|

Tirza rent

rennende moeder'Zo gauw alle kinderen naar school gaan, dán ga ik hardlopen!' hield Tirza (32) zichzelf voor als de fulltime zorg en opvoeding van haar vier kinderen (10, 6, tweeling van 4) wel eens zwaar vielen. Daarnaast zorgde Tirza ook nog vier dagen per week voor haar zus Jiska (41) die autistisch en zwakzinnig is.

Het plan om te gaan hardlopen was een belofte van vrijheid aan zichzelf, die tegenwicht bood aan haar gebondenheid aan huis, kinderen en de zorg voor haar zus.

Afgelopen september was het zo ver, en nu rent Tirza drie keer per week haar vrijheid tegemoet!

Lopen in de natuur

Dat doet ze bij voorkeur in de natuur of 'semi-natuur' zoals Tirza het noemt, want ze loopt het liefst op aangelegde, geasfalteerde fietspaden en ventwegen door de polder of de bossen met haar blik gericht op de verte. Dus geen off road rennen voor Tirza, want dan moet je kijken waar je je voeten neerzet.

Tirza's motivatie om te gaan lopen

Tirza's belangrijkste motivatie is de vrijheid die hardlopen haar biedt. Dit is een intrinsieke motivatie.. 'Ik ervaar hardlopen als het ultieme tijd-voor-mezelf moment. Ik loop mijn hoofd leeg, ga wanneer ik wil, zolang ik wil, zo vaak als ik wil, en niemand vraagt iets van me. Of ik links of rechts ga bepaal ik helemaal zelf. Heerlijk.' Een leuke bonus vindt Tirza strakkere benen!

Tirza loopt het liefst alleen

Tirza loopt het liefst alleen, want alleen dan kan ze haar hoofd leegmaken.

'Als ik met iemand anders ren vraag ik me constant af of ik harder moet of juist zachter. Niks leeg hoofd dus! Bovendien moet ik erg op mijn adem letten omdat ik anders ga hyperventileren. Met een ander ga je toch kletsen, en dan kom ik sneller in de problemen. De enige met wie ik wel eens ren is mijn zusje, maar dan probeer ik het als extraatje te zien en niet als onderdeel van mijn loopschema. Als het dan niet gaat, maakt het niet zoveel uit.'

Tirza's favoriete gezelschap bij het hardlopen is haar iPod, met daarop Evy of muziek. Muziek helpt haar om haar hoofd leeg te maken en even nergens aan te denken. Soms rent ze zo ongemerkt hele afstanden met aangename stilte in haar hoofd, dankzij de muziek in haar oren.

Hardlopen: Tirza's doelen

Tirza traint niet voor wedstrijden: ze wil gewoon lekker blijven rennen om zo een redelijke basisconditie op te bouwen en een goede gezondheid. Naast het hardlopen is haar agenda, onder de schooltijden, volgepland met activiteiten en het huishouden en die wil ze ook blijven doen. 'Ik snap dat het voor anderen fijn is om voor een doel te trainen. Maar voor mij is rennen al het doel op zich. Plus, je bent dan toch weer met anderen en ik ren graag alleen!'

hardlopen met autismeHardlopen en moederschap

Van hardlopen krijgt Tirza nieuwe energie die ze als moeder goed kan gebruiken. In de toekomst lijkt het haar leuk om haar oudste kennis te laten maken met hardlopen. 'Hij fietst nu al regelmatig achter me aan, en Jiska (41) ook. Dat gaat prima, want ik zeg gewoon: ik hoor niks, en ik praat niet als ik ren!' Op die manier vergeet ik bijna dat er iemand achter me aan fietst. Ik word er vaak pas aan herinnert als omstanders me nakijken, want mijn zus kleedt zich met diverse reflectie en fluoriserende gadgets, en een hoofd knipperlicht lamp. Dat vindt ze allemaal erg geschikt voor de situatie!

Hardloopkleding en looprokjes

Tirza valt niet graag op, en vindt het heel wat om haar kinderen in hardloopkleding naar school te brengen. Er wordt weliswaar veel hardgelopen in het dorp, maar niemand draagt looprokjes. Daarom kiest ze liever voor broekjes. Dat oogt ook sportiever vindt Tirza.

Tirza draagt een paar Brooks hardloopschoenen. Ze vind loopschoenen lelijk, groot en duur. 'Toen ik ze aangemeten kreeg, kon ik van de tientallen modellen, slechts uit twee kiezen, dus je wordt ook nog eens beperkt. Noodzakelijk kwaad, maar je heb ze echt wel nodig!'

Hardloop literatuur en lectuur

Ooit kreeg Tirza's man via een club een gratis proefabonnement op Runner's World, maar toen dat stopte hebben ze het niet verlengd. Tirza haalt haar informatie en inspiratie van het internet. Daar volgt ze onder andere Ren mama, ren! en de blog van Runner's World.

Tirza's boodschap aan boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Doen! En als het niet bij je past een andere vorm van beweging. Super goed voor je humeur.

Similar Posts

2 Comments

  1. Nou 2e poging tot commentaar (met Chrome als browser geeft goede comment luv)

    Leuk om te lezen over je ervaringen Tirza, keep running and blogging,

    Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.