Wat bepaalt je snelheid als hardloper?
Ik ben niet zo van de formules, maar de formule voor je snelheid als loper is gelukkig lekker makkelijk!
Snelheid = paslengte x pasfrequentie.
Stel jouw paslengte is 1 meter. En je zet 80 keer je voet neer per minuut. Dan is je snelheid dus 80 meter per minuut.
Om het aantal kilometers dat je per uur loopt te berekenen moet je 80 vermenigvuldigen met 0,06. Dan kom je uit op 'maar liefst' 4,8 kilometer per uur.
Vind je dit te lastig. Dan vind je online verschillende gratis tools om je snelheid mee te berekenen. Zoals de Runner's World Pace Converter.
Andere factoren die je looptempo beïnvloeden
Die formule om je snelheid te berekenen is natuurlijk leuk, maar tegelijkertijd beperkt. Want er spelen nog meer factoren mee die je gemiddelde loopnelheid als loper bepalen. Namelijk:
- Je gewicht
- Hoe vaak je loopt
- De soort looptraining die je doet: ben je van de duurlopen of doe je ook temporuns?
- Hardloopmuziek die je luistert tijdens het hardlopen: het ene ritme is het andere niet, en vergis je niet. Muziek heeft veel invloed op je tempo!
- De tijd die je nodig hebt om je been weer naar voren te gooien voor de volgende stap
- De ondergrond waarop je loopt. Hier kan ik over mee praten! Als ik door een modderige zandweg ren, vol met gaten en kuilen is het veel lastiger om snel te rennen dan op glad asfalt! Dat merk ik elke ochtend, en zeker in de winter. En op het strand moet je veel harder je best doen, dan op een harde ondergrond.
- Het soort kleding dat je draagt. De beste hardloopkleding belemmert je op geen enkele manier tijdens het hardlopen.
- De hardloopschoenen die je draagt. Niet voor niets zijn er verschillende soorten hardloopschoenen voor verschillende soorten hardlopen.
- Je houding
- Je manier van lopen. Laatst zag ik een hardloper die bij elke stap als een soort stuiterbal omhoog stuiterde. Ik heb hem vol bewondering na gekeken, maar efficiënt lopen is zoiets natuurlijk niet!
- De weersomstandigheden. Als die wind in je gezicht striemt bij elke stap die je zet, dan zul je toch wat minder snel gaan dan wanneer de wind je als het ware naar voren blaast!
- Je algemene gezondheid.
- Je stemming. Op dagen dat je echt helemaal geen zin hebt, zal je looptempo wellicht lager liggen dan op dagen dat je jubelend van vreugde dat je weer gaat hardlopen de voordeur uit stuitert.
- Je mindset. Je mentale toestand kan veel invloed hebben op je loopprestaties. Je kunt je bijvoorbeeld inbeelden dat je een leeuw bent, en daardoor als vanzelf sneller gaan lopen!
- Je karakter. Sommige mensen vinden het heel belangrijk om snel te zijn. Door die ambitie zullen ze trainen en moeite doen om dat te bereiken. Ben je meer zoals ik, en vind je snelheid weinig relevant, dan zal je looptempo ongetwijfeld lager liggen.
@5: dat is inderdaad heel belangrijk. Bij een pasfrequentie van 180 stappen/minuut, de frequentie van wereldtoppers, komt het zwaaibeen heel snel naar voren, zonder de knie hoog in te zetten. Bij die hoge frequentie loop je meer op souplesse en minder op kracht. Je kunt die hoge pasfrequentie )met kleinere passen) halen door op muziek te lopen van 180 beats per minuut of 90 beats per minuut (meestal prettiger)
@10: zeer bepalend voor je snelheid is je techniek: de manier waarop je voet de grond raakt en ook de plek waar je voet landt.
Als je voet ver voor je zwaartepunt de grond raakt en met de hak landt, dan rem je bij iedere stap een beetje af, in plaats van te versnellen.
Als je voet vlak voor je lichaamszwaartepunt de grond raakt en al weer naar achteren beweegt, dan krijg je bij iedere stap een beetje meer snelheid.