Rebound: crosstraining op de trampoline
Het blijft een vervelend gegeven vind ik: als hardloper is het verstandig om ook aan crosstraining te doen. Zie ook Welke spieren train je bij hardlopen?
Maar toen kwam ik het fenomeen rebound tegen in het boek Slank en fit met de minitrampoline. En dat klonk eigenlijk zo gek nog niet.
Op dit moment probeer ik te voldoen aan het belang van crosstraining met dagelijks 10 minuten hoelahoepen en werken in de tuin. Dat werkt aardig goed, want ik houd dit al een jaar vol. Na het hardlopen ga ik aansluitend meteen hoelahoepen. Maar 10 minuten is natuurlijk niet zo heel veel. En eigenlijk vind ik dat ik meer zou moeten doen.
Daarom overweeg ik nu een trampoline.
Rebound
Een trampoline wordt ook wel rebounder genoemd. Vanwege het effect dat je terug stuitert als je er op springt. Maar hier in Nederland is de Franse term 'trampoline' ingeburgerd.
Het leuke aan een rebounder/trampoline is dat velen van ons zo'n ding al in de tuin hebben staan vanwege de kinderen. Dat maakt dit kinderspeelgoed een snelle en goedkope oplossing om als hardlopende moeder wat crosstraining toe te voegen.
Lees nu over de vele gunstige effecten van de trampoline!
Dat blijken er verrassend veel te zijn. Dit zegt de schrijfster van het boek Slank en fit met de minitrampoline Marion Grillparzer:
'Geen enkele training is zo effectief, kost zo weinig tijd en is zo veelzijdig. Iedere cel van in het lichaam wordt getraind, van top tot teen. Met de trampoline kunt u ontvetten, ontspannen, ontgiften en de psyche scherpen.'
Volgens Marion Grillparzer train je tijdens het hardlopen 70% van je spieren. Maar op de trampoline train je 100%.
Klinkt goed hè?!
Laten we rebounding op de trampoline eens nader bekijken.
10 voordelen van rebounding / springen op de trampoline
- Je hele lichaam doet mee. Alle spieren en botten!
- Springen op de trampoline is zowel goed als duurtraining én krachttraining!
- Je botten worden er sterker van.
- De lymfestroom wordt gestimuleerd en dat is goed voor de ontgifting van je lichaam.
- Je krijgt meer spierkracht.
- Je verbrandt vet.
- Rebounding verbetert je evenwicht en oriëntatievermogen.
- 20 minuten per dag is genoeg voor effect.
- Net als hardloper kun je het makkelijk thuis doen.
- Je bent alleen geld kwijt aan de trampoline. Daarna is het een goedkope vorm van crosstraining.
Rebounding werkt zo goed vanwege G-kracht
De reden dat rebounding oftewel springen op de trampoline zo effectief is om je lichaam te trainen op alle fronten is de G-kracht. In het algemeen geldt: hoe groter de zwaartekracht, hoe sterker iedere spier wordt getraind. Door te springen op een trampoline heeft de zwaartekracht 2 tot 4 keer zoveel effect op je lichaam! Dit is de G-kracht.
Stel je weegt normaal 60 kilo. Op het moment dat je op een trampoline springt moment weeg je even 240 kilo. Je spier wordt dus eventjes sterk belast en getraind.
Welke trampoline is geschikt?
Marion Grillparzer adviseert in haar boek een 'stevige trampoline' te kopen. Daarbij moet je denken aan prijzen vanaf 150 euro. Goedkopere apparaten verliezen vaak al snel hun elasticiteit. Maar als je al een trampoline in de tuin hebt staan, kun je direct aan de slag natuurlijk.
Praktische informatie
Het boekje Slank en fit met de minitrampoline is voor 18,52 te koop bij bol.com. Het is een handig boekje moet ik zeggen. Naast een algemeen informatief deel over wat rebound met je lichaam en geest doet, vertelt Marion ook waarop je moet letten bij het kopen van een trampoline. En verder staan er oefenprogramma's in voor diverse doelen!
Zelf heb ik helaas (nog) geen trampoline. Maar hij gaat op mijn verlanglijstje.
Zie ook mijn posts over touwtje springen als crosstraining en Ren apparaat.
Heb jij een trampoline? En gebruik je die voor crosstraining?
Reacties
Rebound: crosstraining op de trampoline — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>