Hardlopen en schuldgevoel

schuldgevoelStel afgelopen weekend had je eigenlijk moeten hardlopen. Maar je hebt het overgeslagen. Hoe voelde dat? Voelde je je schuldig?

Veel hardlopers kampen met een schuldgevoel als ze een keer overslaan. Ik ben er eentje van!

Oorzaak schuldgevoel: ik had wél kunnen gaan hardlopen

Volgens filosoof Miriam van Reijen is schuldgevoel gebaseerd op de gedachte dat het ook anders had gekund. Dat je wél had kunnen gaan hardlopen.

En die gedachte is onwaar, volgens van Reijen.

Hoe komen we aan die onware gedachten?

In Filosofie magazine (mei 2014) legt van Reijen uit hoe het komt dat we onware gedachten hebben. Dat doe ze aan de hand van een voorbeeld van de filosoof Arthur Schopenhauer:

'Een plasje water ligt rustig op de grond. Dan zegt dat plasje: 'Ik lig hier nog wel, maar ik zou ook kunnen golven of kunnen koken, omhoogspuiten of omlaagstorten. Dat kan ik allemaal.'

Dit zijn inderdaad dingen die water kan doen, maar dan moeten er wel bepaalde omstandigheden zijn. Water heeft wind nodig om te golven, en een snelkoker om te koken. Maar als die omstandigheden er niet zijn, kan water dat dus allemaal niet.

Laten we dit eens toepassen op het overgeslagen hardlooprondje!

We voelen ons schuldig omdat we ons hardlooprondje hebben overgeslagen. Dat baseren we op het idee dat we ons best van de bank af hadden kunnen hijsen. Maar volgens van Reijen  is de vraag niet of we konden gaan hardlopen, maar of we afgelopen weekend konden gaan hardlopen.

En het antwoord op die vraag is nee.

Als je denkt dat het antwoord 'ja' is maak je dezelfde denkfout als het plasje water. Zoals water alleen omlaag kan storten onder bepaalde omstandigheden, zo kun je als hardloper ook alleen onder bepaalde omstandigheden hardlopen.

Als je dat inziet en accepteert verdwijnt je schuldgevoel.

Tsja... ik vind het een mooi verhaal, maar ik blijf het gevoel houden dat ik best een andere keuze had kunnen maken! En dus best had kunnen gaan hardlopen.

Voor mij blijft de beste manier om schuldgevoel te vermijden dus gewoon netjes mijn dagelijkse hardlooprondje doen.

Similar Posts

2 Comments

  1. Bedankt voor dit inzicht Nicole... ik worstel hier ook mee (zie laatste blog), maar ik geloof dat dat plasje water gelijk heeft.

    Groetjes,

    Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.