Bewegen: hardlopen voor je gezondheid

kinderen bewegen
Zo moet het niet

Het is voor mij één van mijn belangrijkste motivaties om elke dag te gaan hardlopen: een goede gezondheid. Ik geloof namelijk in de bewegingsnorm. Deze norm adviseert hoeveel je moet bewegen per dag om gezond te blijven.

Er zijn verschillende bewegingsnormen:

1. Nederlandse Norm Gezond Bewegen

Deze norm adviseert minstens 5 dagen per week 30 minuten matig intensive lichaamsbeweging. Voor kinderen is dat tenminste 60 minuten.

2. Fitnorm

De fitnorm geeft aan hoeveel je moet bewegen voor een goede conditie van je hart- en vaatstelsel. Daarvoor moet je drie keer per week minstens 20 minuten intensief bewegen.

3. Combi-norm

De combi-norm is, de naam zegt het al, een combinatie van de Fitnorm en de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Als je aan beide voldoet, dan voldoe je aan de combinorm.

En dan heb je ook de MET-waarde van hardlopen.

Bewegen in ons gezin

Ons gezin bestaat uit mij, mijn man en vijf kinderen. Voldoen wij aan de bewegingsnorm?

 • Mijn man fietst elke dag 8 km heen en terug naar het treinstation, en komt daarmee op 60 minuten bewegen
 • Ik ren 5 ochtenden drie kwartier, en kom daarmee op 45 minuten intensief bewegen per dag.
 • Mijn 18-jarige dochter moet 16 km naar haar werk fietsen, en weer terug. Zij komt al gauw op 120 minuten bewegen per dag. Soms halen we haar op. In dat geval haalt ze nog steeds de bewegingsnorm van 60 minuten.
 • Mijn 16-jarige zoon fietst, net als mijn man, 8 km heen en weer naar het treinstation. Ook 60 minuten dus.
 • Mijn 14-jarige dochter fietst 10 km heen en weer naar school. Zij komt op 80 minuten bewegen per dag.
 • Mijn 12- en 10- jarige zoontjes fietsen elke dag 10 minuten naar school en weer terug. In totaal 20 minuten. Zij halen de bewegingsnorm dus niet. Maar in combinatie met naar vriendjes fietsen, spelen, gym op school en folderwijk denk ik dat ze toch voldoende bewegen.
beweegnorm
Zo moet het wel!

Bewegen kinderen

Onze generatie ouders heeft te maken met kinderen die dol zijn op 'schermen'. En dan bedoel ik niet schermen de sport, maar schermen van computers, tablets, mobieltjes, xBoxen en WII's.

Regelmatig verschijnen er dan ook berichten in de media over Nederlandse kinderen die steeds dikker worden en bijvoorbeeld niet eens meer goed kunnen 'vallen'. En dat zou allemaal komen omdat kinderen niet genoeg bewegen.

Veel ouders zijn zich wel degelijk bewust van het belang van bewegen voor kinderen. En dus verplichten ze hun kind te sporten. Uit een onderzoek van VROUW blijkt dat 65% van de ouders hun kind verplicht te sporten. Van 28% mag het, maar hoeft het niet. 7% maakt het niet uit.

Mijn kinderen hoeven niet verplicht op een sport

Omdat ik als kind hevig leed onder de gymlessen op school, en teamsporten afschuwelijk vond, zal ik mijn kinderen niet verplichten om op een sport te gaan. Liever zorg ik er voor dat ze in hun dagelijkse leven genoeg bewegen.

Integreer bewegen en hardlopen in het leven

Door voldoende beweging te integreren in je leven en dat van je kinderen, wordt hardlopen/bewegen niet nóg weer een punt in een vaak al drukke agenda. Hoe logisch is het bijvoorbeeld om je kind met de auto naar judo te brengen?

Zo werd een klasgenootje in de winter naar survivalen gebracht omdat er teveel sneeuw lag. Ergens had dat iets onnatuurlijks vond ik. Een fietstochtje door de sneeuw is pas echt survivalen.

Als moeder het goede voorbeeld geven

Goed voorbeeld doet goed volgen. De kinderen zien mij hardlopen in weer en wind. En  ik ben ervan overtuigd dat dat beeld goed verankerd wordt in hen. Ik hoop dat ze hierdoor later zelf ook eerder zullen gaan hardlopen.

Hardlopen en moederschap

Er is een speciale website voor moeders, die gaat over sporten en bewegen: Tym. De informatie op de site gaat over sporten en bewegen voor kinderen. Je vindt er ook artikelen over hardlopen. De site is een bezoekje waard. Je vindt hem op Tym.nl.

N.B. Uiteraard kun je bezwaar maken dat de site zich op moeders richt. Waarom niet ook op vaders? Zij zijn toch net zo goed verantwoordelijk voor de gezondheid van hun kinderen? Bij deze!

Lees ook: Is hardlopen gezond?

Similar Posts

3 Comments

 1. Hoi,
  Leuk stukje dit, maar ik vindt je meeste stukjes leuk. Hardlopende moeder met 5 kinderen, dat vind ik wel erg stoer hoor. En wat de hele familie zoal affietst. Petje af, de meeste kinderen zouden vandaag aan de dag zeggen: dat doe ik niet, ik ga wel met de bus!
  groetjes, Yvonne

 2. Hi Nicole,

  Uiteraard haal ik de bewegingsnorm wel en mijn man ook, we geven het voorbeeld aan onze kinderen maar toch zijn die allesbehalve sportminded. Ze doen allemaal wel een sport (2 doen judo en 1 fitness) en de verplichte fietsstukken naar school en schoolgym maar het plezier in bewegen ontbreekt. Ik denk dat het ook een beetje bij de puberteit hoort. Ze zijn echt moe na een schooldag en hebben dan nog veel huiswerk en ééntje heeft een supermarktbaantje. Ze zijn gewoon heel blij als ze even niets moeten. Soms ergert het me, maar ik laat het maar zo.

  groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.