Veilig hardlopen in het verkeer

hardlopen tipsAls je het hebt over hardlopen en tips, dan is er geen belangrijker tip dan: Loop veilig!

Als hardloper ben je een kwetsbare weggebruiker. Dat ondervond Repel aan der lijve. Ze werd tijdens het hardlopen aangereden op een zebrapad en liep ernstige verwondingen op aan haar been. Op haar blog schrijft ze over het moment van het ongeluk, de pijn, het gevoel van hulpeloosheid. Maar ook haar vechtlust om er weer bovenop te komen.

Als hardloper ben ik me wel degelijk van mijn kwetsbaarheid bewust. In de wintermaanden draag ik op donkere ochtenden dan ook van die lichtgevende armbandjes. Ook loop ik altijd het verkeer tegemoet.

Hardlopen tips: Wat kun je doen om zo veilig mogelijk te zijn als hardloper in het verkeer?

 1. Ren het verkeer tegemoet
 2. Ren 'verdedigend': wees je steeds bewust van de andere weggebruikers
 3. Ga er niet van uit dat anderen je zien!
 4. Ga er ook niet vanuit dat anderen zich aan de verkeersregels houden. Zie die arme Repel. Bij een aanrijding tussen een auto en een hardloper is er altijd maar één verliezer: de hardloper. Ook al had hij of zij gelijk.
 5. Vermijd lopen in het donker of in mist
 6. Let in de winter extra op voor automobilisten die hun bevroren autoruit maar matig hebben schoongekrabt: ze zullen je misschien niet goed zien
 7. Kies bij voorkeur rustige wegen met brede bermen. Een fietspad kán een relatief veilige route zijn, maar helaas heb je daar ook zwermen wielrenners en scholieren die tijdens het fietsen druk sms-en!
 8. Op het platteland ontbreken helaas fietspaden, en moet je daardoor soms noodgedwongen op de weg lopen. Wees dan extra alert, want in ieder geval in de Achterhoek wordt er soms behoorlijk hard gejakkerd!
 9. Ren in de berm, niet op de weg
 10. Draag felle kleuren. In je dagelijks leven zou je er wellicht niet dood in willen worden gevonden, maar ze zorgen er wel voor dat je goed zichtbaar bent
 11. Een hoofdlamp is een goede manier om jezelf zichtbaar te maken op donkere dagen
 12. Wees extra voorzichtig als je moe bent, want dan let je soms minder op en word je sneller verrast
 13. Zorg dat je een identiteitsbewijs bij je draagt, en een mobieltje zodat je kunt bellen bij noodgevallen

Similar Posts

One Comment

 1. Hi Nicole,

  Ben door mijn slechthorendheid nog extra gehandicapt dat ik van achteren weinig hoor. Ik zou zeker het gebruik van muziek onderweg willen noemen als mogelijk risico met hardlopen in het verkeer ook al gaat er voor veel lopers een stimulans vanuit.

  Verder heb ik bij Julie speciale veters gezien waardoor je opvalt in het donker zie http://www.runnerjules.com/2013/01/30/supergeek-schoenveters/ Daar hoef je niet aan te denken, die zitten al in je schoenen.

  groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.