Zijn mensen minder gaan hardlopen door corona?

Hardlopen corona

'We zijn massaal minder gaan bewegen sinds de coronamaatregelen zijn geïntroduceerd. '

Zo begint een artikel van RTLNieuws over de effecten van de coronacrisis op sporten.

Het is begrijpelijk: ons is immers gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven, en de sportscholen en zwembaden zijn gesloten. Voor de mensen die hun sport daar beoefenden moet dat knap vervelend zijn. Wil je dan toch in beweging blijven, dan zul je een andere sport moeten gaan doen. Of thuis aan de slag met fitnessapparatuur. Zie ook Hardlopen en fitness combineren.

Maar in de praktijk blijkt dus dat de meeste mensen minder zijn gaan sporten.

Sporten in tijden van corona: een aantal getallen op een rijtje

 • Vorig jaar sportten wekelijks 10,4 miljoen Nederlanders. Nu zijn dat er nog maar 8,7 miljoen. (RTLNieuws)
 • Het aantal sporters is in 6 jaar nog niet zo laag geweest, volgens een onderzoek in opdracht van sportkoepel NOC*NSF. (RTLNieuws)
 • Het aantal jongeren tot 18 jaar dat sport is gedaald met 13%. (RTLNieuws)
 • Jongvolwassenen tussen de 19 en 30 gingen maar 3% minder sporten. (RTLNieuws)
 • Nederland heeft vorige week 11 procent minder stappen gezet dan normaal, volgens Fitbit. (BNR)
 • Ruim eenderde van de Nederlanders beweegt nu minder. (Volkskrant)

Ik kan het me wel voorstellen

Ik snap het wel dat, als je normaliter naar de sportschool of het zwembad ging, het lastig is om dit te vervangen. Toen ik een verstuikte enkel had, ging ik noodgedwongen thuis sporten met behulp van youtube filmpjes. Maar ik vond dat erg lastig, en moeilijk om gemotiveerd te blijven.

Toch is blijven bewegen belangrijker dan ooit

Toch is juist nu bewegen belangrijker dan ooit. Bewegen is immers goed voor zowel je lichaam als geest. Door regelmatig te bewegen zorg je dat je lichaam gezond blijft, en mentaal heeft het ook een positieve werking. Niet voor niets staat als advies op de site van Rijksoverheid het volgende:

'Een gezonde leefstijl helpt om mentaal fit te blijven. Eet gezond en zorg voor voldoende slaap en beweging.'

Dus ik zou willen zeggen tegen de gestrande sporters: begin met hardlopen! Of ga elke dag een flink eind wandelen! Het is weliswaar niet de sport van je eerste keus, maar het is goed voor je. Download om je te helpen de Start to run app, en ga lekker naar buiten.

Hoe zit dat met hardlopers?

Nu ben ik erg benieuwd: zijn hardlopers ook minder gaan sporten? Hardlopen mag immers nog steeds, mits je alleen gaat lopen. Voor mij is er dan ook helemaal niets verandert. Coronacrisis of geen coronacrisis: ik loop elke ochtend van maandag t/m zaterdag hard.

Hardlopen is een coronaproof sport!

Hardlopen is een coronaproof sport. Zeker als je een zogenoemde intrinsieke motivatie hebt. Wie graag meedoet aan hardloopevenementen en daar naartoe traint, heeft het moeilijker. Zij missen het gezelschap en de kameraderie van andere hardlopers. Ook is het dan soms lastig om gemotiveerd te blijven. De vraag dringt zich bij deze lopers op:

'Waarheen? Waarvoor?'

Er zijn immers geen hardloopevenementen om voor te trainen en aan mee te doen.

Leestip

Sporten na vaccinatie

Vertel eens: hoe heeft de coronacrisis jouw hardlopen beïnvloed? Herken je je in de cijfers dat Nederlanders minder zijn gaan sporten?

Similar Posts

4 Comments

 1. In mijn vorige antwoord schreef ik dat ik hardlopen prima vond gaan, met de corona-maatregelen. Maar ik ben na één keer toch gestopt. Ik woon midden in de stad en ik vond toch dat ik onderweg teveel moest opletten om anderen uit de weg te gaan. Bovendien: Rutte had gezegd om zoveel mogelijk het op-straat-gaan te vermijden. Ik wil daar gehoor aan geven, ook omdat een zoon juist begin dit jaar met twee klaplongen drie weken in het ziekenhuis had gelegen. De thuissituatie voelde nog steeds kwetsbaar.
  Maar... in plaats van hardlopen ben ik gaan traplopen. Gewoon rustig lopen. Gewoon in huis. Eerst tien minuten, waarna ik een week lang spierpijn had! Afgelopen zaterdag zat ik op een half uur. Eerst drie trappen op (we wonen op een bovenhuis), daarna ze weer af. De leuningen niet vasthouden. Koptelefoon op met muziek; normaal loop ik zonder muziek, maar dit is echt nogal geestdodend. Afgelopen zaterdag heb ik geteld: het waren in totaal bijna 60 trappen op en 60 trappen af. Na afloop ben ik dan compleet bezweet.
  Verder tussendoor regelmatig een half uur yoga. Ik voel me fitter dan vóór corona, toen ik door een verstuikte voet een tijdlang niet kon hardlopen. Ik was daarna nét weer begonnen.
  Toch wil ik nu gauw weer opnieuw beginnen, want hoewel het met m'n conditie en gewicht wel goed zit, denk ik dat mijn lichaam het hardlopen wel enigszins ontwend is. Maar ook vind ik het best eng, het wordt weer drukker en drukker op straat. Even aanzien, nog.

  1. Als je midden in de stad woont is het denk ik inderdaad wel lastiger Ootje. Wat goed dat je bent gaan tralopen zeg. Dat lijkt me echt ook een hele goede workout.

 2. Ik loop niet minder dan vóór het Corona-gedoe. Heb het geluk dat ik vanuit huis zó in polder ben in rustig gebied.
  Net terug aan komen van blessure dus wedstrijden heb ik ook niet echt gemist.

 3. Nu we thuis moeten/mogen werken loop ik juist meer: van 3x per week ben ik overgegaan naar om de andere dag en op de rustdag wandel ik met mijn man 🙂 Drukte vermijden is in de stad waar ik woon goed te doen, mensen gaan ook over het algemeen goed aan de kant i.v.m. de anderhalve meter. Ben nog aan het opbouwen, dus tot nu toe de wedstrijden ook nog niet gemist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.