Runner's Face: wat is het? Een mythe!

Runner's face

Ene Dr. Brian S.Glatt liet een heus persbericht uitgaan, waarin hij waarschuwde voor iets veel ernstigers dan een beetje pijn in bijvoorbeeld je scheenbeen: Runner's Face. Dat is een mager gezicht, met holle ogen en slappe huid.

Lekker dan.

Runner's face is een 'aandoening' die voorkomt bij 40+ vrouwen die hardlopen, en daardoor vet verbranden in hun gezicht met als gevolg een oude kop. Een andere oorzaak zou zijn dat door het 'stuiteren' de huid van je gezicht verslapt. Het is eigenlijk simpelweg een kwestie van zwaartekracht! Je huid gaat hangen door de zwaartekracht, en dat wordt versterkt als je gaat hardlopen.

Aldus de theorie achter runner's face.

Het is dus niet, wat ik eerst dacht, je verkrampte gezicht tijdens het hardlopen...

Runner's Face volgens dr. Brian Glatt in 2021

Dit zegt dr. Brian Glatt:

Runner’s face generally occurs in both men and women ages 40+ who exercise to improve their body, and in doing so end up with a skeletal and bony face. When exercising, an athlete burns off fat beneath the layers of his/her skin. The marked loss of fatty tissue results in a loss of volume which leads to a prominent appearance of the bones, accelerated development of skin laxity and deepening of wrinkles. Though you may look like a 20-year-old from the neck down—your face will easily give away your age.

Glatt heeft ook de remedie: botox of een andere injectable. In Amerika schijnen er inmiddels lopers te zijn, die een zogenaamde 'chin sling' dragen om hun kaak- en neklijn te beschermen.

Runner's Face volgens Dr. Rachel Nazarian 2021

Maar jaren later zegt Dr. Rachel Nazarian van de Schweiger Dermatology Group dat het allemaal wel meevalt met dat runner's face. Ze legt het als volgt uit: als je je lichamelijk inspant produceert je lichaam vrije radicalen. Vervolgens zet je lichaam antioxidanten in om die vrije radicalen aan te pakken. Dit zou kunnen leiden tot verslapping van de huid. Door gezond te eten, met veel antioxidanten, kun je dit voorkomen. Veel groente  en fruit eten dus. Daarnaast komt eventuele veroudering van je gezicht eerder door blootstelling aan de zon, dan door het stuitereffect van het hardlopen.

De positieve effecten van hardlopen op de huid

Hardlopen is bekend om alle positieve effecten op lichaam en geest. Hoe zit dat met hardlopen en je huid? Door hardlopen verbetert je circulatie, dus ook die in je gezicht, en dat is goed voor je huid. Het zweet dat vrij komt als je hardloopt kan ook goed zijn voor je huid. Op die manier voert je lichaam namelijk afval af.

Hardlopen en huidverzorging

Eventuele veroudering van je gezicht door hardlopen oftewel runner's face kom eerder door blootstelling aan de zon, dan door het stuitereffect van het hardlopen. Daarom is het wel verstandig om je huid goed te verzorgen als je gaat hardlopen.

 1. Draag altijd een goede verzorgende vochtinbrengende dagcrème, het liefst met bescherming tegen de zon.
 2. Gebruik een zonnebrandmiddel om je gezicht te beschermen. Zie ook hardlopen tijdens een hittegolf.
 3. Draag een petje bij het hardlopen met een klep zodat je gezicht wordt beschermd tegen de zon.
 4. Eet gezond met veel groente en fruit.
 5. Zorg dat je voldoende drinkt. Dat is minimaal 1,5 liter water per dag.
 6. Draag een zonnebril zodat je niet steeds je ogen samenknijpt.
 7. Verwen je huid na het hardlopen met vochtinbrengende creme.

Hardlopen in de kou: hoe zit dat met vaseline?

Nu we het toch hebben over huidverzorging: hoe zit dat eigenlijk met de tip om je gezicht met vaseline in te smeren als bescherming tegen de kou als je gaat hardlopen in de sneeuw?
Volgens Hein Daanen is hoogleraar inspanningsfysiologie zegt hier op nu.nl het volgende over:

'Dit is een hardnekkige fabel. Vroeger smeerden mensen die bijvoorbeeld gingen schaatsen zich in met vaseline. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt juist dat het insmeren met vaseline het risico op koudeletsel verhoogt. Het vet in de zalf zorgt ervoor dat er meer vocht in de huid aanwezig blijft. Vervolgens bestaat het risico dat dit vocht bevriest.'

Geen vaseline tijdens het hardlopen dus volgens meneer Daanen.

De Gezichts Bh tegen Runner's bh

In de populaire jaren negentig serie Ally McBeal hadden ze de ultieme oplossing voor runner's face: een gezichts bh!

Kiezen tussen een mooi lichaam of mooi gezicht?

Vanaf een bepaalde leeftijd, zeg maar zo rond de 50 is het verhaal dat je als vrouw moet kiezen: wil je een mooi lichaam, of een mooi gezicht? Daarmee wordt bedoeld dat wat meer vet je gezicht een jonger uiterlijk geeft. Met als mogelijk gevolg dat je je dan juist weer minder prettig voelt met je lichaam in een bikini.

Runner's face samenvattend

Runner's face bij mensen die fanatiek hardlopen komt eerder door onvoldoende bescherming tegen de zon dan door het stuitereffect op de huid van hardlopen. In het algemeen is hardlopen goed voor je lichaam en ook voor je gezicht.

Laat je dus niet afschrikken door de mythe van runner's face.

Zorg dat jouw runner's face een happy face blijft : )

Gebruikte bronnen: o.a. Huffington Post, Nu.nl, Healthline, Rockay, Fré, Get the gloss.

Deze post werd voor het eerst gepubliceerd in 2012 en is geheel vernieuwd met actuele informatie en tips.

Similar Posts

One Comment

 1. Bij mannen zal er vast niet zo'n ophef over gemaakt worden, dan heet het gewoon tanig 😉
  Als je wat smeert tegen de zon moet je het overigens wel ruim voordat je gaat lopen doen, want anders zweet je het er zo af en uit.
  Ik teken inderdaad in mijn gezicht na lange duurlopen, maar dat kan me niet schelen 😉

  groetjes,

  Dorothé
  http://djaktief.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.