14 dingen die een marathon en het coronavirus gemeen hebben
Het coronavirus en de daaruit volgende coronacrisis hebben veel gemeenschappelijk met een marathon!
Toen het coronavirus voor het eerst opdook in Nederland duurde het even voordat iedereen het serieus nam. Ik herinner me nog goed het hilarische fragment waarbij Rutte in een persconferentie aankondigde dat we voortaan niet meer handen moesten schudden, en het vervolgens zelf per ongeluk deed.
Ach ja, dat waren onschuldige tijden!
Sindsdien is de situatie steeds ernstiger geworden, en inmiddels gelden al 7 weken speciale maatregelen die onze bewegingsvrijheid flink beperken.
Het coronavirus als de ultieme challenge op de bucket list!
In eerste instantie waren de meeste mensen goed gemotiveerd. We zouden dat coronavirus met z'n allen eens even laten een kopje kleiner maken.
Het coronavirus als de ultieme challenge!
Maar het punt met het coronavirus is, is dat het eerder een marathon is dan een sprint. En dat betekent een lange adem. Het coronavirus blijkt géén challenge die je op je bucket list kunt zetten en vlot afvinken. De coronacrisis is een ontwrichtende situatie, waarmee we het voorlopig zullen moeten doen.
Coronamoe: het is geen sprint
En tsja, naarmate dat besef doordringt ebt bij menigeen de 'can-do' attitude weg. Op straat wordt het weer drukker, en volgens Rutte 'verrommelen' de regels. Mensen worden coronamoe zoals dat heet. We hebben ons best gedaan, waar is nu de beloning?! Een journalist van de NOS durfde het zelfs aan Rutte te vragen: 'U zegt dat u trots bent op Nederland en hoe we het doen maar wat krijgen we er voor terug? Nog eens drie weken maatregelen!'
Onwillekeurig kwam de vergelijking met een marathon lopen bij mij op.
14 dingen die een marathon en de coronacrisis gemeen hebben
- Ze vragen allebei een lange adem.
- Het is belangrijk om niet te hard van stapel te lopen, maar je krachten te sparen.
- Er zullen momenten van wanhoop komen, waarin je denkt: 'Ik houd dit nooit vol.'
- Bij zowel een marathon als de coronacrisis zul je hopelijk ontdekken dat je meer kunt dan je dacht. En dat je het wél kunt volhouden.
- Ondersteuning en positieve feedback geven nieuwe moed om door te gaan bij zowel een marathon als de coronacrisis. De kameraderie bij een marathon wordt veel geroemd, net als de supporters langs de kant van de weg die de lopers aanmoedigen. Nu kun je op dit moment niet veel persoonlijk contact hebben, maar we kunnen elkaar wel degelijk bemoedigen via social media en dergelijke.
- Bij een marathon kun je een 'haas' gebruiken om je tempo op af te stemmen. Ook bij de coronacrisis kun je eens om je heen kijken naar mensen waarvan jij vindt dat ze het goed doen. En die gebruiken als handvat en voorbeeld om het zelf ook beter vol te houden.
- Het volhouden heeft veel te maken met je mentale kracht. Zorg dat die goed is.
- Er zullen onderweg mensen uitvallen.
- Bij zowel een marathon als de coronacrisis krijg je te maken met ups en downs. Het is de kunst om ze te nemen zoals het komt, en niet op te geven bij de downs.
- Je zult soms verrast staan van je eigen ideeën en krachten.
- Bij zowel een marathon als het coronavirus ben je in het voordeel als je fysiek gezond bent. Zorg dus voor voldoende beweging en eet gezond. Als hardlopers zijn we hier natuurlijk in het voordeel : )
- Je moet de kleine overwinningen vieren. Bij een marathon en bij de coronacrisis. Bij een marathon is dat bijvoorbeeld als je na een moeilijk moment toch bent doorgegaan. Bij de coronacrisis kan dat zijn dat je aan het eind van de dag denkt: 'Vandaag was prima!'
- Zowel een marathon lopen als de coronacrisis zijn niet makkelijk. Maar je leert er veel van over jezelf en de kans is groot dat je er sterker uitkomt.
- Zowel een marathon als de coronacrisis doorsta je samen met andere mensen.
Weet jij nog meer punten die een marathon lopen en de coronacrisis gemeen hebben? Vertel het in de comments!
Reacties
14 dingen die een marathon en het coronavirus gemeen hebben — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>