|

De Marathon - de film

De MarathonDe afgelopen dagen ging ik gebukt onder een hevige verkoudheid, waardoor mijn ogen zo traanden dat ik er uit zag alsof ik voortdurend tranen met tuiten huilde. Om mezelf te dwingen rustig op de bank te blijven liggen besloot ik dat dit een uitgelezen moment was om de Nederlandse film De Marathon eens even te kijken!

De Marathon: plot

In De Marathon gaan vier middelbare mannen die hun dagen normaliter doorbrengen met klaverjassen, bier drinken en roken, de Marathon van Rotterdam lopen. Ze doen dat om de garage waar ze werken te redden: Gerard, de eigenaar van de garage, heeft namelijk een belastingschuld van 40.000 euro.

Youssoef, die Gerard ooit in dienst nam vanwege alle subsidies die hij voor hem kreeg (allochtoon en gehandicapt) en die een echt buitenbeentje is in de garage, traint de vier rasechte Rotterdammers. Om de garage te redden moeten ze alle vier de eindstreep van de Rotterdamse marathon halen, anders gaat de garage naar Youssoefs oom.

Hoewel ik de film over het geheel genomen niet geweldig vond, zaten er toch ook ontroerende momenten in. Zoals wanneer Gerard vlak voor de finish instort. Toen traanden mijn ogen niet alleen van de verkoudheid.

'Dat vind ik met de auto al ver!'

Gerard, Leo, Kees en Nico weten niet eens hoeveel kilometer  een marathon is, als ze besluiten er eentje te gaan lopen. 'Wanneer is die wandeltocht, want dan loop ik effe mee,' lachte Leo.' Hun reactie als ze het aantal kilometers horen is dan ook een onthutst: 'Dat vind ik met de auto al ver!' De eerste keer rennen ze ongehinderd door enige kennis of trainingsschema's de garage uit om te gaan trainen, en komen na enkele minuten al uitgeput terug. Dat is wanneer Yoessoef hun training op zich neemt.

Behalve de marathon krijg je ook nog een blik in het persoonlijk leven van de vier mannen. Zo krijgt Gerard de diagnose terminale kanker, en heeft nog maar zo'n zes maanden te leven. Leo heeft een vriendin die vreemdgaat, Nico is stiekem homofiel en Kees gaat gebukt onder de dood van zijn kind en zijn streng religieuze vrouw.

Wat vertelt De Marathon over het lopen van een marathon?

 1. Ook al ben je in slechte conditie, je kunt in een periode van zes maanden intensief trainen jezelf klaarstomen voor een marathon
 2. Je hebt een trainingsschema nodig
 3. Bij het trainingsschema dat Yoessouf gebruikt loop je niet meer dan 30 kilometer tijdens de training. Die laatste twaalf extra kilometers loop je op de dag van de marathon 'op karakter', aldus Yoessouf. Bij een marathontraining van Jeff Galloway loop je tijdens de training wel echt 42 kilometer.
 4. Je hebt goede loopschoenen en loopkleding nodig: zo gauw Yoessoef de training op zich neemt, is één van de eerste stappen de aanschaf van goede hardloopkleding
 5. Crosstraining is onderdeel van een marathontraining
 6. Je moet stoppen met roken en drinken als je traint voor een marathon training. Alle vier stoppen ze met roken en drinken, ook al gaat dit niet zonder slag of stoot.
 7. Als voorbereiding op een marathon is het goed om een andere loopwedstrijd te doen om te oefenen
 8. Je moet je voedingsgewoontes aanpassen en verbeteren. Tijdens de training laten de vier Rotterdammers de taartjes staan, en gaan gezonder eten.
 9. Je wordt er opgewekt en kwieker van. Zo neemt Kees spontaan de stofzuiger ter hand, en stofzuigt de woonkamer tot stomme verbazing van zijn vrouw
 10. Als je je leven als een mislukking ervaart, dan kan de marathon een duidelijk doel zijn dat je nu eens wél gaat halen!

Minder leuke lessen uit De Marathon

 • Gerard, de eigenaar van de garage haalt op 300 meter na de eindstreep niet. Niet alleen dat: hij gaat dood! Niet bepaald reclame voor een marathon lopen, ook al had hij dan wel terminale kanker.
 • Ook jammer is dat aan het eind van de film, als de garage is gered, de mannen weer terug zijn gekeerd naar hun vroegere ongezonde levensstijl. Ze zitten weer te roken, drinken en te klaverjassen. Dat snapte ik eigenlijk niet helemaal.

Over de filmposter (Spoiler Alert!)

Na het kijken van de film vind ik de filmposter eigenlijk best een beetje schokkend. Daarop staan namelijk Yoessof en de vier Rotterdammers in hun hardlooptenu, met Gerard in een rolstoel. Maar wat je niet weet als je de film nog niet hebt gezien, is dat het Gerards lijk is in die rolstoel! Ze hebben hem na zijn overlijden weer aangekleed in zijn hardloopkleding en met een rolstoel over de finish gereden. Op zich wel fijn natuurlijk voor Gerard, dat hij de marathon toch nog gehaald heeft, ook al is het als lijk...

De Marathon Opvallende uitspraken

Tijdens een verjaardagsfeestje zegt een buurvrouw tegen een andere buurvrouw: 'Bij Annie hebben ze alles weggehaald!' Waarop de andere buurvrouw geschokt naar voren buigt en vraagt: 'Marokkanen?!' Maar het antwoord luidt: 'De dokter!'

Maar de mooiste uitspraak komt van Yoessof:

'Ze zeggen dat je tijdens de marathon jezelf tegenkomt. Dat is onzin. Klinkklare onzin. Tijdens de marathon bepaal je zelf wie je bent. Elke meter, elke stap bepalen jullie wie jullie zijn.'

Ik begon gewoon bijna te overwegen zelf ook een marathon te lopen!

Praktische informatie

De dvd van De Marathon is voor 14,95 te koop op Bol.com.
Er is ook een boek van De Marathon, gebaseerd op de film, dat heel goed te pruimen is. Dat kost 15 euro bij Bol.com.
De speciale website van de film De Marathon vind je hier.

Trailer van De Marathon

Similar Posts

One Comment

 1. Jammer dat je het plot onthult Nicole...

  Het was ook niet mijn echt mijn genre maar ik kon hem zeker waarderen... ik had moeite met de taalgebruik, maar voor velen is dat heel normaal en het past ook wel bij het type dat wordt neergezet. Er wordt gechargeerd voor de film.

  Als marathonloopster vond ik het ook heel leuk dat je je eigenlijk herinnert wat je zelf voor tijd liep op de plekken die in beeld komen.

  groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.