Loopstress: wat zijn de oorzaken en wat kun je eraan doen?

Loopstress

Hardlopen staat bekend als een effectieve manier om stress kwijt te raken. Maar wat als je stress krijgt van het hardlopen?! Want dat kan blijkbaar. In zo'n geval wordt hardlopen juist een onderdeel van het probleem in plaats van de oplossing. Laten we eerst eens kijken waardoor je loopstress kunt krijgen.

Mogelijke oorzaken van loopstress

Hardlopen kan stressvol worden door bijvoorbeeld de volgende dingen:

  1. Je volgt het bekende Start to Run schema van Evy maar je merkt dat je het schema eigenlijk niet kunt bijhouden. Na tien weken zit je nog steeds op het niveau van les 5. Je maakt je hier zorgen over en wordt er gestrest van.
  2. Je hebt je ingeschreven voor een marathon om jezelf te motiveren, maar nu heb je stress van het trainingsschema dat je moet afwerken om je lichaam en geest daarop voor te bereiden. In plaats van ontspannend zijn je hardlooprondjes ineens een stressfactor geworden.
  3. Je hebt last van een loopblessure en maakt je daar zorgen over. Je wilt eigenlijk gaan hardlopen maar weet niet of dat nou verstandig is of niet.
  4. Je loopt in een loopgroep en alle andere lopers zijn sneller dan jij en je hebt moeite om ze bij te houden. Ze zijn allemaal heel aardig, en zeggen dat het niet erg is, maar je krijgt er toch een stressgevoel van.
  5. Je hebt jezelf behangen met gadgets die je hartslag zones, looptempo etc. bijhouden en daarvan krijg je stress.
  6. Je voelt je ongemakkelijk tijdens het lopen en hebt het idee dat iedereen naar je kijkt. En soms roepen mensen ook gemene dingen tegen je. Dat veroorzaakt gevoelens van stress.
  7. Je hebt een paar keer niet gelopen omdat je geen zin of tijd had. Nu voel je je daar schuldig en gestrest over.
  8. Je maakt je zorgen of je wel snel genoeg loopt en of je wel een echte hardloper bent.
  9. Je besteedt veel tijd aan hardlopen, maar daardoor heb je minder tijd voor je gezin. Dat zorgt voor schuldgevoel en dus... stress.
  10. Het valt niet mee om je hardlooprondje in je drukke agenda te proppen. Hardlopen is activiteit geworden die stress oplevert omdat je niet goed weet wanneer je dát in vredesnaam weer moet gaan doen.
  11. Je hebt last van urineverlies bij hardlopen, en maakt je hier zorgen over tijdens het lopen.

Wat kun je doen tegen loopstress?

Veel van de oorzaken van loopstress hebben te maken met verwachtingen. Verwachtingen die je hebt over jezelf als loper, en waarbij de realiteit niet helemaal klopt met het idee dat je erover hebt. De simpelste oplossing is om die verwachtingen los te laten. Wat kan het jou schelen dat je een jaar doet over het Start to run programma van hardlopen met Evy in plaats van 10 weken. Je doet het tenminste. Krijg je stress van de lopers in je loopgroep: geloof ze gewoon als ze tegen je zeggen dat ze het niet erg vinden om op je te wachten.

Daarnaast zijn er nog een aantal praktische dingen die je kunt doen tegen loopstress. Zoals yoga beoefenen. Yoga is een goede vorm van crosstraining voor hardlopers en het zorgt er bovendien voor dat je tot rust komt. Probeer daarnaast zo nu en dan eens zonder hardloop gadgets te lopen. Loop gewoon puur om het lopen zonder te kijken hoe ver en hoe hard je gaat.

Loopstress tot slot

Hardlopen is een geweldig middel tegen stress en sombere gedachten. Maar als je de lat te hoog legt en teveel van jezelf vraagt, dan kan hardlopen op haar beurt een bron van stress worden. En dat is jammer! Dus haal een paar keer diep adem, en laat verwachtingen en 'moeten' als het gaat om hardlopen los.

Laat hardlopen zijn wat het is: een fijne manier om buiten te bewegen en jezelf te hervinden.

En kun je jezelf nergens vinden? Ook geen probleem! Krijg er vooral geen stress van.

Volgende keer beter.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.