Hardlopen: de nieuwe religie?
Elke zondag als ik voor de keus sta: 'Ga ik naar de kerk, of ga ik hardlopen,' dan kies ik hardlopen.
Want hardlopen biedt me meer rust dan de kerk. Sterker nog, ik denk dat ik God vaker ontmoet tijdens het hardlopen dan in de kerk. Soms zie ik haar in een mooie zonsopkomst of in de vriendelijke groet van een collega hardloper.
In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Hardloopgeest
In de NRC van zaterdag 14 september 2013 las ik dat een zondagse duurloop wel eens spiritueler zou kunnen zijn dan een kerkbezoek. Zondag is officieel een rustdag. Dus je zou kunnen zeggen dat je dan juist niet mag gaan hardlopen. Hardlopen is immers niet rusten. Of toch wel? Hardlopen betekent voor veel mensen wel degelijk rust. Tijdens het hardlopen komt de geest tot rust. Je hervindt jezelf, en een lange duurloop kan zelfs meditatief werken. Veel lopers vinden tijdens het hardlopen antwoorden. Antwoorden die ze in de kerk niet vinden.
Religieuze elementen van hardlopen
Ik vond het een inspirerend artikel, en herkende er veel in. Daarom hier een lijst van religieuze elementen van hardlopen.
- Hardlopers komen graag bij elkaar in groepen. Zoals gelovigen zich verzamelen in een kerk, zo verzamelen hardlopers zich bij loopverenigingen en loopevenementen.
- Als iemand hardlopen heeft ontdekt, dan zie je vaak dat ze daar heel enthousiast over praten en anderen aanmoedigen ook te gaan hardlopen. Vergelijkbaar met mensen die Jezus hebben 'gevonden' en de blije boodschap willen verspreiden. Ik noem dat graag Lopers Evangelisme. Eerlijk gezegd lijd ik er zelf ook aan.
- De kerk helpt mensen die het moeilijk hebben, en steeds meer hardlopers lopen voor goede doelen. Zo zamelen ze geld in voor bijvoorbeeld het KWF.
- Het woord van God kun je lezen in de bijbel. Maar lopers hebben hun eigen bijbels! Bijvoorbeeld het lijvige Lore of Running, 4th Edition en No need for speed!
- Net als religie heeft hardlopen zijn eigen discipels. Mijn favoriet is John (The Penguin) Bingham. Hij verspreidt het woord dat je heus niet heel hard hoeft te lopen. Of Jeff Galloway die looppauzes predikt.
- Net als bij religie heeft hardlopen een element van lijden. Zeker bij marathons wordt dit lijden heel zichtbaar. Maar daarna volgen verlossing en vreugde.
- Religie en hardlopen beloven allebei verlichting en geluk.
- Veel lopers houden een logboek/dagboek bij, zoals gelovigen een bijbels dagboek bijhouden.
- Zowel religie als hardlopen kunnen je gemoedstoestand beïnvloeden.
- Toewijding en geloof spelen een belangrijke rol bij zowel religie als hardlopen.
- Religie staat bol van de symbolen. Bij hardlopen heb je bijvoorbeeld medailles als symbolen van een prestatie. Ze zijn letterlijk weinig waard, maar hebben toch grote emotionele en symbolische waarde.
- Hardlopen kan een moment van rust bieden, vergelijkbaar met een kerkbezoek. Een moment om je leven te overdenken en antwoorden te zoeken op belangrijke levensvragen.
Hardloop schisma's
Net zoals religies heeft hardlopen ook schisma's!
- Blootsvoets lopen versus lopen met schoenen met demping. Ook wel Haklanders versus Middenvoetlanders genoemd!
- Lopen met muziek versus lopen zonder muziek
- Lopen met gadgets versus 'puur natuur' lopen
- Hardlopen voor een PR versus hardlopen voor de lol
- Stretchen voor het hardlopen, of stretchen na het hardlopen
- Vrouwen die graag in hardlooprokjes lopen versus lopers die hardlooprokjes verafschuwen
Gelukkig zijn de meeste hardlopers erg vriendelijk, en zijn de verschillende groepen nog niet slaags geraakt.
Lopen heeft zelfs haar eigen ongelovigen! Je weet wel die mensen die denken dat je niet goed wijs bent dat je gaat hardlopen. En die roepen: 'Ze hebben hem al hoor!'
Ik was één van hen.
En toen vond ik hardlopen.
Interessante links
- Lees hier het artikel in het NRC. Je moet wel even inloggen, maar dan kun je het gratis lezen.
- Op Pinterest heb ik het prachtige plaatje uit het artikel gepind. Er rust nog copyright op, dus ik kon het helaas niet bij dit artikel plaatsen. Maar het is de moeite van het bekijken waard! Hier is de link naar mijn Pinterestbord.
Reacties
Hardlopen: de nieuwe religie? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>