een paar schoenen.
  8. Hard lopen is een coping mechanisme geworden. Wanneer mensen in hun omgeving geconfronteerd worden met een sterfgeval of ernstige ziekte, dan wordt hardlopen vaak gebruikt als manier om daarmee om te gaan. Of om 'iets te doen'. Zo liep Natasja een marathon om geld in te zamelen voor haar schoonzus die aan kanker lijdt.
  9. Anno 2013 zijn mensen zich meer bewust van hun gezondheid, en het belang van een goed gewicht. Hard lopen staat bekend als een uitstekende manier om je gezondheid te waarborgen.

Wat is jouw verklaring voor de groeiende populariteit van hard lopen? En is die populariteit motiverend of juist een afknapper?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.